Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!

Ani Canon, ani Nikon, dokonce ani Sony (ano, to už je co říct) nemá nejmenší full frame fotoaparát s výměnnými objektivy na světě. Sigma nepřestává překvapovat a v polovině roku 2019 vykopla na trh přístroj s označením fp. Na to jak fotí jsme se podívali v dnešní recenzi.

Hodnocení odborníka 90%

  • Plné profesionální přístroj bez omezení
  • Možnost využití při produkci fotky i videa
  • Skvělá kvalita obrazu
  • Přehledné menu
  • Možnost rozšíření o další příslušenství
  • Malá kapacita baterie

Popis

V první řadě je zapotřebí zmínit velikost tohoto přístroje. 112,6 x 69,9 x 45,3mm a váha 370g. Neskutečné. Přístroj strčíte, i když to nedoporučuji, s přehledem do kapsy. To se nijak nepodepsalo na seznamu funkcí, které tento přístroj má. V jeho srdci najdeme full frame snímač o rozlišení 24,6 Mpx s plně digitální závěrkou o maximální rychlosti 1/8000 sec. a až 12 snímků za vteřinu. Ostří pomocí kontrastního ostřícího systému se 49 body (ostření s detekcí oka zahrnuto). Rozsah ISO 100-25600. Přístroj nemá optický, ani elektronický hledáček, lze ho ale dokoupit jako volitelné příslušenství s označením LVF-11 a připojit na zadní displej. SIGMA fp nese objektivový bajonet L a podporuje tak alianci s Leicou a Panasonicem. Fotoaparát má jeden jeden slot na SDXC UHS-II karty, USB 3.1, vstup pro mikrofon a HDMI. Tělo přístroje je kompletně utěsněno proti prachu a dešti.

Na fotoaparátu je ale výrazně zastoupeno i funkční vybavení pro natáčení videa. Výrazný je i pasivní chladič, který se má zřejmě postarat o bezproblémové interní nahrávání 4K UHD 30 fps, Full HD 120 fps a až 12 bit Cinema DNG na externí rekordér. 

Fyzické provedení fotoaparátu a jak se s ním fotí

Sigma fp není jen fotoaparát a videokamera, je to celý systém, do kterého se pořízením přístroje kupujete. Volitelné příslušenství obsahuje 2 gripy, hledáček, spodní grip, síťový adaptér a další rozšíření. Spolu s aliancí L bajonetu i nespočet objektivů, které v následujících letech výrobci vydají. Zajímavý přístup. 

Ale abych nepředbíhal, jaký tedy fotoaparát je? Na malé krabičce najdete poměrně hezky rozmístěný set tlačítek, který napovídá, že 3,15" displej o rozlišení 2,1 mil. dot je dotykový pouze částečně. Menu musíte procházet tlačítky. Pozitivní ale je, že je ovládání hezky přehledné, logické a pohyb v něm je rychlý.

Jak se fotí bez gripů a hledáčku? Asi nejvíce bych to přirovnal k mobilnímu telefonu. Vlastně zcela jednoduše. Nastavil jsem si prioritu clony a nechal dopočítávat čas. ISO jsem nijak nešetřil a výsledné JPEGy jsem nehrál do galerie.  Příjemným parťákem byl pro toto focení objektiv SIGMA 45 mm f/2,8 DG DN Contemporary, který jsem pro recenzi využil. Skvělé sklo. 

Ostření pracovalo rychle a bez problémů. Nutno dodat, že jsem nefotil nic pohyblivého, ale i tam by asi nebyl problém. Kontrastní ostření je ověřená věc. Využil jsem tak ostření na jeden snímek a poté překomponoval. 

Znovu se vrátím k fyzickému provedení “krabičky”. Velikost se musela někde negativně projevit a je to asi nejvíce znát na kapacitě baterie, která je někde kolem 280 snímků. To je na dnešní pokročilou dobu dost málo.

Výsledná obrazová kvalita snímků

Kdo přeskočil rovnou sem? Přiznám se, i já jsem byl plný očekávání, která byla k mé spokojenosti vyslyšena. JPEGy z fotoaparátu mají krásnou hloubku a obraz je neskutečně ostrý a detailní. Rozostřené pozadí má velmi příjemné podání a čtení expozice je na výbornou. Zde je to tedy na 100%. 

Komu SIGMU fp doporučuji?

Malá produkce, nebo profesionální tvůrce videa na volné noze. To jsou dle mého hlavní aspiranti na nové majitele. Kompaktní rozměry a neomezená uplatnitelnost, která se bude s přibývajícími skly L bajonetu jen rozrůstat. 

Hlavní rysy

  • 24,6 Mpx snímač s Bayerovou maskou
  • Univerzální přístroj pro fotografy i tvůrce videa
  • Možnost rozšíření o další příslušenství
  • 49 ostřících bodů (kontrastní ostření), ostření na oko
  • vestavěné WiFi, USB 3.1, HDMI a mikrofonový vstup
  • Nahrávání 12 bit 4K Cinema DNG na externí rekordér
  • 4K UHD 30 fps nebo Full HD až 120 fps interně

Shrnutí

Je vidět, že Sigma má díky skvělým prodejům objektivů (nejen) řady Art dobrou finanční základnu a může si dovolit investovat do zajímavých projektů. U Sigmy fp mám pocit, že se nejedná jen o plácnutí do vody. Je to promyšlený tah, který se bude do budoucna rozvíjet a my se máme na co těšit. recenzoval Václav Křížek

Další recenze

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G
Hodnocení 98%

Recenze: SONY FE 16-25 mm f/2,8 G

25. 4. 2024
Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

11. 4. 2024
Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

4. 4. 2024
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...