Aktuality z fotosvětaLeica

Letem fotosvětem #22 : O spoustě nových skel a webové kameře za čtvrt milionu

Letem fotosvětem #22 : O spoustě nových skel a webové kameře za čtvrt milionu
1. 6. 2020 | 5 minut čtení

Konec měsíce května přetékal novinkami mezi objektivy. A protože v “letech” sledujeme načatá témata, podívali jsme se třeba na aktuální stav DJI v USA nebo na další Leica klenoty chystané 36. aukce Leitz Photographica.

DJI má v USA zase čistší oblohu

V minulých “letech fotosvětem” jsme se zmínili o společnosti Autel, která strká pomyslný prst do vrtulí dronů DJI. Od minulého týdne se situace pohnula a obrátila. Podle advokátní kanceláře Finnegan zastupující DJI  bylo oznámeno příznivé počáteční rozhodnutí. Sporné nároky na patenty (konkrétně šlo o vrtule rotoru, akumulátor a systém vyhýbání se překážkám) jsou ze strany Autelu neplatné a v jednom případě dokonce nepatentovatelné. (zdroj: finnegan)

 

Druhý objektiv od Samyangu s autofokusem pro Canon RF - Samyang AF 85 mm F1,4

Samyang vydal svůj druhý objektiv s automatickým ostřením pro bajonet RF, který je kompatibilní s bezzrcadlovkami Canon EOS R , RP a nadcházející EOS R5. Objektiv slibuje skvělé pozadí a bokeh díky světelnosti f/1,4 a 9 lamelám clony. Rychle a tiše bude ostřit dvojitý lineární zvukový motor (DLSM). Mezi 11 čočkami jsou 4 vysoce refrakční (HR) a extra nízko rozptylové (ED) prvky. V neposlední řadě by mohla být fajn i tradiční Samyang cenovka. A dostupnost? Ta byla předběžně stanovena na konec června. (zdroj:samyanglensglobal)

 

Tajemná novinka od Tamronu

Ve čtvrtek Tamron zveřejnil teaser a baner k chystané novince - obrysy, pozadí a jeden slogan. To stačilo k bezpočtu teorií a polemik o tajemné novince. takže jsme se nechali s kolegy logicky strhnout - můžeme se domnívat podle pozadí tvořeným objektivy pro Sony E, že půjde o doplnění této řady, na kterou se Tamron v posledních letech zaměřil. A podle “všestrannosti” uvedené ve sloganu by mohlo jít o zoom. Jediné co je zatím stoprocentně jisté, že nás Tamron napíná. (zdroj a video: tamron)

 

Webovka za pár stovek (tisíc)

Před měsícem jsme psali o bezplatném softwaru Canonu EOS Webcam Utility Beta, který umí z  fotoaparátů EOS a PowerShot udělat USB webové kamery. Ten byl dostupný pouze pro Windows. Od minulého týdne je dostupná verze i pro Mac. Určitě nejde o stěžejní funkci, ale potěší. Rekord o nejdražší webovou kameru drží pravděpodobně středoformátová Fuji GFX 100. protože s podobným updatem přišla minulý týden i společnost Fuji. (zdroj: canon, fuji)

 

Foto fundraising Covid Street

Dokumentární fotografové a “streeteři” z celého světa spojili své síly a vytváří neziskovou formou knihu. Její prodej má opatřit peníze pro lidi trpící v důsledku COVID. Z nápadem knihy fotografií zachycující život v době pandemie přišla trojice fotografů. Projekt je otevřen fotografům z celého světa. Komunikovat a přihlásit se do projektu můžete prostřednictvím Instagramu. (o projektu a zdroj: covid-street)

 

LUMIX S 20-60 mm prazvláštnost od Panasonicu 

Panasonic oznámil nový objektiv Panasonic LUMIX S 20-60 mm f/3,5-5,6. Na první pohled jde o směs neobvyklých parametrů, na druhý pohled dávají smysl a příslib skutečně zajímavého skla. Objektiv je určen pro bajonet L (Full Frame), takže ohnisko je najednou atraktivnější a jeho rozmezí je přesně v nejpoužívanější výseči. Světelnost napovídá, že se neproneseme (cca.350g). Dané potvrzují i rozměry neuvěřitelně kompaktního skla. Tomu by měla odpovídat dle náznaků i příznivá cenovka.(zdroj: fotoskoda)

 

Nadupaná 36. aukce Leitz Photographica

13. června 2020 se na Leitz Photographica ve Vídni bude dražit jeden ze všech 125 kusů speciální edice Leica Gold Edition M6, vyrobené k příležitosti padesátých narozenin sultána z Bruneje. Odhadní cena je 35 tis. EUR. Fotoaparát byl automaticky zařazen mezi 7 hlavních atrakcí (HIGHLIGHTS) aukce. Paradoxem je, že v TOP 7 je ten nejlevnější. Špičce stále jednoznačně vévodí unikátní Leica 0. (zdroj: leitzauction)

 

Vlogoaparát Sony ZV-1

Přes 70% vloggerů používá smartphony. Upgrade na bezzrcadlovku je tedy zlomkový. V těchto číslech našla společnost Sony potenciál a světlo světa spatřil Sony ZV-1. Fotoaparát s expozičními prioritami, palcových čipem, špičkovým objektivem... Fotoaparát, kde je tohle všechno nepodstatné, protože je v každém ohledu navržen a uzpůsoben pro vlogování, tomu podléhá všechno od způsobu ovládání, přes zvuk, ostření až po speciální integrované nástroje. (zdroj: fotoskoda)

 

Vysoce světelný Fujinon XF50mm f/1.0

Během virtuálního spuštění Fujifilm X-T4 v Indii skoro až mimoděk generální ředitel Toshihisa přinesl, ukázal a samozřejmě způsobil rozruch s objektivem Fujinon XF50mm f / 1.0. Šlo o prototyp - pracovní vzorek. Vysoce světelná padesátka se super rychlým a přesným ostřením byla zmíněná již v loňském roce, ale od té doby jakoby koncept u Fuji usnul. Tak podle všeho nespal, činorodě se na něm pracuje a podle slov ředitele Toshihisa můžeme objektiv očekávat tento rok. (zdroj: fujirumors)

 

 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...