Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #27 : Komprimovat se dá 10 let slunce i nový videoformát

Letem fotosvětem #27 : Komprimovat se dá 10 let slunce i nový videoformát
7. 7. 2020 | 5 minut čtení

V první části července proběhla v digitálním obraze celá řada událostí. Vybrali jsme ty, o kterých jsme se v průběhu týdne nezmiňovali na našem blogu. Takže zůstaly jen ty průlomové - jako třeba nový typ videoformátu, 8K kamera, nebo nejširší objektiv od Meike. A protože jde často až o hvězdné záležitosti, podíváme se i do vesmíru s Canonem jen na chvíli a s NASA na deset let.

SHARP 8K

Společnost Sharp zmiňovala 8K kameru již v minulosti. Mezitím strhl 8K komerční pozornost a očekávání Canon. Nicméně Sharp začátkem července uvedl na svém webu mezi 8K produkty i  “nejmenší 8K videokameru na světě s vyměnitelnými objektivy ve vývoji”. Po lavině dotazů se nakonec rozpovídal technický mluvčí Sharpu Cliff Quiroga: Ultra kompaktní design BMC, 8k/30 fps v kodeku H.265 (pracuje se na 60 fps), bajonet  MFT, senzor CMOS, vstup Mini-XLR, plný HDMI výstup, paměť SD a třeba plně kloubová 5,5“dotyková obrazovka HD LCD. Přímý konkurent EOS R5 by měl být dostupný v druhé polovině roku 2020. (zdroj:photorumors)

 

Veřejné odhalení “zatím největšího produktu” Canon

O chystaných novinkách Canon se mluví už moc dlouho a už moc intenzivně. Průtrž by tomu mělo udělat datum 9.07. Společnost Canon provokuje „zatím největším produktem“ a hovoří i o „inovativním uvedení“. Uvedení bude veřejné (doposud tradičně probíhalo formou tiskovek pro novináře). V každém případě se bude na co těšit. Akce nazvaná „REIMAGINE“ se bude konat ve čtvrtek 9. července ve 13:00 BST (14:00 CEST). Stačí se pouze zaregistrovat a z pohodlí domova sledovat na canon/events/reimagine event s ambasadory a experty Canon. (zdroj:canon)

 

Deset let slunce v jedné hodině

Během posledního desetiletí NASA (konkrétně Solar Dynamics Observatory) pořizovala fotografie slunce a koncem minulého měsíce z nich zveřejnila zajímavé video o chování této naší nejbližší hvězdy a její vnější korony. Trocha čísel: od 2.06.2010 do 1.06.2020 zhotovila SDO každých 0,75 sekundy fotografii. Takže NASA nashromáždila 425 milionů fotografií, které si nárokovaly cca. 20 milionů gigabajtů. Video je úchvatné.. a protože trvá přes hodinu a podkresluje jej meditativní hudba, je vhodné tématicky i před spaním (: (zdroj:nasa)

 

Nejširší komerčně dostupný objektiv

Výrobce objektivů a příslušenství Meike na svém webu uvedl asi nejširší komerčně dostupný objektiv. Jde samozřejmě o provedení rybího oka s parametry 3,5mm f / 2,8 v bajonetu pro MTF. Takže po přepočtu na kinofilm objektiv nabízí i tak famózní 7 mm ohnisko, to umožňuje záběr ve 220 stupních. Zaostření je od 9,5 cm, objektiv tvoří 10 prvků v 7 skupinách, výrobce hlásí i povrchové nano úpravy. Ostření je samozřejmě manuální, váha 190g nezatíží moc naši brašnu a nízká cenovka 130 USD pak ani naší peněženku. (zdroj:meike)

 

Fujifilm 400 TB LTO paměťové médium

Že nám známí fotovýrobci mají divize i v jiných oborech, je všeobecná věc, ale občas umí ještě nějaký výrobce překvapit svým přesahem. O lékařských úspěších Fuji v boji s COVID jsme se zmiňovali v letech fotosvětem několikrát. Fujifilm je také jedním ze dvou výrobců magnetických páskových médií (Sony je druhým). Páska je preferovaným médiem pro archivaci, jde sice o starší a pomalejší způsob, ale protože náklady na toto médium jsou výrazně nižší než na pořízení disku a data nám tak nějak stále rostou, má na trhu svůj prostor. Proto Fuji informovala na nedávné IT Press Tour, že vytváří páskovou kazetu s kapacitou 400 TB pomocí technologie Strontium Ferrite (SrFe). To je 33x větší než současná kazeta LTO-8. A kdy to bude? Do roku 2028 budou moci firmy (zde má zálohování nejčastější využití) archivovat na tyto typy kazet. (zdroj:blocksandfiles)

 

Revoluční videoformát H.266 (VVC)

Fraunhoferův institut včera oznámil dokončení zcela nového revolučního video formátu H.266 (kdyby někomu nevyhovovala čísla v názvu, může používat název VVC - Versatile Video Coding). Nový formát při stejné vizuální kvalitě jako dosud používaný H.265 (HEVC) zabere polovinu místa. Takže zde jde o velmi efektivní kompresi. Na novém formátu se podílela celá řada firem jako Sony, Intel,  Apple, Microsoft atd. (zdroj: zive)

 

 

Canon (na chvíli) ve vesmíru

4.července se úplně nezdařil start rakety Rocket Lab z Nového Zélandu. Cca. po 6 minutách letu nastaly potíže - viz. video. Šlo o soukromý kosmický let pro malé satelity. Jedním z nich byl i satelit společnosti Canon CE-SAT 1B (první verze CE-SAT 1 odstartovala z Indie v roce 2017). Aktuální satelit obsahoval překvapivě Canon PowerShot S110 jako širokoúhlý zdroj informací a jako hlavní zdroj pak Canon EOS 5D Mark III předchůdce aktuální 5D Mk IV osazený optikou o průměru 40 cm s ohniskovou vzdáleností 3720 mm, tato sestava umožňuje rozlišení 1 m v poli 6 x 4 km ze vzdálenosti 600 km. Tak snad příště. (zdroj:space) (zdroj titul.ilu.: dcfever)

 

 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-
DJI RS 4 Combo

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

18 790,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...