Fototipy

10 tipů na focení svateb, oslav a párty po setmění

10 tipů na focení svateb, oslav a párty po setmění
10. 8. 2023 | 9 minut čtení

Oslavy a párty se často protáhnou až do noci a podmínky pro focení se ztěžují. To ale neznamená, že se nedají udělat povedené snímky, ba naopak! V dnešním článku se podíváme na to, jak v náročných světelných podmínkách vykouzlit fotky, které si uchovají atmosféru i po letech.

Stmívání a noc, čas pro neotřelé snímky

Oslavy a svatební veselice se často protáhnou až dlouho do noci, nebo se rovnou konají v interiérech (či se do nich se soumrakem stěhují), kde jsou světelné podmínky náročnější než pod otevřeným nebem. To ale rozhodně neznamená, že nastal čas schovat foťák.

Pokud se totiž naučíte vnímat světlo a využít světelné podmínky, na které by se leckterý člověk díval s rozpaky a roztrpčením, ku svému prospěchu, může vzniknout opravdu skvělý záznam, na který budete rádi vzpomínat vy i ti, které jste vyfotili.

Řekněme si rovnou na začátku, že se na takové focení dá dívat dvěma úhly pohledu - jako na reportáž a jako na aranžovanou fotku. V článku se podíváme na obě možnosti.

© Jiří Tvaroh© Jiří Tvaroh

#1 Na technice se nevyplatí šetřit

Pokud fotíte na zakázku, tak jistě víte, že náročnější světelné podmínky si opravdu žádají kvalitní techniku. Mám na mysli foťák, který zvládne i vyšší hodnoty ISO, na které nepochybně dojde, bez zásadnějšího šumu, kvalitní světelné objektivy, a obojí se spolehlivým autofokusem (neostříte-li běžně manuálně, protože v bouřlivém reji nebude příliš čas se to učit), který vás nezklame ani ve tmě.

chci nový objektiv

Je zcela lhostejné, vyberete-li si pro svou práci bezzrcadlovku, nebo zrcadlovku. Zatímco dříve platilo, že zrcadlovky jsou technicky o několik tříd výše než bezzrcadlovky, dnes už to rozhodně neplatí a co do počtu převažují bezzrcadlovky nad zrcadlovkami. Záleží tedy na konkrétních modelech, které jste si vyhlédli, a na vašem osobním pocitu a založení.

chci zrcadlovku

chci bezzrcadlovku

Co ale rozhodně můžu doporučit, je náhradní tělo, obzvláště v případě, že fotíte nejen pro sebe, ale pro někoho a musíte odevzdat kvalitní výstup. Každý z fotoaparátů si můžete osadit objektivem s jinou ohniskovou vzdáleností, takže nemusíte řešit přehazování skel, a zároveň máte jistotu, že kdyby se cokoliv stalo s jednou kartou, nějaké fotky budete mít alespoň na té druhé.

#2 Šíro i tele

Které objektivy si na focení takové slávy vzít? Inu, to záleží na prostoru samotném. Je-li velmi malý, nevyužijete objektiv 70-200 mm, je-li rozlehlý, delší ohniska budete používat častěji. Obecně se dá ale říci, že je dobré mít v zásobě jak širší, tak delší ohniska. Do širšího pojmete i prostředí, delší zase využijete třeba k portrétu nebo k zachycení momentky, která se děje kus od vás a nestihli byste ji jinak vyfotit.

chci širokoúhlý objektiv

chci teleobjektiv

Nejdůležitějším ukazatelem je však světelnost, kterou budete velmi potřebovat, abyste nemuseli sahat po astronomických hodnotách ISO. Připomeňte si proto expoziční trojúhelník a nebojte se investovat do dražších, ale kvalitnějších a především upotřebitelnějších světelných skel. Nejenže si ušetříte mravenčí postprodukční práci s odstraňováním šumu, ale dosáhnete i krásného bokehu.

© Jiří Tvaroh© Jiří Tvaroh

#3 Tichý pozorovatel

Pojďme teď už pryč od technického hlediska a zaměřme se na samotné focení, konkrétně na to reportážní. Momentky k focení oslav neodmyslitelně patří a (alespoň pro mě) tvoří vlastně větší část takového fotografování. Může se zdát, že se na ně nemůžete vůbec připravit, ale není to tak úplně pravda.

