Aktuality z fotosvětaLeica

Letem fotosvětem #39 : Svět shora a žralok srdcař

Letem fotosvětem #39 : Svět shora a žralok srdcař
29. 9. 2020 | 4 minuty čtení

V minulých Letech fotosvětem nás trochu strhla lavina novinek. Proto jsme se závěr měsíce záři snažili spíš odlehčit v podobě raritek a inspirace. Mrkli jsme se třeba na svět shora v podobě Drone Photo Awards. A přinášíme pár unikátů v podobě rekordního tisku Canonu, uměleckého díla v japonském objektivu a připomene si jedno nenápadné a přitom docela zásadní výročí Sony.

Pan objektiv

Tu a tam se objeví silně limitovaná edice objektivů z malé dílny. Mezi špičku nesporně patří japonská MS Optics dílna mistra Sadayasu Miyazakiho. Ta nedávno uvedla svůj nejnovější “kousek” MS Optics Apoqualia-II 28 mm f / 2. Jedná se tak trochu o umělecké dílo, které navrhl, vyrobil a ručně sestavil sám mistr (jako příklad: na eloxované hliníkové konstrukci je tradiční historický lakovaný povrch Urushi Wajima). Použit byl optický vzorec Gauss, proto objektiv váží pouhých 70 g, měří 50 mm v průměru a jen necelý centimetr vysoký Má 6 lamelovou clonu, která pracuje od f / 2 do f / 16. Nikoho tedy nepřekvapí bajonet - Leica M a cena cca. 35 tis. CZK. (zdroj:ebay)

 

Drone Photo Awards 2020

I ptačí perspektiva má svou soutěž. Drone Photo Awards 2020 oznámila vítěze všech devíti kategorií. Snímky a videa se slétli ze 126 zemí z celého světa. Letošním absolutním vítězem světa viděného shora se stal snímek „Love Heart of Nature“ Jima Picôta. Ten zachytil lovícího žraloka, který si vytvaroval hejno ryb - svůj budoucí oběd do tvaru srdce (: (titulka:Roberto Corinaldesi/zdroj:droneawards)

 

 

3D tisk ve fotu

3D tisk nabízí neskutečné možnosti. I vzhledem k faktu, že v této oblasti patří naše zemička k tiskařské velmoci, je tu silná tiskařská komunita. Nikoho nepřekvapí, že už plno lidí napadlo využít tiskárnu k tvorbě různých dílů a fotopříslušenství. Takže pokud vlastníte 3D tiskárnu, nechte se inspirovat k tvorbě foto vychytávek, které vám mohou usnadnit život. (zdroj:prusaprinters)

 

 

Nejdelší vytištěná fotografie

Canon je držitelem záznamu GUINNESS WORLD RECORDS. 26. 9. 2020 Německé zastoupení společnosti Canon oficiálně vytvořilo rekordní tisk na skokanských můstcích Schattenbergschanze. Nejdelší digitálně vytištěná fotografie na světě má totiž 109,04 metrů.   Proces tisku trval téměř 16 hodin (vzhledem k povětrnostním podmínkám - teplotě kolem nuly, občasnému dešti a i prvním vločkám - respekt). Zároveň tím Canon přispěl částkou 5000 EUR na charitativní účely. A co konkrétně stojí za nejdelším tiskem? Jako vždy hrdý rodič.. v tomto případě tiskárna Canon 6100. (zdroj:canon)

 

Nikon na baseballu

Společnost Nikon Inc. (prostřednictvím Mark Roberts Motion Contro) uzavřela nedávno partnerství se správou profesionálního baseballového týmu Boston Red Sox. A společně osadily ikonický stadion Fenway Park nejmodernějšího kamerového systému Robotic Pod. V době Covidu, nemají fotografové přístup na stadion jako dřív, takže bylo třeba sáhnout po robotech. Stadion pokrývají automatická zřízení, jejich srdce tvoří zrcadlovka Nikon D5 a objektiv Nikon AF-S 80-400 mm (v alternaci 24–70 mm, 70–200 mm nebo 200–500 mm). Tento dálkově ovládaný kamerový systém umožňuje pořizovat statické snímky i videa(1080p). (zdroj:mrmoco)

 

Málem přehlédnuté výročí jednoho bajonetu

Kdyby v minulém týdnu nespustila společnost Sony China nenápadnou microsite věnovanou bajonetu E-mount. Asi by si málokdo z nás vzpomněl, tak jak už to u výročí bývá (:, že je to deset let, co byl oznámen první bajonet NEX. Přibyly Alphy.. a máme tu dvě modelové řady, 29 foťáků Sony E a jednoho dominantního hráče na trhu. Tak všechno nejlepší k prvním kulatým narozeninám. (zdroj:sonystyle)

 

 

 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

 

LOWEPRO Trekker LT SLX 120 - šedá

Kapacita: 1 bezzrcadlovka s objektivem + 1-2 objektivy, 10'' tablet, Několik kapes na drobnosti a příslušenství, Možno nosit jako sling na zádech nebo na boku

1 890,-
LENSBABY Sweet 22 pro Canon RF

Pancake objektiv s pevným zaostřením a pevnou clonou pro full frame, Vysoký ohniskový kontrast s snovým rozmazáním, 33 mm ekvivalent na senzorech APS-C

3 990,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...