Fototipy

10 tipů na focení dětí v pohybu

10 tipů na focení dětí v pohybu
14. 9. 2020 | 9 minut čtení

Děti chvilku neposedí, a když je chcete vyfotit, může to občas připomínat grotesku. Povedené fotky dovádějících dětí jsou ovšem ozdobou rodinného alba a v tomto článku si povíme, jak vytvořit snímky plné energie, které udělají radost pyšným rodičům a později i dětem samotným.

#1 Zaostřeno na techniku

Začněme od toho nejjednoduššího a v jistém smyslu i nejobtížnějšího. Jaká technika vám při focení dětí pomůže nejvíc? Inu, odpověď je velmi individuální, protože každý z nás má rád jiný typ fotky. Pár tipů můžete najít v tomto článku, ovšem focení dětí se často točí kolem portrétů, takže užitečné rady najdete i tady.

Obecně můžeme určitě říct, že nejvíce vám pomůže kvalitní objektiv s rychlým a spolehlivým autofokusem, i když naučit se dá fotit pohyb i s manuálním ostřením. Každý z těchto přístupů má jiné výhody. Pokud se můžete spolehnout na AF, můžete být pohotovější a velmi pravděpodobně zachytíte hodně povedených snímků. Pokud ostříte manuálně, musíte se mnohem více soustředit a taková práce připomíná spíše focení na analog - tříbíte si oko a velmi pečlivě zvažujete, kdy zmáčknout spoušť. Díky tomu musíte ve výsledku vybírat z mnohem menšího počtu snímků a "odpad" bude pravděpodobně mnohem menší.

Co se týče délky ohniska, delší skla vám pohyb lehce zpomalují a je snazší udržet neposedné dítě v záběru. To ale neznamená, že byste měli zanevřít na širší objektivy! Pokud se naučíte využít jejich plný potenciál, otevře se vám velmi široké pole možností i pro focení dětí v pohybu.

POTŘEBUJI FOŤÁK

CHCI NOVÝ OBJEKTIV

Jak ovšem říká známá průpovídka, nejlepší foťák je ten, který máte po ruce, pokud ho umíte správně ovládat. I když vám lepší přístroje poskytnou mnohem více možností a lepší základ, i na mobil nebo kompakt lze udělat perfektní snímek, víte-li, jak na kompozici a úhel záběru, a máte-li vizi, jak má fotka vypadat.

© Cottonbro© Cottonbro

#2 Zepředu, z boku

Děti se před objektivem nestydí a většinou skotačí, jako by je ani nikdo nefotil. Pokud je dítě hodně čilé, může být problém ho udržet v záběru a navíc ještě zaostřené. Snazší práci budete mít, bude-li fotit v jedné rovině, kolmo k objektivu. Autofokus (nebo manuál) nebude muset neustále přeostřovat a snáze získáte správně zaostřený snímek.

Pokud vám dítě poběží v ústrety, snáz si ho zase nakomponujete (protože předvídání pozadí, na němž se bude pohybovat, je v podstatě jistota), nároky na ostření ovšem budou celkem velké. Ale jestli vlastníte kvalitní výbavu a umíte s ní zacházet, nemusíte se vůbec ničeho bát.

#3 Zespoda, seshora

Stejně jako u jiných portrétů je úhel záběru důležitý nejen pro výsledný efekt, ale také pro to, jak to objektům na fotce bude slušet. "Pozice střelce" je u focení dětí ještě problematičtější než u dospělých, protože se ve stoje u menších dětí v drtivé většině případů neocitneme v úrovni hlavy a fotíme taky z nadhledu. Čímž se zvětší hlava a zkrátí nohy. Pokud chcete zachovat proporce, je proto třeba si k dítěti kleknout či lehnout, abyste byli v úrovni jeho očí.

Focení z nadhledu a podhledu ovšem nemusí být špatně, záleží na konkrétní situaci. Natahuje se dítě nahoru? Nebo ho naopak zvedá rodič nad hlavu? Houpe se na houpačce a vy chcete vyvolat dojem, že se zhoupne až do nebe? Zkoušejte, experimentujte a vytvářejte vlastní rukopis! :)

© Anna Jirásková© Anna Jirásková

#4 Sériové snímání, sázka na jistotu

Ne vždycky je snadné vychytat na první dobrou TEN okamžik, kdy bude fotka nejhezčí. V tom vám pomůže sériové snímání, které nejenom zachytí celý pohyb, třeba výskok nebo taneční otočku, rozfázovaný do řady snímků, ale může také vytvořit vtipnou sérii, nad kterou se bude bavit celá rodina. Tedy možná až na foceného. Každopádně z tohoto přístup s takřka 100% jistotou vzejde povedený snímek. Pokud...

#5 Správná kompozice

Kompozice tvoří půlku fotky a není radno ji podceňovat. Pravidla kompozice si můžete připomenout v našem seriálu, myslete ale třeba na to, abyste omylem dítěti "neuřízli" chodidlo, kus obličeje nebo ruku. Pokud je to váš záměr a fotka funguje, je všechno v pořádku - pravidla jsou koneckonců od toho, abychom je porušovali. :) Abyste ale mohli být nekonvenční, je třeba nejprve konvence znát.

