13. 2. 2020 | 7 minut čtení

Světlo je základem fotografie, to platí jak o přirozeném, tak o umělém. Náš lektor Stanislav Petera, který má s umělým svícením bohaté zkušenosti, se podíval na zoubek malému trvalému světlu od firmy Fomei: LED Mini RGB. A jaké je? Dokonalé!

Budoucnost je tady. Konečně.

Kdyby existoval fotografický bůh, poslední dva měsíce bych mu přinášel trojnásobné oběti. Konečně totiž vzniklo světlo, které má všechno. Že přeháním? Ani v nejmenším. Hned to rozvedu, nejprve ale krátký úvod.

Recenze Fomei LED Mini RGB © Stanislav PeteraPost-apokalyptická scéna z Raketové Základny Bratronice. Hrdina prochází tržištěm, které jsme postavili přímo na místě z ničeho. Tržiště je nasvícené kombinací LED Barů Fomei (ty jsou přiznané jako hlavní osvětlení tržiště) a malých RGB světel pro dokreslení atmosféry (oheň u prodejců, zelená zahrádka u prodejců v pozadí). © Stanislav Petera

Jako fotograf se už několik let bavím tím, že si stavím své vlastní malé světy. Někdy moje fotky vypadají jako z pohádky, jindy jako z akčního filmu nebo třeba z módního časopisu. Dost často si na focení buď hledáme, nebo rovnou stavíme celé lokace, a aby byla iluze dokonalá, oživujeme je rekvizitami, herci v kostýmech, mlhou a nakonec i světlem. A světlo je také to, co může atmosféru buď vytvořit, nebo úplně zkazit, je to jeden z mých nejdůležitějších fotografických nástrojů.

Před několika lety jsem s radostí zjistil, že LED technologie pokročila natolik, že přestává být potřeba používat záblesky, které sám příliš v oblibě nemám. Kdykoliv to jde, tak daleko raději používáme trvalá světla, která jsou sice o trochu slabší, zato mají ale hromadu výhod, které výkon vyváží.

S trvalými světly okamžitě vidím výsledek, snáz se s nimi moduluje světlo a existují zdroje, které jsou opravdu miniaturní, takže se s nimi dají nasvítit i detaily, které se záblesky svítit jednoduše nejdou. Novější trvalá světla mají navíc proměnlivou barevnou teplotu, takže nemusím ani používat barevné filtry.

Recenze Fomei LED Mini RGB © Stanislav PeteraPost-apokalyptická nemocnice, kterou jsme si postavili na Raketové Základně Bratronice. Svícení je kombinace velkých Fomei LED panelů a malých RGB panelů, která dotváří prostor a vykreslují atmosféru. © Stanislav Petera

Jsou ale dvě věci, které jsem si u trvalých světel vždy přál a zatím spíše nedostával. Chtěl jsem, aby se světla pokud možno ještě zmenšila. A potřeboval jsem, aby fungovala i na baterku, protože často fotím na místech, kde je problém s elektřinou.

Před dvěma měsíci to konečně přišlo. Hradecká firma Fomei přišla se světlem, které nejenom plní všechna moje tajná přání, ale přináší i další funkce, o kterých jsem ani netušil, že je potřebuji. Fomei Led Mini RGB je miniaturní, silné LED světlo s vestavěnou baterií. V bytelném kovovém plášti, s proměnlivou barevnou teplotou a schopností svítit v plném RGB rozsahu. Krom toho se nabíjí přes moderní USB-C port a vestavěná baterie funguje v případě nouze i jako powerbanka.

Malé, silné, kompaktní a zářící všemi barvami duhy

Teď to vezmu ještě jednou, protože jednotlivé aspekty si zaslouží trochu rozebrat. Světlo je opravdu malé. Má zhruba 15 x 8 cm a váží kolem 300 gramů. Což znamená, že se dá bez problému umístit jak na stativ, tak na foťák, ale i na různá obskurní místa v interiérech pro nasvícení detailů. Do fotobatohu se mi jich vejde (společně s foťákem a objektivy) zhruba 10, což bylo dříve nemyslitelné. I s praktickým neoprenovým pouzdrem, které ke světlu dostanete.

