Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #25: Tak trochu výstřední týden

Letem fotosvětem #25: Tak trochu výstřední týden
22. 6. 2020 | 5 minut čtení

V druhé polovině měsíce června se mimo oznámení technických novinek udála celá řada výstředních zajímavostí. Odborník na mikrosvět Olympus se rozhodl létat s drony. Tradiční výrobce objektivů Meyer Optik se usmyslel překopat své ortodoxní objektivy. Zatímco to druhý foto výrobce rovnou zabalil a přesedlal do autoprůmyslu. Takže na závěr fakt, že někdo draží negativy a jen tak mimoděk k nim dává i legendární Hasselblad, zní vlastně až skoro normálně.

 

Olympus míří vysoko

Společnost Olympus známe z oboru fota, velkému renomé se ale těší i ve zdravotnické a lékařské divizi v oblasti mikroskopů apod. Podle patentové přihlášky USA č. 2016/0014307 míří také přesně opačným směrem a to pravděpodobně vysoko. Patent naznačuje nový design dronové kamery Olympus. Konkrétně jeví náznaky sondy s kamerou, která má velký senzor s objektivem pravděpodobně se zoomem. Pokud by šlo o systém Micro 4/3, jednalo by nesporně o zajímavou alternativu k aktuálním dronům na trhu. (zdroj: 43rumors)

 

Co všechno se dá vyčíst z plakátu

Canon rumors zveřejnil plakát “Canon EOS R family portrait”, ten zvedl vlnu otázek a dohadů. A protože některé otázky byly zodpovězeny, můžeme tušit, že: 1) Nokishita měl opět pravdu a RF 600 i 800 budou a budou pravděpodobně v novémodlišném designu. 2) Canon EOS R5 a R6 budou oznámeny 9. července 2020 (na trh by oba modely měly dorazit na přelomu srpna a září) 3) spolu s těly a zmíněnými teleobjektivy bude oficiálně ohlášena celá řada RF produktů - namátkou: Canon RF 50/1,8 IS STM, RF 70-200/4 L IS USM, makro verze RF 85/2 IS STM, RF 100-500/4-7,1L IS USM  a telekonvertory. (zdroj:canonrumors)
 

Fénix pro Meyer Optik Görlitz

Meyer Optik Görlitz má snad za sebou kontroverze posledních let. Trioplan 100mm f/2,8 II byl oficiálně spuštěn. Jde o první revidovaný objektiv od Meyer Optik Görlitz poté, co značku převzal optický specialista OPC (Bad Kreuznach). Nový Trioplan 100 mm f / 2,8 II zpracoval původní optický design tak, aby nabízel co nejlepší možný kontrast a ostrost se zachováním proslulého bokehu. Nově můžete verze II zaostřit už od 0,9 m. Z výrobního pásu každou chvíli doběhne i verze Trioplanu 50 /2,8 II a Lydithu 30/3,5 II. Mezitím byla také zahájena výroba nových Primoplanů 75/1,9 II a 58/1,9 II. Všechny verze budou nabízeny v široké paletě bajonetů. (zdroj:mog)

 

Tamron pro RF a Z

Obchodní zástupce společnosti Tamron Mark Morris uvedl, že výrobce pracuje na objektivech s bajonetem pro full-frame bezzrcadlovky Nikon Z a Canon RF. (zdroj:dcw)

 

 

 

 

STC filtry před čipem

Výrobce filtrů společnost STC Optics oznámila, že jejich systém vnitřních filtrů je nyní k dispozici pro těla Canon EOS R. Filtry, které se přichycují přímo před senzor uvnitř těla fotoaparátu, zahrnují celou řadu ND, IR a astro verzi. Systém je k dispozici již delší dobu pro širokou škálu značek a modelů fotoaparátů. Toto je poprvé, kdy byly tento typ vytvořeny pro FF bezzrcadlo Canonu. (zdroj:dpreview)

 

Výrobce legendárního fotoaparátu L16 nasedl do auta

V roce 2015  oznámila společnost Light revoluční produkt L16 - přenosný fotoaparát tvořený 16 objektivy s vynikajícím výkonem kvality obrazu. Od té doby koketoval s různými výrobci telefonů jako Sony, Nokia atd. s jednoduššími modifikacemi Light fotoaparátu. Aby se nyní aktuálně usadil v  automobilovém průmyslu. (zdroj:light)

 

Nisi makrosáňky

Výrobce filtrů NiSi pomalu ale jistě expanduje do jiných fotoodvětví . Poslední podivuhodností, kterou představil minulý týden, byl makroposuv NV180. Který přináší zajímavé zpracování a funkce: CNC hliníkovou konstrukci, 160 mm posun skládací knoflík s palcovým šroubem s precizním posuvem 1,25 mm na otáčku, odnímatelné nohy pro použití na desce stolu a třeba 360 ° rotační hlavu. (zdroj:nisi)

 

Nikon servis v USA

Téměř po třech měsících obnovil činnost servis společnosti Nikon v USA. Prozatím jej nelze navštívit osobně, služby jsou k dispozici pouze pro poštovní zákazníky. (zdroj:nikonusa)

 

 

 

A Hasselblad 500 ELX jako bonus

Servis Nikonu sice opět funguje, ale stále se nesmí v USA  jezdit na turné a vystoupení. To může dohnat fotografa koncertů k zběsilostem. Proto se Greg Watermann rozhodl prodat originální negativy ze starého focení skupiny Nirvana. Jste-li fanouškem, můžete se zúčastnit aukce.  Předmětem mimo originálních negativů jsou autorská práva, registrované původní tisky a jako bonus fotoaparát, který vše nafotil, jde o maličkost v podobě Hasselblad 500 ELX. (zdroj:julienslive, petapixel)


 

 

 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

Foto na kapa desce s laminací

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 70 x 100 cm

170,-
DJI RS 4 Combo

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

18 790,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...