Základním prvkem momentky je spontánnost, ta se ale často pojí s opakováním grimasy nebo pohybu. Někdy samozřejmě nastane situace, která se už nebude opakovat, musíte být proto neustále ve střehu, ale pokud budete pozorovat lidi kolem sebe, všimnete si, že mají tendenci k opakování toho, co dělají. A pokud budete nenápadní, snadno se vám může podařit perfektní momentka. Mezitím si můžete najít

#4 Zajímavou kompozici

Není totiž fotka jako fotka, a i když se vám povede vyfotit záběr se skvělým výrazem, z něhož bude celá rodina nadšená, vy se třeba za onu "povedenou" fotku budete tak trochu i stydět a nejradši byste zmáčkli Delete. Proč? Protože kompozičně bude mizerná. Obhlédněte si prostor dopředu, vyhlédněte si dobré průzory, zjistěte si, kde budou (nebo jsou) zajímavé zdroje světla, které vám kompozici orámují a dotvoří. A nemusí se vždy jednat jenom o portréty. Pokud si nevíte úplně rady, podívejte se na náš seriál.

Takový průzor může být i mezi ostatními lidmi, neobvyklé pozadí utvoří třeba svíčky nebo dekorace a koneckonců i samotné malebné prostředí, kde se akce koná, takže buďte připravení na vše a hledejte, hledejte a hledejte. Věřte, že za to budete odměněni fotkou, se kterou bude spokojená nejenom babička s tetou, ale i vy.

© Anna Jirásková© Anna Jirásková

#5 Fotograf akce v akci

Příjemná atmosféra (a často i alkohol) vedou ve většině případů k tomu, že i ty nejzarytější "pecky" nakonec opustí pohodlné místo u stolu a vrhnou se na taneční parket. Takové akční fotky jsou zlatým dolem pro fotografa, hledejte situace, kde se něco děje. A nezapomeňte - hlavně buďte neviditelní, protože lidé, kteří nejsou na focení zvyklí (a nemyslím to, že se každoročně o Vánocích vyfotí s americkým úsměvem u stromečku), mají tendenci se rychle uzavřít do hranic, které tak dlouho otevírali.

#6 Protisvětlo je kamarád

Nefixujte se na to, že dobrá fotka je jedině ta, u které je jasně vidět obličej. Silueta může být stejně efektní a možná ještě efektnější, protože vynikne něco, co by jinak bylo potlačeno a kvůli čemu fotku fotíte. Nebojte se využívat protisvětla, ať už pro tvoření siluet, nebo jenom zajímavých světelných efektů.

Netradičním (a o to zajímavějším) zdrojem světla může být i takové, které směřuje na jeden bod a všude jinde okolo je tma, kterou můžete ještě více zdůraznit v postprocesu. Třeba od reflektoru na parketu nebo od lampy na ulici.

© Anna Jirásková© Anna Jirásková

#7 Blesk nebrat, zabíjí atmosféru. Nebo ne?

Řada fotografů se zdráhá brát s sebou a používat blesk, protože naprosto změní světelné podmínky na místě. Je to částečně pravda, ale atmosféru nemusí zabít, ale pouze přetvořit. Stačí totiž využít toho faktu, že blesk zmrazí to, na co míříte. Pokud si nastavíte delší čas (třeba 1/2 s), blesknete a "cuknete" s foťákem do strany (nebo třeba do kruhu, jak se vám bude chtít), bude fotografovaný ostrý a z barevných světel (a ostatních lidí) se stanou pouze šmouhy.

© Luděk Bouška
© Luděk Bouška

chci blesk

#8 Fotokoutky pro hračičky

Od blesků už je jenom krůček ke světelným podmínkám, které si přetváříte k obrazu svému. Skvělým pomocníkem na oslavách a různých společenských akcích je fotokoutek s proprietami, kde se účastníci můžou "vyblbnout". A buď je v takovém malém studiu fotíte vy, nebo tam necháte foťák se samospouští a nastavenými blesky a oni si s fotkou hrají sami.

#9 Instantní foťáky pro vzpomínky do ruky

Instantní fotka už nějakou dobu jede na vlně popularity a není divu. Fotka, kterou máte hned a kterou můžete strčit do peněženky. Na oslavách focení instaxy a polaroidy nabízí skvělé možnosti jak vám, tak samotným účastníkům, když jim foťák strčíte do ruky. Oslavenec má originální vzpomínku a instatní fotograf(ovaný) zážitek. A protože mají instantní foťáky zabudované blesky, nemusíte se jejich použití bát ani ve tmě.

chci instantní fotoaparát

#10 Naučte se, jak na to - na workshopu

Pokud vám tento krátký přehled nestačí a potřebovali byste si to pod zkušeným vedením vyzkoušet, rádi vám to umožníme. Na kurzu s Jirkou Tvarohem proniknete do tajů společenské fotografie a naučíte se základní i pokročilé triky, jak náročné světelné podmínky zvládnout.

chci na kurz s jirkou

Prozatím si trénujte fotografické oko a nebojte se experimentovat, přináší to často nečekaně sladké ovoce. Povedené fotografii zdar!

CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

39 490,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

10 tipů na focení svateb, oslav a párty po setmění

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...