FototipySeriály

Video: forma budoucnosti pro hobby tvůrce i profesionály

Video: forma budoucnosti pro hobby tvůrce i profesionály
24. 3. 2023 | 5 minut čtení

Videa najdeme všude kolem nás - na sociálních sítích, ve výlohách obchodů a koneckonců i v televizi. Kráčí ruku v ruce s fotografií a v lecčems zachází ještě o kus dál. Ne náhodou se videu říká pohyblivé obrázky. Pojďme se společně podívat na to, jaké trendy se dneska ve videu prosazují a kde všude se můžete prosadit vy.

Od fotky k videu

Fotografie a video kráčí jako vizuální umění ruku v ruce a v posledních letech získává mladší z obou forem čím dál větší prostor. Není divu, jeden francouzský fotograf se na otázku, proč začal točit videa, nechal slyšet, že "video má zvuk".

Kvalitní a dobře natočené video dokáže zážitky zprostředkovat živěji než nepohyblivé obrázky a stává se nedílnou součástí fotografických zakázek, jako jsou kupříkladu svatby. Rozhodně to ale neznamená, že by fotografie neměla vedle svého mladšího sourozence místo, tvoří sehraný tandem - zatímco fotografii si můžete pověsit na zeď a kochat se jí kdykoliv, video z významné události zase může oživit sešlost rodiny či přátel a umožňuje vrátit se ve vzpomínkách úplně jiným způsobem.

Trendy ve tvorbě videa

Fotka i video se zrodily ze stejné vize a mají leccos společného. Řada "pohyblivých obrázků" vychází buď rovnou z fotografie, nebo z kombinace fotografie a videa. Oblíbenou formou současnosti jsou například kinemagrafy, doslova spojení videa a fotografie, jehož výsledkem je statický obrázek s pohyblivými částmi. Jak na to, si můžete přečíst v článku na našem blogu. Řadou spojených fotografií či výřezem z videa mohou vznikat i gify.

Možnou hudbou budoucnosti, na které už se pracuje, jsou pak "digitální papíry" - displeje ohebné a tenké jako papír, které dokážou promítat rozpohybovanou fotografii / video. Třeba se jednoho dne dočkáme i my svého Denního věštce.

Pomineme-li fakt, že každé video se skládá ze snímků poskládaných za sebou, existují videa, která netočíme rovnou, ale vznikají až v postprocesu skládáním z fotek. Řeč je o časosběru, který dokáže skutečnost vykreslit často dramatičtěji než video, které bychom natočili rovnou. Důkazem toho je třeba video Petra Jana Juračky níže. Zároveň je zde ale vidět, že málokdy je časosběr sám o sobě natolik nosný, aby mohl utvořit celé dlouhé zajímavé video.

Současnému rozvoji videa velmi pomohl technický pokrok - proto dnes můžeme sledovat kvalitní (ač amatérská) videa z ptačí perspektivy pořízená dronem, plynulé a stabilizované záběry pořízené z ruky s gimbalem nebo se vžít do kůže motokrosového závodníka prostřednictvím záběrů z akční kamery. Video zkrátka přestalo být výhradní doménou profesionálních filmařů se stativem a stejně jako fotografie po vývoji kompaktních fotoaparátů se stalo běžnou součástí života tvůrců z řad nadšenců.

Videa jako koníček i profese

Sociální sítě na tento trend pružně reagují, nebo ho možná i samy podněcují, a můžete tak své zážitky s ostatními sdílet pomocí stories na Instagramu a Facebooku, platformami uzpůsobenými čistě pro sdílení videí jsou YouTube nebo TikTok.

V rámci sociálních sítí, ale i jako prostředek pro přenos přednášky či rozhovoru mezi větší množství diváků jsou pak on-line streamy, čím dál větší popularitu si získávají i video podcasty.

To vše můžete dělat na hobby úrovni, neznamená to ale, že se nemůžete posunout až k profesionálům. V seriálu rozhovorů s YouTuberem Tomášem Touhou se dozvíte všechno, co potřebujete vědět, abyste s natáčením videí začali i aby se vám koníček stal prací.

A kdo ví, pokud budete mít talent a chuť se rozvíjet, můžete se dostat i do čistě komerční sféry a natáčet reklamy, spoty, propagační videa či už zmiňované svatby. Nebo vás zajímá spíš dokument a reportáž a máte chuť vrhnout se na natáčení cestovatelských dokumentů nebo jiných (polo)naučných videí? Dveře jsou otevřené dokořán, stačí si jen vybrat, do kterých vejdete.

Pokud třeba ještě malinko tápete, možná vám pomůže videoškola, kterou pro vás natočili Vašek s Honzou

Pokud byste se o natáčení dozvěděli něco víc praktickou formou, můžete využít třeba některý z našich workshopů, kde vám lektoři zodpoví jakékoli dotazy a ukážou vám, jak na to.

Další díly seriálu - Téma měsíce března: Video

PANASONIC Lumix DMC-G80
PANASONIC Lumix DMC-G80 černý

16 Mpx snímač bez low pass filtru (o cca 10% lepší ostrost oproti G7) a nový obrazový procesor Venus Engine, Kompaktní a proti vlhkosti a prachu odolné tělo, 4K Photo - tvorba 8 Mpx fotografií z 4K videa

14 990,-
PANASONIC Lumix DC-S5 IIx
PANASONIC Lumix DC-S5 IIx

Full frame 24,2 Mpx CMOS senzor, 6K/30 fps 4:2:0 10-bit záznam videa, C4K/4K60 fps 4:2:2 10-bit neomezeně

58 490,-
PANASONIC Lumix DC-GH5 Mark II
PANASONIC Lumix DC-GH5 Mark II

Micro 4/3, Senzor 20,3 MPX, AR úprava senzoru

26 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Další Seriály

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Video: forma budoucnosti pro hobby tvůrce i profesionály

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...