Kovové pouzdro působí dostatečně bytelně na to, aby zvládlo i relativně hrubé zacházení, kterým většinou naše světla trpí. Skvělou vychytávkou je i vestavěné magnetické uchycení, které jsme používali daleko častěji, než bych si dokázal představit.

Světlo je silné. Výkon 12 W v LEDkách znamená, že jde o ekvivalent 120 W halogenové žárovky. To je dost světla na nasvícení portrétu, případně v kombinaci s jedním nebo dvěma dalšími kusy i na nasvícení interiéru.

Recenze Fomei LED Mini RGB © Stanislav PeteraPracovna vynálezce Křižíka, kterou jsme si postavili na zámku v Hořovicích, nasvícená krom velkých LED fresnelů Fomei i barevnými RGB světly pro dotvoření magické elektrické atmosféry.

Má také vestavěnou baterii. To může být buď výhoda nebo nevýhoda. Nevýhoda proto, že jakmile baterka dojde, musí se nabít a světlo v tu chvíli nejde používat. Výhoda proto, že světlo je daleko kompaktnější a člověk nemusí myslet na to, jestli k němu přibalil i baterku.

Já se přikláním k tomu, že vestavěné baterky by mohla mít klidně všechna světla. Už jenom proto, že světlo lze napájet z externí powerbanky a současně s ním svítit, takže zdánlivá nevýhoda je vlastně vyřešená. Na plný výkon navíc světlo vydrží svítit déle než hodinu, což je víc než dost.

No ale hlavně. Světlo dokáže krom odstínů bílé barvy zobrazit i plné RGB. Všechny barvy duhy. Pro mě to znamená, že si mohu jednoduchým otočením kolečka změnit barvu světla a tím i celou atmosféru ve scéně. Aniž bychom museli kupovat, hledat nebo lepit barevné filtry.

Možnost svítit v RGB je přesně to, co je pro mě u tohoto světla jako dotek budoucnosti a co doufám, že budou mít jednou všechna světla. A ještě jedna lahůdka nakonec. Světlo je na to, co umí, opravdu levné. Za necelé čtyři tisíce dostanete světlo, neoprenové pouzdro, voštinu a difuzní filtr. A powerbanku.

Recenze Fomei LED Mini RGB © Stanislav PeteraScéna z příběhu, který jsme fotili v Rudolfinu pro charitativní kalendář. Svícená LED panely Fomei, fresnely a hlavní světlo na modelově obličeji je RGB panel. © Stanislav Petera

Když to teď shrnu, tak světlo Fomei RGB Led Mini je pro můj styl práce dokonalé. Nenapadá mě nic, co bych přidal, nebo odebral. Jediné, co bych opravdu chtěl, je, aby všechna budoucí světla vypadala přesně takhle. Malá, silná, kompaktní, v kovovém pouzdře, s vestavěnou baterii a se schopností svítit všemi barvami duhy. Fotografický bože, mohl bys to prosím zařídit? Protože přesně takhle si představuji budoucnost. Děkuji pěkně.

Užitečné odkazy:

  • na zámku Hořovice si fotografové mohou pronajmout na focení nádherně zařízené interiéry: https://www.zamek-horovice.cz/cs
  • Raketová Základna Bratronice je fotografům nakloněná a nabízí zapůjčení nebo pronájem prostor na focení, dokonce i včetně modelů v kostýmech: http://zakladnabratronice.eu/

Autor recenze: Stanislav Petera

FOMEI LED MINI RGB 5

Výdrž prům. 100 minut., Barevná teplota 2500 - 9000K, HSI s nastavením odstínu, saturace a intenzity.

1 190,-
FOMEI LED MINI RGB 24

Kompaktní skládací rozměry, Silný magnet, Voština, difuze

5 490,-
FOMEI LED MINI RGB 12

Výkon 12W, Efektový režim s 20 efekty v paměti, Bezdrátové ovládání s aplikací Desal Lite +

3 800,-

Související články

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Diskuze

Recenze Fomei LED Mini RGB: Světlo budoucnosti

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...