Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #26 : O změnách, soutěžích a novinkách

Letem fotosvětem #26 : O změnách, soutěžích a novinkách
29. 6. 2020 | 4 minuty čtení

Závěru školního roku dominoval prodej fotodivize Olympusu, ale objevila se tu a tam i nějaká novinka. A stále se soutěží a kdo by nechtěl vyhrát World Press Photo nebo být třeba seriózním nejlepším fotografem brambor pro tento rok.

Letošní NEJ astrofotografie Mléčné dráhy

Capture the Atlas je nenásilný a díky tomu i velmi oblíbený web, který má široký záběr kolem fotografování, vzdělávání a cestování. Capture the Atlas nedávno uzavřel letošní kolo pro téma “Mléčná dráha”. A protože jde o zmíněnou nenásilnou formu, nejsou zde pomyslné stupně korunovaných vítězů, ale jde o sbírku vybraných 25 fotografií z celého světa, které mají inspirovat. (zdroj:capturetheatlas)

 

Nejlepší fotograf brambor roku 2020

Photocrowd sdružuje celou řadu zajímavých soutěží. A protože jde o britskou záležitost, najdou se mezi nimi i bizarní záležitosti. Takže kdo by se nechtěl stát třeba nejlepším fotografem brambor roku 2020. Zájemci se mohou přihlásit už jen do 30.06. Soutěž má velmi seriózní zázemí - ve hře je více než 1 000 liber včetně cen jako Fujifilm X-A7, v porotě sedí třeba legenda Magnum Photos Martin Parr a případný zisk je určen pro charitu Trussell Trust (podpora potravinových bank). A mimochodem po shlédnutí galerie můžeme konstatovat, že taková brambora má překvapivý tématický přesah. (zdroj:photocrowd)

 

SeaLife uvedla Micro 3.0

Společnost SeaLife, která se zabývá přes 25 let výrobou podvodních kamer a osvětlovací techniky, uvedla na trh zajímavou novinku Micro 3.0. Ta je zajímavá hlavně v poměru cena/výkon. Jedná se o s podvodní fotoaparát, který snese bez jakéhokoli pouzdra ponor až do 60m, disponuje 16 MPX, 4K, 3200 ISO, stabilizací, WiFi komunikací, integrovaným akumulátorem a širokoúhlým světelným (f/2,8) záběrem. (zdroj:sealife-cameras)

 

ProND Grad nový přechoďáček od Hoya

Hoya si stále stojí za kruhovými filtry. Nové filtry ProND Grad mají pevnou přechodovou zónu ve středu filtru, ta je měkčí než běžné gradace, ale poskytuje progresivnější tmavší efekt. ProND Grad nenabízejí přesnost polohování pravidelných čtvercových filtrů v horizontu, ale umožňují jejich náklon. Filtry budou k dispozici v polovině léta 2020 v průměru 77 a 82 mm v intenzitě 16 a 32ND (tedy až 5 EV).(zdroj: hoyafilter)

 

Jak je to s tím Olympusem?

Olympus prodává divizi fotoaparátů. Olympus a Japan Industrial Partners (JIP) podepsaly memorandum o porozumění a jsou na začátku jednání. Ta by měla být ukončena do 30.09.20 konečnou dohodu. JIP se specializuje na restrukturalizaci ztrátových podniků, aby byly ziskové a následně je prodává. Určitě se nejedná o žádnou tragédii. Na trhu je celá řada foto značek i zvučnějších jmen, které vystřídaly za svou historii celou řadu majitelů a patří mezi “nomády”. A třeba Olympus koupí po “ozdravném pobytu na JIPce” svou fotodivizi zpět. (zdroj: všude možně, protože se o ničem jiném nepíše)

 

World Press Photo čekají změny

Lars Boering - generální ředitel po 5 letech opouští WPP. Protože ani jedna strana neuvedla přímý důvod, vznikl prostor na dohady - od Boeringova tlaku na zvýšení rozmanitosti ve fotožurnalistice až po velký počet diskvalifikací v roce 2016. V každém případě se mluví o nové fázi. Guido van Nispen - předseda dozorčí rady : ”Nová fáze pro World Press Photo začíná. Fáze, která staví na pevných základech a vede k příležitostem, které směřují k obchodnímu způsobu práce a modelu”. (zdroj: petapixel)



 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

MANFROTTO 200 PL-PRO RC2-ARCA

Pro snadné uchycení fotoaparátu ke stativu, Dva gumové úchyty, Vyrobeno z hliníku

890,-
TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-
PEAK DESIGN Leash COYOTE - popruh

ultralehký a variabilní popruh, vhodný pro všechny fotoaparáty, velmi hladký, odolný a pevný úplet

1 290,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...