Fototipy

David Bastianoni: Jak pořídit nejlepší svatební portréty

David Bastianoni: Jak pořídit nejlepší svatební portréty
31. 8. 2020 | 3 minuty čtení

Podstatnou část práce svatebního fotografa Davida Bastianoniho tvoří pořizování portrétních fotografií nevěsty a ženicha. Poradí nám, jak své vybavení nastavuje, aby mohl pořizovat dokonalé portréty.

Zaostření na obličej

© David Bastianoni

Nejdůležitějším úkolem svatebního fotografa je v tento nezapomenutelný den zachytit radost a emoce páru, aby si ho po zbytek života mohli připomínat. Davidovi v tom pomáhá režim kontinuálního ostření fotoaparátu α7 III.

"Režim kontinuálního ostření používám pokaždé," říká David. "A pokud se snažím zachytit nějaký pohyb, například chůzi nevěsty či ženicha, pracuji i s režimem sledování. Na portréty používám automatické zaostření Eye AF, aby se mi podařilo přesně zaostřit na oči každého objektu. Neunikne mi žádný záběr a všechny mé portréty jsou dokonale zaostřené na oči."

© David Bastianoni

Dalším klíčovým nastavením je pro Davida funkce rozpoznávání a registrace obličeje: "Na začátku dne udělám jednoduchý portrét nevěsty a ženicha s použitím funkce registrace obličeje," vysvětluje. "Tato funkce je skvělá. Když fotoaparát rozpozná na scéně několik obličejů, automaticky zaostří na obličej nevěsty nebo ženicha, pokud se v záběru vyskytují. Mohu nastavit i prioritu, například aby tvář nevěsty měla přednost před ženichem – to se dá velmi dobře využít!"

Nastavení fotoaparátu a použité objektivy

Svatební den uteče jako voda, takže David musí být neustále v pohotovosti a připravený pořídit záběr. "Ve svatební den nosím dva fotoaparáty α7 III, na každé straně jeden," vysvětluje. "Líbí se mi, že si můžu uložit nastavení a přes kartu SD je přenést do jiného fotoaparátu. To znamená, že oba mé fotoaparáty jsou neustále nastaveny identicky – ať sáhnu po kterémkoli z nich, veškerá nastavení nebo uživatelská tlačítka jsou stále stejná."

© David Bastianoni

Použití dynamického rozsahu

Fotografování svateb může být někdy problém, protože osvětlení nebývá nejlepší – někdy snímáte za slabého světla a jindy je záběr velmi jasný. "Ať je osvětlení jakékoli, musím všechny detaily na nevěstiných bílých šatech zachytit tak, aby nebyly přeexponované," říká David.

"S dynamickým rozsahem fotoaparátu Sony α7 III ale nic z toho není problém. Jdu na to tak, že celý snímek jednoduše trochu podexponuji, abych měl jistotu, že osvětlené detaily šatů zůstanou zachovány, a v postprodukci pak mohu zvýšit jas u stínů a vrátit tak do obrazu i tyto detaily."

© David Bastianoni

David je ambasadorem Sony Europe Imaging a jeho další práce lze najít na webové stránce www.sony.cz/alphauniverse.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-
SONY ZV-E10
SONY Alpha ZV-E10 vlogovací fotoaparát

ideální nástroj pro tvorbu videí, vlogů i fotografií, snímač APS-C s 24,3 Mpx, dotykový otočný displej

19 490,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

David Bastianoni: Jak pořídit nejlepší svatební portréty

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...