Aktuality z fotosvěta

Samá soutěž.. sem tam novinka

Samá soutěž.. sem tam novinka
20. 4. 2020 | 4 minuty čtení

Druhá polovina měsíce dubna roku 2020 byla protkaná udílením cen a nominacemi. A protože všeho moc škodí, jsme nakonec rádi, že nám v minulém týdnu ovzduším plným soutěží prolétl DJI Air 2 a objevil se prazvláštní IDOLCAM.

All About Photo Awards 2020 má vítěze

Letošní All About Photo Awards - The Mind's Eye zná své finalisty v podobě 40 snímků. Tento ročník zaznamenal hned několik zajímavostí: ve finále dominuje černobílá fotografie (přestože absolutní většina soutěžních snímků byla barevná). Finále ovládly ženy (ani porota se netajila tím, že letos preferuje klidnější témata). A ve finále zaznělo i české jméno Tomáš Neuwirth. (zdroj a galerie: all-about-photo)

Japonsko podporuje přesun výroby z Číny

Japonská vláda vyčlenila finanční “balíček” 220 miliard jenů (2 miliardy USD) pro domácí společnosti, které přesouvají výrobu z Číny zpět do Japonska, a dalších 23,5 miliardy jenů pro ty, kdo usilují o přesun výroby z Číny do jiných zemí. Důvodem je paralyzování výroby kvůli COVID-19. To může znamenat další zásah pro “továrnu světa”, protože v nedávné minulosti celá řada výrobců odstěhovala výrobu ze země a to kvůli rostoucímu napětí a  obchodní válce mezi Čínou a USA. Konkrétně ve fotu může být situace zajímavá, protože nejsilnější fotoznačky Canon, Fujifilm, Nikon, Panasonic, Sigma, Sony a Tamron pochází právě z Japonska. (zdroj: bloomberg)

DJI Mavic Air 2

Brazilskému Anatelu (dohled nad telekomunikačními standardy) unikly specifikace a dokumentace novinky DJI Mavic Air 2, ty měly být původně oznámeny 27. dubna. A co z toho vyplývá? Nikdy neposílej data do Brazílie (: A také fakt, že DJI Mavic Air 2 bude mít designově blíž k Mavicu 2 Pro než ke klasické řadě Air. Bude mít nový skládací design a fotoaparát s plně stabilizovaným triaxiálním stabilizátorem, který zachycuje 4K a 48 MPX fotografii. K dispozici bude ActiveTrack 3.0, bod zájmu (PdI) 3.0 a QuickShot atd. Zvládne rychlost až 68,4 km/h a maximální dobu letu 34 min. na nabití. (zdroj: dronefriendly)

Světové ceny TIPA 2020

Společnost Technical Image Press Association (TIPA) se skládá z mnoha tištěných i online odborných publikací. A každý rok uděluje ocenění TIPA WORLD AWARDS fotoproduktům. K těm NEJ : v letošním roce zabodovala společnost Canon s pěti produkty. Nikon, Sony a Fujifilm mohou známku TIPA 2020 přiložit ke čtyřem výrobkům. Sigma si vedle dvou objektivů vedla i s fotoaparátem. A dvě ceny získal i Panasonic. Celá řada výrobců si sáhla na jednu cenu. (kompletní soupis úspěšných produktů najdete ve zdroji: tipa)

Bizarní IDOLCAM

IDOLCAM startoval na Kickstarteru již před dvěma roky, ale až v minulých dnech se začal prodávat. A čím je bizarní? Hlavně kombinací - má vestavěný gimbal (tříosý motorizovaný závěs), výklopný lcd, výměnné objektivy a zdroje světla, 4K (30 sn/s) případně 1440p (60 sn/s) a 12 megapixelů pro foto. Takže místo “bizarní” by se spíš hodilo “unikátní” záležitost pro vlogování. (zdroj: idolcam)

 

Vítězové soutěže World Press Photo 2020

Nadace World Press Photo Foundation oznámila výsledky své 63. výroční soutěže World Press Photo Contest - foto roku, příběh roku plus vítěze ve všech 8 kategoriích. Výběr byl z téměř 74 000 snímků. Porota složená ze 17 profesionálů ze 6 kontinentů vybrala jako Foto roku „Straight Voice“ od Yasuyoshi Chiba. Zajímavostí je fakt, že zatímco v posledních letech dominovaly ve finále fotoaparáty Canon a Nikon, letos zazněla párkrát Fuji. Konkrétně vítězná fotografie byla pořízena Fujifilmem X-H1. (zdroj: wpf)

Sony World Photography Awards napříč všemi emocemi

Uzavřela se otevřená část soutěže Sony World Photography Awards a jde se do finále. Výběr je prolnutý emocemi a je na co se těšit. Celkový vítěz bude vyhlášen 9. června na World Photography Awards a online platformách Sony. To nahrazuje obvyklé slavnostní předávání cen v londýnském Mayfairu. (galerie užšího výběru a zdroj: worldphoto, foto: Antoine Veling)

 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož
 

AI ART obrazy

Každý vytvořený obrázek je originální, Žádné dovednosti v umění nebo grafickém designu nejsou potřeba, Naše AI může generovat obrázky v různých stylech

160,-
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...