Aktuality z fotosvětaLeica

Letem fotosvětem #35 : Jeden unikátní Nikon, 12 maximálně šťastných minimalistů a tisíce satelitů

Letem fotosvětem #35 : Jeden unikátní Nikon, 12 maximálně šťastných minimalistů a tisíce satelitů
31. 8. 2020 | 4 minuty čtení

V závěru prázdnin se objevil bezpočet “nudných” novinek, o kterých se psalo všude možně. Takže jsme se podívali logicky na opačnou stranu do historie po jednom hodně starém fotoaparátu, kdy jeho renomovaný výrobce neměl ještě vůbec jasno, jaký objektiv bude používat. Zaklonili jsme hlavy a podívali se i nahoru na drony a ještě výš na bezpočet satelitů, která nám začínají clonit při focení. O překvapení se postarala portugalská Leica. A nechybí ani zdroj motivace pro focení, nebo možná rovnou zdroj pro účast v příštím kole fotosoutěže minimalistů.

Když Nikon ještě neměl jasno

Magnetem nadcházející aukce Wetzlar Camera Auctions bude vzácný typ Nikon L. A proč je tak vzácný? V tomto případě se sešlo hned několik unikátů na jednom těle. Jde o prototyp modelu z velmi raného stádia vývoje kinofilmů Nikon, kdy se ještě nerozhodlo mezi závitem Leica (kterým je mimochodem tento kus osazen) nebo bajonetem Contax. Tak proto je pro jistotu na draženém kusu nasazen objektiv Canon Serenar 50 mm f/1.9. No a gravírování „MADE IN OCCUPIED JAPAN“ je vlastně už jen bonus.(zdroj:liveauctioneers)

 

Tisíce satelitů překáží fotografům

Jedním z výsledků workshopu SATCON1 (Satellite Constellations 1) byla 108 stránková zpráva. Ta vyjadřuje obavy z rostoucí sítě satelitů Starlink společnosti SpaceX. Síť satelitů na noční obloze je problematická pro pozorování hvězd. Výzkum, o který se opírá zpráva ze semináře, zahrnoval příspěvky od více než 250 astronomů, satelitních operátorů a obhájců temné oblohy. Problémem, se kterým se setkávají i fotografové noční oblohy (tedy my), gradoval i při nedávném focení komety Neowise. (zdroj:petapixel)

 

DJI definitivně může na americkou oblohu

O několikaměsíčních komplikacích a hrozícím zákazu DJI na americkém trhu  jsme vás v minulých “Letech” průběžně informovali. V minulém týdnu padlo závěrečné resumé. Mezinárodní obchodní komise vydala své konečné rozhodnutí v probíhající patentové válce mezi Autel a DJI. A dobrou zprávou pro piloty DJI je, že jejich drony se budou i nadále v USA prodávat. (zdroj:dcw)

 

Leica Made in Portugal

Společnost Leica přistoupila k zvláštnímu kroku, začala vyrábět devět legendárních M objektivů v Portugalsku. Nová řada „Made in Portugal“ se skládá z řad Summilux, Summicron a Elmarit. Jinak naprostá většina produkce bude opouštět i nadále německé fabriky. Takže proč? Důvodem je americký trh a 25% daň uvalená současnou vládou (v říjnu 2019) na německé produkty. (Podobnou situaci vyřešila mimochodem Fuji také paralelní výrobou). “V důsledku tohoto kroku budou ceny mnoha populárních objektivů Leica M v USA výrazně nižší než u jejich německých protějšků, a to bez jakýchkoliv kompromisů v kvalitě” uvedl nejznámější americký prodejce B&H Photo-Video.(zdroj:bhphoto)

 

Jak se 12 minimalistů maximálně radovalo

Minimalismus ve fotce má své neuvěřitelné kouzlo a umí být jako disciplína překvapivě záludný. Minimalist Photography Awards pořádá časopis B&W Minimalism druhým rokem. Soutěžilo se ve 12 kategoriích, účastníci z 41 zemí doručili přes 4200 snímků. Absolutním minimalistickým fotografem roku 2020 se stal George Byrne se sérii “Exit Vision“, která obsahuje nádherné grafické architektonické fotografie. Shlédnutí vítězných fotek a sérií je pastvou pro oči.. tedy alespoň minimálně (: (zdroj:minimalistphotographyawards)


 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

AI ART obrazy

Každý vytvořený obrázek je originální, Žádné dovednosti v umění nebo grafickém designu nejsou potřeba, Naše AI může generovat obrázky v různých stylech

160,-
Foto na kapa desce bez laminace

originální fotoobraz na zavěšení doma či pro vystavení, kapa deska je trvanlivá a odolná, tiskneme až do velikosti 30 x 90 cm

141,-
DJI Avata 2 Fly More Combo (Single Battery)

Detailní záběry ve velmi vysokém rozlišení 4K, Pohlcující zážitek z letu, Intuitivní ovládání pohybu

25 990,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...