Portrétní fotograf na bezzrcadlovce Canon se dočkal. Canon RF 85mm f/1,2 L USM je podle specifikací jedinečný pracovní nástroj, který dodá dokonalé snímky za každých světelných i povětrnostních podmínek. Jak je tomu ve skutečnosti? Čtěte naší uživatelskou recenzi.

Hodnocení odborníka 99%

  • Vysoká světelnost pro jedinečné fotografie
  • I ve zhoršených světelných podmínkách máte vysoké časy závěrky
  • Ostré snímky i na pně otevřenou clonu
  • Skvělá práce USM i při focení pohybu
  • Bezchybná spolupráce s ostřením na oko na testovaném EOS R
  • Prakticky nepřítomné vady jako chromatické aberace a vinětace
  • Tu jedinou nevýhodu bych objektivu za ten výkon odpustil
  • Váha a velikost

Popis

Fyzické provedení objektivu

Začínám dost možná jedinou negativní vlastností, kterou tento objektiv má, je to pořádný cvalík. Váží celých 1195 gramů a měří 104 x 117 mm (ŠxV). Na první pohled je to tedy kus skla obklopený kvalitně poskládaným tubusem (systém těsnění proti prachu a povětrnostním vlivům je přítomen) a párem kroužků (ostření a ovládací) a přepínačí AF/MF a limitací ostření. Přední člen akceptuje filtry o velikosti 82 mm. Objektiv je dodáván s clonou ET-89.

Objektiv mi skvěle seděl, protože mám velké ruce. Manuální ostření využívám poslední dobou rád a to především díky funkci focus peaking, kdy mohu s klidem proostřit i přes překážky mezi mnou a fotografovaným objektem a dostat do snímku další rozměr. I Když má objektiv plastový tubus, nic v něm necvaká, nic není uvolněné a působí velmi spolehlivě.

Ostření na první dobrou

Když jsem objektiv nasadil na svůj EOS R, chtěl jsem nejdříve fotit metodou “zaostřit a překomponovat”, ale hned mi došlo, že jsme v jiné době. Tento objektiv je jako stvořen pro využití plně automatického ostření na oko a tak jsem zkrátka vybral režim celého pole a doufal. S radostí mohu konstatovat, že doufání se po hodince používání změnilo na samozřejmost, protože objektiv si oko našel vždy a to i na pohybujícím se objektu snímek za snímkem. Zadním voličem jsem si při natočení hlavy modelky pouze vybral, na které oko chci ostřit. Můj dojem se dá shrnout slovem úžas.

Využití clony f/1,2

Právě pro tuto vysokou světelnost si objektiv najde mnoho spokojených majitelů. Rovnou smetu ze stolu otázku “Je to na 1,2 ostré?”. Ano, je! Naprosto. Přiclonění zanechá na fotografovi pouze otevřená ústa. (Doporučuji testovací snímky stáhnout a prozkoumat, například titěrné ptáky, které budete muset na snímku hledat). 

Ostření byl na clonu f/1,2 u zrcadlovek vždycky problém, hloubka ostrosti je velmi malá. S ostřením na oko a živým náhledem ale tento problém (i reklamace fotografů, kteří mají “vadný objektiv, co neostří”) končí jednou pro vždy. Je to zkrátka radost pohledět. Za mě tedy ano, využívejme tuto clonu pro snímky, které mají unikátní look.

Obrazová kvalita

Zcela jednoznačně musím říct, že jsem v tomto ohnisku kvalitnější objektiv neměl v ruce. Budu se opakovat, když řeknu, že jsem si focení maximálně užíval a už při pohledu na zadní displej fotoaparátu viděl neskutečné věci. Objektiv mě motivoval ke kreativitě, ke zkoušení většího počtu portrétů a zajímavých věcí. Co dále dodám? Nafotil jsem s objektivem sérii snímků zdi (ač to normálně nedělám) a jak můžete sami vidět v galerii, nenašel jsem mezi nimi, až na posun v kompozici, rozdíl. Pecka!

Stejně tak dobře je na tom podání rozostřeného pozadí. Je hezky vykreslené, ale příjemně rozmozané bez otravného zdvojování. Ač jsem se o to snažil, nenašel jsem chromatickou aberaci ani další vady obrazu. Vše na jedničku. 

Hlavní rysy

  • Úžasná světelnost f/1,2
  • BR, Asférické a UD prvky pro maximální optický výkon
  • Kruhový USM ostřící motorek
  • Dokonalé těsnění proti povětrnostním vlivům
  • Air Sphere vrstvy a ochranné fluorové vrstvy na členech
  • Objektiv s doposud nejvyšším rozlišením u Canonu

Videorecenze

Další videorecenze

Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v malých a dostupných přístrojích

Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost

Shrnutí

Žijeme v časech dokonalosti a je dobré vědět, že tento objektiv je na celých 99% perfektní a kdyby vážil 500 gramů, byla by to rovná stovka. Neskutečná obrazová kvalita, spolehlivé ostření a odolnost jsou důkazem, že Canon RF 85 mm f/1,2 L USM patří do batohu všech fotografů, kteří chtějí unikátní snímky pokaždé, když ho nasadí na fotoaparát. Recenzoval Václav Křížek

Další recenze

Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024
Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v malých a dostupných přístrojích
Hodnocení 93%

Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v...

29. 9. 2022
Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost
Hodnocení 99%

Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a...

24. 3. 2022

Diskuze

Canon RF 85 mm f/1,2 L USM

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...