Aktuality z fotosvěta

Letem fotosvětem #41 : Obyčejný Polaroid jednoho výstředního pána

Letem fotosvětem #41 : Obyčejný Polaroid jednoho výstředního pána
12. 10. 2020 | 4 minuty čtení

V první polovině října naší pozornost vzbudily staré fotoaparáty a jeden (ne)obyčejný Polaroid. Když už jsme se hrabali v historii, zaujalo nás malé výročí velké aplikace. Aby ohlédnutí za minulým týdnem nevypadalo jako výlet do minulosti, vyvážili jsme obsah novinkami a nástřelem, kam se výrobci budou ubírat. A jako bonus dohazujeme tip na grátis workshopy se zajímavými osobnostmi.

Desetiletý Instagram

Před deseti lety 6. října 2010 byl na iOS spuštěn Instagram (pro Android následovalo spuštění až v dubnu 2012). Za tu dobu se stal Instagram fenoménem a jedním z nejvýznamnějších kousků skládačky prezentace pro fotografy, který funguje de facto  jako portfolio pro amatéry i profesionály. Instagram nám v rámci svých narozenin nadělil pár dárečků v podobě novinek od možnosti návratu ke starším verzí loga, přes nové grafické úpravy až třeba po mapování storíček. Tak všechno nejvíc nejlepší (: (zdroj:about.instagram)

 

Photo London Digital

Tato podivná doba nabízí i své výhody, můžeme se podívat, nebo si užít akce normálně nedostupné. Tak je tomu i v případě Photo London Digital. Ten právě probíhá od 7. do 18. října 2020. Tato akce je sponzorovaná spol. Nikon, nabízí mimo jiné profesionální fotografické workshopy v různých oborech, účastní se jí 109 vystavovatelů a světových kapacit z 21 různých zemí. Účast je po registraci zdarma. (zdroj:photo london digital)

 

Polaroid SX-70 Andyho Warhola

Andy Warhol hojně používal na vrcholu své kariéry v 70. letech fotoaparát Polaroid SX-70. Tímto Polaroidem z roku 1974 fotografoval celebrity (a samozřejmě sebe). Než jej odkázal příteli a spoluzakladatel časopisu Interview Magazine. John Wilcock jej obdržel v roce 1985 a jeho pravost potvrdil průvodním dopisem. I to mělo vliv na koncovou cenu, za kterou byl minulý týden tento kousků vydražen společností Heritage Auctions. Částka 13 750 $ mohla být podle odhadů i vyšší, ale tak nějak se neví kolik kusů SX-70 vlastně Warhol mohl mít. (zdroj:petapixel)

 

Konec (D)SLR Nikon?

Evropští prodejci Nikonu obdrželi zprávu se seznamem produktů, které se již nebudou vyrábět (nic neobvyklého- běžná záležitost u všech výrobců). Jen se vedle starších objektivů a blesku objevil i Nikon F6 (nejvyšší model analogové zrcadlovky bohužel bez ohlášeného nástupce). A v případě Nikonu D5 můžeme hovořit o tomtéž v digitální podobě. Jen s tím rozdílem, že pár dní po oznámení prosákly informace o chystané novince bezzrcadlovce Z9, ta pravděpodobně nahradí nejvyšší řadu DSLR. Podobná situace se koneckonců rýsuje i u Canonu. (zdroj:nikon/canonrumors)

 

RF Rybí oko 

Rybí oko je nesporně zajímavá perspektiva, je s ním zábava a nachází uplatnění v technické fotografii. Proto vlastně až tak moc nepřekvapila patentová přihláška 2020-166234 Canonu v Japonsku. Pod nicneříkajícím číslem je popis objektivu s rybím okem se zoomem od 8 do 15 mm. A zřetelně krátká vzdálenost zadního zaostření prozrazuje koncepci pro bezzrcadlovky. Koneckonců Canon podle posledních informací plánuje rekordní počet RF objektivů na příští rok. (zdroj:canonnews)

 

Stovky nových SMEN

Nejvyráběnější fotoaparáty světa nebyly ty ikonické jako třeba Olympus MJU, ani žádná z FM zrcadlovek od Nikonu, ale byly to překvapivě ty z bývalého východního bloku. Konkurencí a inovací nebylo tolik a pak bylo třeba plnit plány a s nimi se plnily i sklady. A proto nikoho zas tolik nepřekvapí, když se jeden z takových skladů objeví v Kazachstánu a v něm odpočívají stovky nepoužitých zabalených fotoaparátů Smena 8M. “Jasně Smena” řekneme si, ale ony nám ty plasťáky tak nějak  získaly na ceně a to nemluvě o unikátním stavu. Fajn příběh a mimochodem příjemný web věnující se analogu - viz. zdroj.(zdroj:kosmofoto/dp)

 

 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-
FUJIFILM Instax MINI 99

Tiskne fotografie o rozměru 5,08 × 7,62 cm, 5 režimů s automatickou expozicí, 6 barevných efektů

4 999,-
WALTHER STANDARD klasické/100 stran, 30x30, zelené

30 x 30 cm, 100 bílých, obsahuje kapsu na CD nebo negativy

490,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...