Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #29 : Jak broukům sluší kamery a kde všude se byrokracie dotýká fotoaparátů

Letem fotosvětem #29 : Jak broukům sluší kamery a kde všude se byrokracie dotýká fotoaparátů
20. 7. 2020 | 4 minuty čtení

V druhé polovině července se přeplnil na Kickstarteru jeden hravý projekt, Pentax utvrdil svět, že bezzrcadlovky neplánuje. Oznámeny byly také dvě absolutně rozdílné kamery.

Kdo si hraje nezlobí

Také by se dalo napsat “opakování je matka moudrosti” nebo “škola hrou” atd. To vše se hodí na projektík, který je aktuálně na crowdfundingu Kickstarter. Jde o příjemné propojení klasických a pomocných karet s foto tématikou. Už bylo dost nesympatického panáčka s dýmkou, kterému roste z hlavy nesmyslný strom se sedmi žaludy. Teď si můžete po focení při partičce karet podvědomě připomenout zlatý řez, vyvážení bílé barvy a jiné, témata jsou rozdělena podle barev, vzhled figur byl zachován, jen drží místo feudálních archaických předmětů fotoaparát. Joker se povaluje v ateliéru, žongluje s fotoaparáty nebo si dělá selfie. Sympatická je cenovka i termín realizace. Takže pokud hledáte tip na dárek, rádi si připomenete pravidla nebo si chcete užít spousty zábavy s balíčkem karet? Šup na zdroj: The Photography Deck

 

Nebezpečný kinofilm Nikon F6

Nikon vyrábí poslední model nejvyšší kinofilmové řady F6 pozoruhodných 16 let od roku 2004. Nyní stahuje malou část těchto zrcadlovek. Důvodem je překročení DBP (dibutylftalát slouží jako změkčovadlo) při výrobě. Zajímavostí je, že jde pouze o 152 ks v EU (nikoli v jiných částech světa) a jde o kusy prodané po  22.07.19, tedy data platnosti právního předpisu Evropské unie. Neúspěšně jsme se pídili po úmrtích a vývojových poruchách majitelů Nikonu F6, zkrátka jsou některá nařízení EU zbytečně přísná a Nikon se umí k problému a zákazníkovi postavit odpovědně. Kompletní seznam výrobních čísel inkriminovaných kusů najdete ve zdroji. (zdroj:nikon)

 

Pentax kouká do budoucnosti přes optický hledáček

Společnost Pentax zveřejnila microsite věnovanou své budoucnosti. Stránka je takovým chvalozpěvem na zrcadlovky a stojí vlastně na obhajobě optického pentaprismatického hledáčku. V nich Pentax spatřuje jak tradici tak i budoucnost. Celou stránku uzavírá podivné půlhodinové video v japonském nespontánním stylu, kde tento anti-bezzrcadlovkový postoj obhajuje i prezident spol. Pentax. (zdroj:pentax)

 

Zatímco vstřebáváme 8K už je tu 12K Blackmagic URSA Mini Pro

Svět teprve vstřebává první dojmy z 8K Canonu EOS R5 a zkouší předprodukční vzorky. A už australský specialista na video Blackmagic Design představil 12K videokameru - Blackmagic URSA Mini Pro 12K. Jde o třetí generaci URSA Mini Pro to potvrzuje i design. Revoluce je uvnitř, Blackmagic osadil kameru vlastním 12K senzorem (80 MPX), další vlastní přístup spočívá ve formátu Blackmagic RAW a softwaru pro úpravu videa DaVinci. Díky tomu lze video s obrovským rozlišením upravovat třeba na notebooku. (zdroj:blackmagicdesign)

 

Kamera na broučky

U kamer ještě chvíli zůstaneme, ale podíváme se na opačnou stranu k těm nejmenším a určitě nehledejte 12K ani 4K. Vědci ve Washingtonské univerzitě vyvinuli malou kameru, která se připevňuje na hmyz. Rozlišení je 160 x 120 bodů, záběry jsou monochromatické při rychlosti maximálně pěti snímků za sekundu. Všechno je podřízeno spotřebě. Kamerka se umí otáčet až o 60 stupňů a je dálkově ovládána přes telefon. K čemu to? Jde o sledování a porozumění hmyzu. Mimochodem s podobnými podklady pracují třeba dál systémy v automobilovém průmyslu. (zdroj:washington)


 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-
Jaromír Nohavica - CHTĚL JSEM JÍ ZAZPÍVAT

vazba: pevná, počet stran: 238, jazyk: čeština

290,-

Související články

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Objevte kreativitu s Lensbaby Omni Reflections

Objevte kreativitu s Lensbaby Omni Reflections

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...