7. 5. 2020 | 4 minuty čtení

Na slovíčko jsme dostali fotografa Lukáše Dvořáka. Co dělá, když v aktuální situaci nefotí? Jak zachytit pravou lidskou krásu? V čem vidí výhody středoformátu? Čtěte v našem rozhovoru.

Kvalita je základní forma existence

  • Lukáši, proč vyhrála ve vaší umělecké kariéře právě fotka?

Našel jsem ve fotografii možnost vyjádřit své emoce. Většinou tam spojuji věci, které mám rád, a které jsou mi blízké. 

  • Fotíte umělecký akt, módní fotku a reklamu... Jaké je to být fotograf univerzál? Jde udržet vysokou úroveň kvality? 

Všechny tyto kategorie propojuje můj objekt zájmu, tedy lidská krása. Jsem hlavně fotografem lidí, a z toho tedy vychází tato univerzálnost. Kvalita je základní forma existence, je to hnací motor všeho. Tedy, vysoká kvalita je cíl každého fotografa. Pokud máte fotku rádi a děláte ji od srdce, tak určitě časem kvality dosáhnete. Ano, jde udržet vysokou kvalitu u každé kategorie. Kvalita jde ruku v ruce s vaším rukopisem.

  • Jak vypadá váš pracovní den? Cestujete za fotkou i do zahraničí? 

Ani bych to nenazýval dnem jako spíš měsícem. Má práce se dělí na období, kdy se nezastavím 3 měsíce v kuse a na období, kdy dělám jen věci, co mě baví. Většinou mám tak 3-4 zahraniční zakázky, takže cestování zabere nějaký čas. Na letištích většinou vybírám fotky a zadávám to pak grafickému studiu na retuše. Hlavní část zabírá kreativní myšlení a komunikace s klientem. 

  • Aktuálně fotíte na střední formát? Jaké má výhody oproti klasičtějším full frame zrcadlovkám?

Na střední formát už fotím 8 - 9 let. Zvykl jsem si na jeho nevýhody, které tam samozřejmě jsou. Váha, pomalejší práce a autofocus. Ale výhody středního formátu jsou dominantnější. Je to především kvalita obrazu, která se nedá srovnat s ničím jiným. I když jsou na trhu fotoaparáty, jako Sony A7R IV,… tak i tak se strojům jako Hasselblad nevyrovnají. Především je to přesná barevná reprodukce, mikrokontrast, jemnost přechodů, dynamický rozsah a hloubka ostrosti. 

  • A jaké je Vaše nejoblíbenější ohnisko? 

55mm, 80mm a 120mm na středním formátu

  • Postihla Vaši pracovní činnost současná situace kolem COVID-19?

Ano, nepracuji. A nevadí mi to. Pracoval jsem 6 měsíců a teď chodím po horách a fotím si stromy, lesy a kameny. Užívám si to. Nabíjím se na další období.

  • Máte nějaký dlouhodobý projekt?

Tento rok jsem chtěl v Itálii dokončit svoji druhou knihu, ale to musí počkat na další rok. Knížka je celoživotní cíl. Mám připravených 45 nápadů, ale všechno jsou to lokace v zahraničí.

  • Jak byste motivoval začínající fotografy fashion a aktu? 

Aby zůstali sami sebou. Nejde o to být nejlepší, ale zůstat sám sebou. Být se sebou spokojený, tvořit věci, které se líbí mně a ne ostatním. 

Instagram dnes udává trend a lidi se inspirují pouze tam. Všechny fotky jsou si pak velmi podobné. Tomuto je zapotřebí se vyhnout! Fotografie je dlouhá cesta, na které se člověk musí naučit být lepší ve všem, co dělá. Fotografie je hlavně vnitřní cesta.

Díky za váš čas Lukáši. Lukáše Dvořáka reprezentuje Leica Gallery v Praze. Na Lukášovu další tvorbu se můžete podívat na jeho webu www.lukasdvorak.net nebo jeho Instagramu.

HASSELBLAD 907X & CFV 100c tělo

Luxusní středoformátový fotoaparát, Kamera 907X a zadní digitální stěna CFV 100C, Automatické ostření s fázovou detekcí (PDAF)

196 990,-
HASSELBLAD X2D
HASSELBLAD X2D 100c tělo

Hasselblad X2D 100C – středoformát 43,8 x 32,9 mm, Rozlišení 100 Mpx BSI CMOS senzor, ISO 64 – 25 600, série až 3,3 obr./s

219 990,-
HASSELBLAD 907X Anniversary Edition Kit

Hasselblad kamera kit - pamětní sada k 80. výročí firmy, Fotoaparát 907X s digitální zadní částí CFV II 50C, 50 MPix snímač CMOS s velikostí 43,8×32,9 mm

229 990,-

Související články

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...