Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #40 : Olympus.. zatím ještě Olympus

Letem fotosvětem #40 : Olympus.. zatím ještě Olympus
5. 10. 2020 | 3 minuty čtení

Na počátku října jsme zaznamenali několik soutěží. Za zmínku a zhlédnutí stojí dvě (: A protože skončilo září weby se hemžily informacemi o konečné podobě prodeje fotodivize Olympus a její budoucnosti. Po definitivní dohodě o prodeji se rozjela lavina dotazů a jednotlivá zastoupení Olympusu ve světě měla napilno s vyjádřeními. Mezi nimi se málem ztratil rozhovor s vývojáři od Canonu, kteří se příjemně a zajímavě rozpovídali.

Detail pro tento rok 

Close-up, makro, detail.. sám o sobě fascinující svět. Jinak spousta označení spojených v jedné soutěži CUPOTY (Close-up Photographer of the Year). Ta probíhá sice teprve druhým rokem, ale už stačila nabrat obrátky a zapsat do povědomí. V roce 2020 bylo zasláno 6500 přihlášek z 52 zemí. Soutěžilo se v kategorii Zvířata, Hmyz, Rostliny a houby, Intimní krajina, Umělý svět a Mikro a Mladý fotograf. Ve zdroji se můžete podívat pro inspiraci na TOP100 finalistů a vítězů. (zdroj:cupoty)


 

Jak 60 let starý objektiv inspiruje

Vývojáři a inženýři společnosti Canon se rozpovídali o superteleobjektivech RF 600 a 800 a tak trochu se i odkopali v rozhovoru pro DC Watch. Celý rozhovor je zajímavé nahlédnutí do zákulisí vývoje v Canonu. Přináší fascinující čtení a podrobně popisuje konstrukční proces - včetně toho, jak byl skládací mechanismus výsledkem interní soutěže mezi designéry, kterou překvapivě vyhrál nejmladší člen týmu. Mimo jiné se ukázalo, že inspirací pro tyto nejnovější skla byla ve skutečnosti řada měchových superteleobjektivů z roku 1960. (zdroj:dc.watch)


 

Od nového roku nový Olympus a dál..

30.9. došlo k definitivní dohodě o prodeji společnosti Olympus. A proto od začátku příštího roku bude 95% divize společnosti Olympus Imaging převedeno na holdingovou společnost OJ Holdings, Ltd. (tu vlastní Japan Industrial Partners (JIP)) a o foťáky se nám bude starat OM Digital Solutions Corporation. Je fajn, že si Olympus udrží 5% podíl v nové společnosti. To naznačuje technologické a tak trochu i kognitivní propojení značky s dlouhou historií. Podle posledních zpráv bude název Olympus „po určité období“ používán. (zdroj a závěrečná smlouva:olympus)

 

Better Photography Photo of the Year 2020

Cestování a fotografie jde spolu ruku v ruce. To potvrzuje i soutěž s trochu divným názvem. Letošní Better Photography Photo byl již pátým ročníkem. V minulých dnech byla zveřejněna galerie finalistů a vítězů. Už vzhledem vypsaným kategoriím je skutečně na co koukat a nechat se inspirovat. Zvítězil snímek bangladéšského fotografa Azima Khana Ronnieho, nepsaným pravidlem soutěže je investování vítězné částky (2750 dolarů) do cestování nebo fotovýbavy. (ilu: Zay Yar  Lin,zdroj:betterphotographyphotocomp)

 

 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
RICOH GR III HDF

Digitální fotoaparát s vestavěným difuzním filtrem, 24,2 Mpx APS-C CMOS snímač, Stabilizace obrazu se 3 osami proti záchvěvům

29 390,-
MANFROTTO Advanced Fast Backpack M III

fotobatoh pro rychlé focení s prostorem na tělo fotoaparátu + 4 objektivy, kapsa na notebook a tablet, nepromokavá pláštěnka

3 890,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...