Pokud v pohybu dítěte objevíte pravidelnosti (třeba při hře na honěnou na malém prostoru zahrady), můžete si fotku i předem nakomponovat a čekat.

© Anna Jirásková© Anna Jirásková

#6 Nebojte se delších časů

Když fotíte pohyb, můžete to udělat dvěma způsoby. Buď ho zmrazíte, nebo ho zvýrazníte tak, že fotku rozmažete. Nebo její část. První případ je náročnější v hledání okamžiku, druhý zase v technickém provedení.

Pokud totiž pohyb mrazíte, je zcela jednoduché toho docílit. Stačí mít dostatečně krátký čas a dílo je hotovo. Tajemství dobré zmražené pohybové fotky spočívá v tom, aby v ní přesto byl pohyb vidět. Zaměřte se proto třeba na výskoky, stříkající vodu z louže, vlající vlasy nebo roztočenou sukni.

U delších expozic je třeba přesný čas uzpůsobit světelným podmínkám, proto ode mě nečekejte přesný návod. Můžete si třeba nastavit tak dlouhý čas, abyste ho ještě udrželi, a zároveň rozmazali část obrazu - třeba právě sukni u tanečnice, zatímco obličej zůstane ostrý.

Zajímavou technikou, kterou můžete vyzkoušet i u dětí, je panning - třeba při jízdě na kole nebo si zablbněte spolu s dítětem a vyfoťte ho na kolotoči. A jestli se vám do náročnějšího panningu nechce, nebojte se experimentovat i s úplně rozmazanou fotkou - i ta totiž může mít své kouzlo.

© Anna Jirásková© Anna Jirásková

#7 Zábava pro všechny

Focení pohybu u dětí je primárně radost. Žádné aranžované fotky z ateliéru, kde způsobně sedí vedle rekvizity, ale čisté nadšení z činnosti, při které je fotíte. Proto je nechte řádit dosyta, připojte se k nim a hledejte okamžiky, které stojí za vyfocení. Využijte přirozené bezprostřednosti dětí a uvidíte, že takových momentů bude víc než dost. A ještě si u toho užijete spoustu zábavy, na kterou při prohlížení fotek zpětně můžete vzpomínat.

#8 Hra s fotografickým záměrem

Ovšem i pohybové focení může být předem tak trochu připravené. Fotografové, kteří nejednou fotili rodinu s dětmi, mi jistě dají za pravdu v tom, že rozdovádět děti je skvělá metoda, jak docílit pěkných momentek. Můžete si tedy tak trochu zahrát na režiséra a jemně, takřka nepostřehnutelně, řídit dění na "place". Třeba zvolením prostoru a hry, kterou mají děti hrát.

Vy si tak určítě kompozici a pozadí a zbytek už je souhra vás a dětí. Pokud je znáte nebo s nimi strávíte nějakou tu chvilku, dokážete pak určitě včas odhadnout, kam poběží v následující chvíli, a můžete pohotově reagovat. Fotíte-li malé děti, můžete třeba oblíbenou hračkou upoutat jejich pozornost, nebo - pokud ještě samy nelezou či nechodí - je vyfotit v pohybové interakci s rodičem.

© Anna Jirásková© Anna Jirásková

#9 Do detailu

Kdo řekl, že děti musejí být na fotce vidět celé? Zkuste se zaměřit na to, co pohyb reprezentuje, a vyplňte tím celý snímek - co třeba nohy zahalené do spršky kapek z kaluže, výskok se švihadlem (a v ještě lepším případě se stínem) nebo vypuštěná vlaštovka s rukou? Možnosti jsou nekonečné, stačí jen najít tu, která se nachází u vás.

#10 Světlo a stín

Na závěr se podívejme na základní esenci fotografie, světlo. Nebo přesněji řečeno stín. Poučky o světle a jeho měkkosti a tvrdosti platí samozřejmě nadále, i dětem, kterým nelichotivé světlo nezvýrazňuje nedostatky, by to na fotkách mělo slušet.

Stín, který děti, nebo to, na čem nebo s čím si hrají, vrhají, je ovšem velmi zajímavou součástí kompozice, kterou stojí za to vyhledávat. I tady se vyplatí počkat na delší stíny, které jsou efektnější.

Nebojte se ani protisvětla, které vykreslí jenom černou siluetu - krásně se jimi zdůrazní třeba taneční pozice nebo skoky na skateboardu.

Zdroj: PixabayZdroj: Pixabay

Přeji spoustu zábavy a krásných zážitků. A v neposlední řadě také řadu povedených fotek. :) A pokud byste chtěli pod odborným vedením do tohoto žánru proniknout ještě víc, prozkoumejte kurzy Milady Koutníkové, která se na focení dětí specializuje.

Autorka úvodní fotografie: Milada Koutníková

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

10 tipů na focení dětí v pohybu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...