Vůbec nejpoužívanější objektiv mezi fotografy. Legendární ohnisková vzdálenost, kterou lze využít na focení produktů, street fotek, nebo třeba portrétů. Jak si poradil Canon s první Lkovou padesátkou v bajonetu RF?

Hodnocení odborníka 97%

  • Perfektní ostrost v celém rozsahu
  • Krásné podání rozostřeného pozadí
  • Odolné tělo objektivu
  • Rychlé a přesné ostření
  • Skvělá práce ostření na oko
  • Váha a velikost objektivu

Popis

Fyzické provedení objektivu

Jsem velmi rád, že jsem dostal padesátku do ruky hned po vyzkoušení 85ky. Tento objektiv váží 950 gramů a měří 89,8 x 108 mm (ŠxV). Objektiv má všechny nejmodernější technologie včetně UD a asférických členů, kruhového USM ostřícího motorku a ovládacího kroužku. Skvěle padne do velkých rukou, ale pro člověka s menší dlaní, nebo ženy, může být jeho velikost problém. Bohužel toto opět sdílí s pětaosdmdesátkou. Objektiv má 10 lamelovou clonu a akceptuje filtry o velikosti 77mm. Minimální zaostřitelná vzdálenost je 40 cm. 

Aplikace objektivu v praxi

Těšil jsem se na využití tohoto skla, protože osobně využívám (na krajinu, produktovou fotografii a akce) pevnou padesátku STM. První příležitostí bylo pečení domácích housek, kde jsem si opravdu vyhrál. Musím říct, že zde pracoval objektiv naprosto skvěle. Krásný přenos barev a kontrastu a ostrost rovnou od f/1,2. Produkty jsem pak samozřejmě fotil na clonu vyšší. 

Rodinný portrét byl další aplikací a nebál jsem se využít zcela automatické ostření na oko. Ostřím pomocí zadního tlačítka AF-ON a starám se tak jen o kompozici. Skvělý výkon a člověk chce stále fotit na tu f/1,2, to je samozřejmě mnohdy hloupost, protože pak máte jedno oko mázlé jak je hloubka ostrosti nízká. 

Přechod na bezzrcadlovky

Dnes jsem pro focení RF padesátky sáhl po svém 6 let starém EOS 6D. Není to špatný stroj, špičkový výkon snímače je v kombinaci s dobrým sklem stále na úrovni,porovnávat ho s kombinací EOS R + RF 50mm f/1,2 L USM ale nechci, je to úplně jiná liga. Byl jsem jedním z odpůrců bezzrcadlovek, ale ten výkon tam zkrátka je a je jednoduše řečeno neskutečný. Pokud stále váháte, pak je nyní ta správná doba. 

Obrazová kvalita

Kombinace vysoké světelnosti f/1,2, perfektního ostření (včetně skvělé práce ostření na oko) a dokonalého přenosu ostrosti obrazu dělá z tohoto objektivu jasnou volbu pro profesionály. Co se týče rozostřeného pozadí, líbilo se mi u portrétu “točení do kruhu”, to mi připomnělo využití starých manuálních skel na zrcadlovkách. Moc hezké. Aberaci jsem neviděl. Objektiv na f/1,2 a f/1,4 trochu vinětuje, ale většinou se mi to u fotek spíše líbí a pokud tuto vadu ve snímku nechcete, odstraníte ji jedním kliknutím při zpracování fotografie.

Hlavní rysy

  • Vysoká světelnost f/1,2
  • Konstrukce L kvality s utěsněním proti prachu a vlhkosti
  • UD a asférické prvky
  • 10 lamelová clona
  • Skvělá ostrost

Shrnutí

Další perfektní objektiv pro bajonet RF. Canon pokračuje ve skvělém výkonu a s jeho skly je radost fotit. Pokud bych měl být ale absolutně spokojený, chci objektivy o polovinu menší a lehčí. To to v roce 2020 stále nějak nejde udělat? Nebo budu zase muset čekat na verzi II?

Další recenze

Recenze: Canon EOS R6 Mark II
Hodnocení 99%

Recenze: Canon EOS R6 Mark II

8. 2. 2024
Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v malých a dostupných přístrojích
Hodnocení 93%

Recenze Canon EOS R7 a R10: neuvěřitelně vysoký výkon v...

29. 9. 2022
Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost
Hodnocení 99%

Recenze Canon EOS R3: spolehlivost, rychlost, rychlost a...

24. 3. 2022

Diskuze

Canon RF 50 mm f/1,2 L USM

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...