Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #33 : O těch pár pixlících na začátku i o těch 50 megapixelech na konci

Letem fotosvětem #33 : O těch pár pixlících na začátku i o těch 50 megapixelech na konci
17. 8. 2020 | 3 minuty čtení

V první polovině srpna jsme se ohlédli po statistikách prodeje, oceněních, plánovaných výstavách. Oznámen byl krásný modulární Hasselblad. A bohužel nám vzniklo i jedno smutné datum v kalendáři. A pokud jde o výročí, je dobré si připomenout předem (protože ohlížet se po svátcích zpětně zavání trapností). Ve středu máme tak nějak všichni svátek 19. 8. je totiž Světový den fotografie. Tak si jej užijte :)

Prodej fotoaparátů v roce 2019

Renomovaná japonská mediální společnost Nikkei zveřejnila výsledky globálního prodeje digitálních fotoaparátů za loňský rok 2019. Z koláče s 14,8 miliony prodaných foťáků si dominantně ukrojila společnost Canon s 45,4%. Na druhém místě vystřídala společnost Sony Nikon. A na pátém pak Panasonic sesunul Olympus. Zajímavostí je, že třeba v Japonsku v bezrcadlovkách vévodí jednoznačně Sony, ale DSLR umožňují Canonu čísla obrátit a excelovat. Takže zrcadlovky nejsou mrtvé. (zdroj:digicame)

 

EISA 2020

Výsledky prodejů loňského roku ve světě kopírují tak trochu i výsledky letošního vyhlášení EISA 2020 - 2021 (sdružení redakční spolupráce 61 odborných časopisů z 29 zemí). Ve fotu je pořadí první pětky oceněných produktů následující: Canon (6 produktů), Sony a Nikon (4), Fuji (2) a Panasonic (1). (zdroj:eisa)

 

 

Ze speciálního edičního modelu sériová výroba Hasselblad 907X 50C

Hasselblad 907X byl původně oznámen jako speciální edice v červenci 2019, pak si to Hasselblad rozmyslel a naplánoval “plnou” sériovou výrobu. A tady to je! Model 907X 50C má stejné rozlišení 50MP jako zrcadlo Hasselblad X1D a používá stejné objektivy XCD. Koncepčně jde o zcela odlišný modulární design, skládající se z digitálních zad CFV II 50C a štíhlejšího těla 907X. Spolu s novinkou bylo oznámeno i příslušenství jako hledáček a rukojeť. Dostupnost byla uvedena na září 2020. (zdroj:dpreview)

 

Zemřel Russell Kirsch - taťka pixelů

Minulý týden 11. srpna ve věku 91 let zemřel Russell Kirsch. Jemu a potažmo jeho týmu z dnešního amerického Národního ústavu pro normy a technologie (NIST) je připisován vynález pixelu - základního kamene digitální fotografie. To co Kirsch v roce 1957 začal několika pixely (malá černobílá digitální fotka jeho syna Waldena), nabralo během let neuvěřitelné obrátky a obklopuje nás téměř na každém kroku. (zdroj:irozhlas)

 

Women Who Photo & Film 2020

O posunu a průběhu The Photography Show & The Video Show v Birminghamu jsme průběžně v Letech informovali. Ta proběhne za měsíc 20. a 21. září virtuální formou. Takže můžete sledovat nabitý program po registraci z pohodlí domova. Poslední oznámenou kampaní jsou “ Ženy ve fotografii a videu”. Důvod je zřejmý, stále pracujeme s médiem, ve kterém dominují muži. (zdroj:dcw

 

 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
RICOH GR IIIx HDF

Digitální fotoaparát s vestavěným difuzním filtrem, 24,2 Mpx APS-C CMOS snímač, Stabilizace obrazu se 3 osami proti záchvěvům

30 890,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...