Aktuality z fotosvětaLeica

O tom, co určitě bylo, a o tom, co možná bude

O tom, co určitě bylo, a o tom, co možná bude
27. 4. 2020 | 5 minut čtení

Závěr dubna se dá shrnout jako prolínání budoucnosti a minulosti. Zaznamenali jsme celou řadu unikátních patentů a našli si čas na oslavu přes půl století staré fotky a nejznámějšího teleobjektivu. Byly představeny novinky od Canonu, Lensbaby a také jedna velmi raritní Leica.

Den Země

V minulém týdnu slavila svátek Země. Jméno se sice nevyskytuje v našem kalendáři, ale jde o mezinárodní svátek, který se slaví 22. dubna od roku 1970. Takže šlo vlastně i o kulaté 50 výročí tohoto dne. Dne, kdy jsme se začali tak nějak zamýšlet nad životním prostředím a sdílet své obavy o naší planetu. Událost je spojována s výrazem #Earthrise a má své jméno podle ikonické fotky naší planety, kterou v roce 1968 vyfotil astronaut William Anders. Tenkrát ještě nebyla exif data, takže přinášíme zprostředkovaně technické info (: upravený středoformát Hasselblad 500 EL, vybavený objektivem 250 mm a naložený filmem Kodak Ektachrome; expozice byla 1/250 s při cloně f / 11.
(zdroj: dcw)

 

Hubbleův teleskop

U výročí a vesmíru ještě chvíli zůstaneme. Hubbleův teleskop má ohnisko cca 57,6 m a v průměru 2,4 m a jako bonus můžeme vnímat, že je umístěn 570 km vysoko mimo ruch atmosféry. Dá se říct, že jde o nejznámější teleobjektiv (: .V minulém týdnu “drobeček” oslavil 30 let od spuštění. Za tu dobu předvedl revoluci v moderní astronomii nejen pro vědce, ale díky poutavým záběrům ji učinil zajímavou a dostupnou i široké veřejnosti. Změnil náš pohled na vznik hvězd, vesmíru a jeho zrychlení. Stal se zdrojem bezpočtu vědeckých výzkumů a publikací.. ale hlavně ty fotky.(: (zdroj: hubblesite)

 

Patenty makro objektivů Canon RF

Za kratičkou existenci bezzrcadlovek EOS R je Canon docela produktivní. Nicméně v široké nabídce RF objektivů se to zrovna nehemží makro objektivy. Tady je CANON RF 35 mm f/1,8 snad výjimkou. To by se ale mohlo podle patentní přihlášky 2020-064123 v Japonsku změnit. Pod tímto nicneříkajícím číslem se skrývají hned čtyři makro objektivy Canon RF 90, 100, 110 a 120 mm F2,8 Macro. Není jasné, která z těchto varant se dostane na výrobní pás a následně na trh, ale šance je tu poměrně velká už vzhledem k zmíněné absenci RF makro skel a popularitě stovkového ohniska v makru. (zdroj: canonnews)

 

Snové Sony

A další patenty jsou výhradně z  dílny Sony Alpha Rumors ( pozn.: v Letech fotosvětem zdroje informací ověřujeme např. patentními čísly atd. V tomto případě je info. neověřené). Společnost Sony podávala v minulém týdnu patenty jako o život. Prvním byl vyměnitelný objektiv s E bajonetem, který uživatelům umožní upravit zaostření po zaznamenání záběru. Jde o více objektivů v tubusu s jedním bajonetem - důsledek roční spolupráce se společností Light coby autorem Light16. V druhé vlně šla hned pětice objektivů určených pro střední formát se zakřivenou rovinou senzoru. Zakřivený senzor umožňuje kompaktnější design objektivu - přibližně o 30% menší velikost a hmotnost. (zdroj: sonyalpharumors)

 

Comedy Pet Photography Awards

Doslova spojit příjemné s prospěšným se podařilo Comedy Pet Photo. Tato nadace vyhlásila fotografickou soutěž, jak už název napovídá, o nejvtipnější fotografii domácích mazlíčků. A protože jde o podporu a dobrou věc je zápisné 5 GB vlastně dobrým skutkem, kterých není nikdy dost. Takže, abyste se doma nenudili, celosvětová soutěž probíhá do 31. srpna 2020. Na vybrané výherce čeká celá řada cen včetně té první ve výši 3000 GB. Ale kdo by chtěl vyhrát, když jde primárně o  dobrý pocit a asi spoustu legrace. (zdroj: comedypetphoto)

 

Leica 0

Unikátní a vzácný prototyp série Leica 0 v hodnotě až 1,08 milionu USD je položkou nadcházející 36. aukce Leitz Photographica, která se má konat ve Vídni dne 13. června 2020. Je logické, že taková rarita je hlavní atrakcí aukce. Na trochu menší unikáty můžete narazit i u nás. A kdyby se vám náhodou nechtělo zacházet, můžete nakupovat a nově z pohodlí domova i zasílat. (zdroj: leitz-auction)

 

Lensbaby Velvet 28mm f/2,5

Lensbaby před časem uvedla řadu “serióznějších” objektivů řady Velvet. Tu v minulých dnech doplnila o nový širokoúhlý přírůstek Lensbaby Velvet 28 mm f / 2,5.  Spolu s Velvet 56 a Velvet 85 tvoří tak jakýsi pomyslný trojlístek. A stejně jako v případě 56 a 85 mm se můžeme těšit na širokou škálu kompatibilních bajonetů CVC i DSRL včetně Full frame. Pro novinku je příznačný snový efekt měkkého zaostření díky úpravě clony a manuální ostření již od pouhých 5 cm. (zdroj: lensbaby)

 

Canon EOS C300 Mark III 

V rámci virtuální tiskové konference „Imaging Unleashed“ společnost Canon oznámila EOS C300 Mark III, svou nejnovější kinematografickou kameru Super 35mm s novým senzorem Dual Gain Output (DGO) a modulárním designem založeným na stejném principu jako C500 Mk II. Srdcem nástupce Mark II je obrazovým procesorem DIGIC DV7. Nový systém DGO umožňuje senzoru zachytit až 16 EV dynamického rozsahu a pracovat s duálním ziskem 4K při 120 fps. (zdroj: canon)

 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

Leporelo z vlastních fotek

originální dárek nebo dekorace do interiéru, možnost orientace na výšku nebo na šířku, rozměr obálky 15 x 15 cm

500,-
SIGMA 500 mm f/5,6 DG DN OS Sports pro Sony E

Ideální pro fotografování z ruky, Kompatibilní s vysokorychlostním automatickým zaostřováním, Kompaktní a lehký s vynikající kvalitou provedení

81 290,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...