Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #32 : Když fotograf řekne “zlatá pětatřicítka”

Letem fotosvětem #32 : Když fotograf řekne “zlatá pětatřicítka”
10. 8. 2020 | 5 minut čtení

Lety fotosvětem nám už měsíc ukrajují z druhé poloviny roku a nám se podařilo při ohlédnutí po událostech z minulého týdne najít vyvážený obsah, tak jak jej máme rádi. To znamená - něco technických novinek, ždibec nezbytných drbů, krapet unikátů a trochu zajímavostí z blízké budoucnosti. A samozřejmě nesmí chybět soutěž pro inspiraci, rozšíření obzorů a nebo jen pro respekt k fotografům..

Soutěž fotografů s Downovým syndromem My Perspective 2020 odhalila vítěze

Soutěž “My Perspective” pořádá asociace Down's Syndrome Association (DSA). Britský herec Peter Davison, který je patronem této charity, odhalil vítěze minulý týden “pouze” na sociálních médiích z důvodu COVID-19. Situace kolem této pandemie mimochodem autory a ostatní osoby s Downovým syndromem silně zasáhla. (zdroj a galerie:downs-syndrome)

Artové pětaosmdesátky pro full-frame E a L 

Společnost Sigma oficiálně oznámila svůj vůbec první objektiv f / 1,4 DG DN Art určený speciálně pro digitální bezzrcadlovky s čipem velikosti kinofilmu. Objektiv Sigma 85 mm f / 1,4 DG DN Art pro bajonet E a L slibuje, že nabídne upravený bezkonkurenční optický výkon, kompaktní a lehké tělo ( 55% současných objektivů), robustní zpracování, vysokorychlostní AF, prvky speciální nízké disperze (SLD) a jeden asférický prvek. Na trhu by se objektivy měly objevit koncem srpna. (zdroj:sigma)

Canon se potýká s kybernetickým útokem

Cloudová služba Canonu image.canon pro ukládání fotografií a videa zaznamenala výpadek. To se může stát. Na svět po pár dnech unikla i interní zpráva amerického Canonu o kybernetickém útoku. Zpráva tedy přímo popírá spojitost mezi ztrátou dat na cloudu (cca. 10 TB) a ransomwarem (taková datová krádež za účelem vydírání) „..Přístup k některým systémům Canon USA, Inc. je v současné době nedostupný v důsledku incidentu s ransomwarem, který jsme nedávno objevili. To nesouvisí s nedávným problémem, který ovlivnil image.canon... “. (zdroj:bleepingcomputer)

Systém M žije

U “Canoního” úniku informací můžeme ještě chvíli zůstat. Canon se v posledních měsících rozhodl dokázat, co slíbil a pořádně šlape do plnoformátových bezzrcadlovek a všeho kolem nich. Podle Canonrumors nezůstane jen u systému R. Do konce roku by měla být představena APS-C bezzrcadlovka Canon EOS M50 Mark II nástupce populární EOS M50. A další chystaná novinka je hned vlajková loď, jenže místo Canon EOS M6 II nenastoupí M6 III, ale prozrazený Canon EOS M7. Nová číselná řada znamená větší změny. A podle faktu, že je pro japonské výrobce číslo 7 tak trochu posvátné, se dá předpokládat, že se asi dočkáme vychytávek poslední doby včetně IBIS. (zdroj:canonrumors)

Zlatý 24 karátový objektiv 35mm f / 1,4

TTartisan je čínský výrobce objektivů, který se tradičně specializuje na manuální a cenově příjemnou optiku pro bajonet Leica M a z něj pak potažmo redukce na jiné bajonety. O to víc překvapil s novinkou TTartisan  35mm f / 1,4 24K Gold Skin. Jak název napovídá, jde o pozlacenou verzi stávajícího skla 35mm f / 1,4. Prodej omezené edice 200 ks si rozdělí Amazon USA a Leica Rumors (ano, Leica Rumors nabízí nově tyto objektivy). Objektiv má stejné parametry jako jeho “obyčejná” verze jen teda ten povrch zapříčinil o 60% vyšší cenovku. A ta vlastně vzhledem k unikátnosti techniky Leica není až tak vysoká. Vedle nepřehlédnutelnosti jde možná i o investici v době, kdy hodnota zlata na burze trhá rekordy.(zdroj:leicarumors)

Revoluční dalekohled

Pentax odhalil hned dvě zajímavé novinky ve sportovní optice mezi dalekohledy. První je klasický monokulár VM 6x21 WP, který je při parametrech 6x zvětšení relativně kompaktní. Přínosem je možnost otočení a pomocí adapteru jsme rázem z dimenze tele záběru v makro světě, sympatický bonus je pak držák na telefon. Revolučním designem se může pochlubit binokulár VD 4x20 WP. Dalekohled 3 v 1 lze jednoduchým pohybem rozdělit na dva monokuláry (stále máme přiblížení 4x), je fajn dělit se o zážitky s přáteli. Sobec si pak může oba monokuláry spojit v jeden tubus a vznikne mu kompaktní dalekohled s luxusním 16x přiblížením stále v kompaktní velikosti. Obě novinky by se měly objevit na trhu koncem září tohto roku. (zdroj:ricoh)



 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...