Objektiv NIKON Z 24-70 mm f/2,8 S byl představen v únoru 2019 jako profi základní zoom k bezzrcadlovkám Nikon Z6 a Z7. Podle rozsahu ohniskových vzdáleností se jedná vlastně o běžný profesionální základní zoom, ovšem podle některých recenzentů se jedná momentálně o nejlepší objektiv ve své třídě, což mě velice zaujalo. Po vyzkoušení musím s tímto tvrzením beze zbytku souhlasit.

Hodnocení odborníka 95%

  • vynikající optický výkon
  • světelnost f/2,8
  • perfektní ostrost na všech clonách
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • rychlé a přesné ostření
  • skvělý funkční kroužek
  • OLED displej
  • relativně vyšší hmotnost a rozměry

Popis

Nový bajonet, nové možnosti

Nikon představil svou první fullframe bezzrcadlovku Nikon Z6 a Z7 předloni začátkem září a postupně začal uvádět i objektivy pro tento nový systém. Objektivy jsou vybaveny novým Z bajonetem, který má oproti zrcadlovkovému F bajonetu znatelně větší průměr a také výrazně kratší sečnou vzdálenost (vzdálenost bajonetu od snímače). Tahle kombinace umožňuje konstruovat úplně nové objektivy, u kterých je možno jednak dosáhnout vyšších světelností, ale (a to především) není potřeba dopouštět se tolika kompromisů při jejich konstruování. Objektiv NIKON Z 24-70 mm f/2,8 S to naprosto jasně dokazuje.

Komu je určen

Vzhledem k relativně větším rozměrům a hmotnosti se rozhodně nejedná o objektiv, který si kdokoliv vezme jen tak na procházku, od toho je tu objektiv NIKON Z 24-70 mm f/4 S, který můžete zakoupit v setu s tělem - je menší a lehčí, ale také méně světelný. Už při pohledu na špičkové zpracování, utěsnění, nebo třeba rychlost ostření je zřejmé, že se jedná o optiku určenou těm, kteří to s fotografováním myslí skutečně vážně a pro svou práci potřebují být flexibilní ve volbě úhlu záběru. Tedy jedná se o objektiv pro nejnáročnější profesionály. Nejnáročnější v každém ohledu, ať už jde o kvalitu obrazu, odolnost, rychlost zaostřování, nebo také o přístup k funkcím a obsluhu.

Kvalita obrazu

Pokud jde o kresbu na jednotlivých clonách, chová se objektiv celkem standardně. Tedy po mírném zaclonění je ostrost ještě lepší než na otevřenou clonu a nejlepší je cca při clonách f/5,6 - f/8. Přibližně na cloně f/11 se mírně začíná projevovat difrakce, ale i clona f/16 je dobře použitelná. 

Tedy plná světelnost f/2,8 je velice dobře použitelná na všech ohniscích, ale po zaclonění se kresba ještě lepší a troufnu si říci, že zmíněné maximum na středních clonách (cca f/5,6) je jen o málo lepší než kresba na clonách f/2,8 až f/11. Jinými slovy kresba je velice vyrovnaná na všech clonových číslech

Chromatickou aberací se nijak trápit nemusíte, u tohoto objektivu je nebývale dobře korigována a osobně to připisuji právě nové konstrukci s kratší vzdáleností od bajonetu ke snímači. Na ukázkách v JPEGu snad ani žádnou nenajdete, protože ji částečně dokáže odstranit samotný přístroj. Ale špatné to není ani v RAWu, kde k podobným automatickým úpravám nedochází. Úplně stejně je na tom vinětace, je poměrně mírná a není žádný problém jí při zpracování odstranit.

Design, konstrukce

Na první pohled je NIKON Z 24-70 mm f/2,8 S docela velký, což mě popravdě trochu překvapilo. Ale na druhou stranu chápu, že když chtěl Nikon vytvořit zoom s minimem kompromisů, že to prostě nějaké místo zabere. 

Na boku objektivu hned u bajonetu najdete přepínač automatického ostření a pak dvě tlačítka. Jedno je funkční (například spoušť AF) a to druhé slouží k nastavení režimu zobrazení na OLED displeji, který najdete nahoře. Můžete si tak přepínat mezi zobrazováním vzdáleností se znázorněním hloubkou ostrosti, a nebo s přesnm zobrazením aktuálně zvolené ohniskové vzdálenosti.

Oproti běžným zoomům je NIKON Z 24-70 mm f/2,8 S vybaven celkem třemi ovládacími prstenci. Nejdále od těla je umístěn klasický zaostřovací prstenec a druhým v pořadí je prstenec pro zoomování, tedy pro změnu ohniskové vzdálenosti. Třetím v pořadí, tedy hned za bajonetem, je tzv. funkční kroužek, který slouží například pro nastavení korekce expozice, clony, nebo dalších funkcí, které mu přiřadíte. Nevím co na nový funkční kroužek říkáte vy, ale já jsem se do něj doslova zamiloval, na jeho používání jsem si zvykl velice rychle.

Autofokus

Když pominu optickou stránku, která je většinou naprosto zásadní, tak druhou nejsilnější stránkou objektivu NIKON Z 24-70 mm f/2,8 S je rychlost a přesnost autofokusu. Automatické ostření zajišťuje prstencový ultrasonický motor, což znamená, že objektiv zaostřuje naprosto tiše a především velice rychle a přesně. A tohle je pro mnohé fotografy možná i důležitější faktor, než naprosto dokonalá kresba. Bez rychlého zaostřování nejste schopni pořídit žádnou akční fotku, což by především reportéry, zpravodaje, sportovní fotografy (tedy ty opravdu nejnáročnější profíky) naprosto zásadním způsobem omezovalo.

Co chybí k dokonalosti

Moc toho není, optika, autofokus i konstrukce jsou perfektní. Já bych uvítal skutečně jenom snad menší rozměry, ale jak jsem už zmínil, chápu, že tak kvalitní optická konstrukce prostě nějaké rozměry vyžaduje. Objektiv je samozřejmě utěsněn proti vnikání prachu a vlhkosti a na dnešní dobu pro někoho možná překvapivě není vybaven stabilizátorem obrazu. To ale samozřejmě nijak nevadí, protože stabilizovaný je samotný snímač fotoaparátu, takže o výhody používání stabilizátoru samozřejmě nepřijdete.

 

Hlavní rysy

  • světelnost f/2.8 v celém rozsahu
  • přesná barevná reprodukce a špičková ostrost
  • uzamykatelná sluneční clona
  • utěsnění proti povětrnostním vlivům
  • velice rychlé ostření
  • funkční kroužek
  • nastavitelný OLED displej

Shrnutí

NIKON Z 24-70 mm f/2,8 S je opravdu vynikající a kromě zmíněných rozměrů mu opravdu není co vytknout. Opticky je perfektní, zaostřuje rychle a naprosto spolehlivě, je utěsněný proti povětrnostním vlivům, přední čočka je opatřena odolnou fluoritovou vrstvou - no co víc si přát... Recenzoval Luděk Bouška

Další recenze

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8
Hodnocení 90%

Recenze: NIKON Z 28 mm f/2,8

21. 3. 2024
Recenze: Nikon Z f
Hodnocení 99%

Recenze: Nikon Z f

6. 2. 2024
Recenze: NIKON Z 17-28 mm f/2,8
Hodnocení 99%

Recenze: NIKON Z 17-28 mm f/2,8

28. 12. 2023

Diskuze

NIKON Z 24-70 mm f/2,8 S

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...