Fototipy

Javier Aznar: Podívejte se na svět očima hmyzu

Javier Aznar: Podívejte se na svět očima hmyzu
28. 5. 2020 | 3 minuty čtení

Hmyz nám může leckdy připadat odpudivý. Fotograf Javier Aznar ale s nadšením objevuje hmyzí makrosvět a snaží se prostřednictvím fotografií změnit pohled lidí na něj. V článku se dozvíte, jak a s jakou technikou dosahuje svých brilantních snímků, a sami se pak můžete do zkoumání makrosvěta pustit.

Ze života hmyzu

© Javier Aznar

Hmyz nám často připadá strašidelný nebo odpudivý. Javier Aznar se to snaží svým fotografováním změnit: "Lidé se na hmyz většinou dívají negativně, ale já se snažím ukázat tato zvířátka v jiném světle, aby si k nim lidé našli cestu a abychom se všichni mohli podílet na jejich ochraně."

© Javier Aznar

Vlastní výzkum

Ideální způsob, jakým si Javier hledá další projekt, zní jednoduše. V tomto oboru je to ale základní postup. "Existuje řada způsobů vzniku projektu," říká. "Ve většině případů však nápad na projekt přichází v terénu při pozorování. Když zahlédnu něco, co na mě zapůsobí, začnu se tomu věnovat a pořizovat více snímků."

© Javier Aznar

Nepřetržitá služba

Javier se za snímky hmyzu vydává ve dne i v noci a 24 hodin denně nepřetržitě zkoumá, jak hmyz žije. "Úplně mě to pohltí. Venku je tolik nejrůznějších tvorů, že když spím, mám pocit, že marním čas," směje se.

"V noci se pohybuji nalehko," vysvětluje Javier. "K fotoaparátu Sony α7R III a objektivům FE 50 mm f/2,8 Macro a FE 90 mm Macro si beru blesk a celé nastavení fotoaparátu provádím manuálně, abych docílil expozice, jakou potřebuji. Rychlost závěrky nastavím na 1/250 s, což je maximální rychlost, kterou můžu použít s bleskem, a potom vyberu clonu a výkon blesku, které podle potřeby upravím. Jakmile mám nastavení hotové, obvykle je můžu celou noc nechat beze změny."

© Javier Aznar

Fotografování za denního světla má také svá úskalí. I když Javier přes den obvykle fotí savce, dává si pozor, aby měl vybavení připravené pro případ, že by musel rychle přejít k fotografování hmyzu – má po ruce makroobjektiv 90 mm f/2,8.

"Za denního světla přepnu fotoaparát α7R III do režimu priority clony, aby mi stačilo nastavit správnou citlivost ISO a nemusel jsem se tolik starat o rychlost závěrky," vysvětluje. "Pokud jde o zaostřování, používám funkce sledování objektu a kontinuálního automatického ostření, které fungují zcela bezchybně."

© Javier Aznar

Rozhodující je kontext

Protože se Javier snaží změnit pohled lidí na hmyz, jsou lidé také součástí řady jeho snímků. "Mít na fotografii lidi je důležité, protože tyto příběhy nejsou jen o zvířatech," říká Javier. "Prostřednictvím těchto snímků chci zvýšit informovanost a dát do souvislosti chování lidí a zvířat. Nechci ukazovat jen krásu hmyzu, ale i náš vztah k němu."

Javier je ambasadorem Sony Europe Imaging a jeho další práce lze najít na webové stránce www.sony.cz/alphauniverse.

SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

39 490,-
SONY ZV-E10
SONY Alpha ZV-E10 vlogovací fotoaparát

Snímač APS-C s 24,3 MPX, Dotykový otočný displej, Automatická expozice obličeje

15 490,-
SONY Alpha A6400 černý + 16-50 mm

24,2 Mpx snímač s nejnovějším obrazovým procesorem BIONZ X, APS-C bezzrcadlovka s funkcemi z FF CSC fotoaparátů, nejrychlejší automatické ostření na světě - 0,02s

25 990,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Javier Aznar: Podívejte se na svět očima hmyzu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...