Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #34 : Propálené patenty a jak žít a fotit s depresí

Letem fotosvětem #34 : Propálené patenty a jak žít a fotit s depresí
24. 8. 2020 | 4 minuty čtení

V druhé polovině srpna bylo trochu obtížnější obsah vyvážit. Vše se točilo kolem svátku fotografie a EISA. Ale nakonec přeci jen na okraji zájmu proběhly námi oblíbené soutěže, které nás umí motivovat nejen ve focení, ale v tomto případě nám ukazují i jak se poprat se životem. Našli jsme technické novinky v podobě patentů a mezi nimi i nějakou tu technickou bizarnost. A zbytek receptu vyváženosti tvoří ždibec (ne)nudné statistiky a špetka pozvánky na virtuální konferenci kreativity.

Olympus i přes oznámený prodej dominuje v prodeji

Minulý týden jsme naťukli statistiky prodejů. A tak u nich můžeme tento týden i začít. Přestože společnost Olympus prodává fotodivizi, zůstává v Japonsku dominantní silou v prodeji bezzrcadlovek s malým senzorem. V první polovině roku 2020 excelovala v prvních deseti nejprodávanějších modelech. Na špičce se umístil - Olympus OM-D E-M10 Mark III EZ stříbrný. V závěsu na místě druhém se nejvíce prodával Olympus PEN E-PL9 EZ  bílý. Šestou pozici obsadil Olympus PEN E-PL9 EZ Double Zoom hnědý Kit. A desítku uzavírá OM-D E-M10 Mark III EZ černý Double Zoom Kit. Nutno podotknout, že i v tomto případě je Olympus znevýhodněn, protože výsledky neuvádí jednotlivé modelové řady, ale jsou rozdrobeny na konkrétní barvy a sety, kterých výrobce nabízí zrovna požehnaně. (zdroj:bcnretail)

 

Hybridní blesk & světlo

Podle japonské patentové přihlášky plánuje Canon hybridní blesk. Jde o kombinaci záblesku a komponentu stálého LED světla pro video. V patentních nákresech a doprovodné dokumentaci je hybrid v designu klasického “canoního” Speedlite blesku, ten narušuje jen horní vzduchové chlazení. To celé se dá pochopit, protože poslední měsíce se hlavní dění u Canonu točí kolem modelů EOS R5 a R6. A jejich silnou stránkou je právě video. (zdroj:canonnews)

 

Patenty ultrazoomů Tamron

U patentů ještě chvíli zůstaneme. Fakt, že se společnost Tamron zaměřila na řadu Di III pro Full-frame Sony E, ještě neznamená, že zanedbává své oblíbené ultrazoomy pro APS-C zrcadlovky. Konkrétně to prozrazuje 6 patentů na objektivy 18 až 100, 200, 260, 300, 400 a dokonce i 500mm. Tamron 18-500 mm f / 3,5-6,5 zní samozřejmě nejbizarněji a to nejen kvůli rozsahu, ale i kvůli světelnosti. (zdroj:hi-lows)

 

Wellcome Photography Prize 2020

Wellcome Photography Prize měla letos pět význačných kategorií: sociální perspektiva, skryté světy, medicína v centru pozornosti a dvě speciální témata tohoto roku na téma duševní zdraví a to solo snímek a série. Vítěz každé kategorie obdržel 1 250 GBP, přičemž celkový vítěz Arseniy Neskhodimov obdržel nejvyšší cenu 15 000 GBP. Částka je skutečně silná stejně jako vítězná série Prozac (viz. zdroj). Ta  byla inspirována zkušenostmi autora s depresí. (zdroj:wellcome)

 

Očekávejte neočekávané na Adobe Max 2020

Konference kreativity Adobe Max 2020, která se bude konat ve dnech 20. až 22. října oficiálně otevřela registrace. A proč se přihlásit? Mimo faktu, že je konference zcela zdarma, že je virtuální a můžete ji sledovat z pohodlí domova, jsou tu hlavně jména. Vedle celé řady odborníků a vrcholných představitelů Adobe se objevila i jména umělecká- třeba fotografka Annie Leibovitz, spisovatelka Ava DuVernay .. a kdo může lépe provázet mezi digitálními, virtuálními a skutečnými světy než představitel Nea z Matrixu Keanu Reeves. (registrace a zdroj:max.adobe)



 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
Foto na kapa desce s laminací

produkt obsahuje háček na zavěšení, už od 20x30 cm do velikost 30x90 cm, do formátu 30x45 cm na 0,5 cm silnou kapa desku

170,-
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...