Aktuality z fotosvětaLeica

Letem fotosvětem #42 : Roční čekání na mazlíka

Letem fotosvětem #42 : Roční čekání na mazlíka
19. 10. 2020 | 5 minut čtení

Novinky, novinky a novinky- nic jiného se na nás minulý týden ze všech stran ve fotu a videu nevalilo. Tam, kde zbylo místo nebo termín, začaly pro jistotu prosakovat Roadmapy objektivů toho nebo onoho výrobce. Takže dalo dost práce nenechat se strhnout lavinou techniky a hledat inspiraci v lidech, příbězích, soutěžích, fotografiích a workshopech. A pokud bude řeč o technice, tak jenom o té raritní (:

Wildlife Photographer of the Year

Celý fotosvět (několikrát do kola) oběhly vítězné fotografie asi nejprestižnější soutěže Wildlife Photographer of the Year. Samozřejmě je na co koukat, kochat se a nechat se inspirovat. Takže co doplnit? Možná pár čísel a údajů. 13. října se v kategorii Zvířata v jejich prostředí a celkovým vítězem 56. ročníku stal Sergey Gorshkov. Jeho snímek The Embrace byl vybrán z více než 49 000 soutěžních záběrů z celého světa. Vznikl na ruském Dálném východě, kde je čas asi relativní, takže autor na záběr čekal “jenom” 11 měsíců, foceno technikou: Nikon Z7 + 50 mm f1,8 a protože takhle blízko nechcete u tygra být ani 1/200 vteřiny (při f/6,3 a ISU 250) byl použit systém Cognisys.(zdroj:nhm)

 

Když se řekne roční dovolená na ostrově

Další podobný “úplně normální” fotograf žije ve Finsku. Pasi Markkanen co by fotograf (toho Corona času bez práce) i příznivce alternativního a udržitelnějšího způsobu života se na jeden rok uchýlil na ostrov Pellinki v souostroví poblíž finského Porvoo. Kde není nic podobného třeba vodovodu, kanalizaci atd., takže si tam tak žije s minimálními zdroji a fotí, natáčí a přemýšlí. Od dubna fotky sdílí na webu a na Instagramu i se zábavným popisem úskalí života na samotě. Trochu otřepaná otázka “ Co si sebou vzít na pustý ostrov?” Podle Pasiho Sony Alpha 7R III. (zdroj:imagingsea)

 

Pan dokumentarista

O zdroj nejen vizuálního rozruchu se postarala část účastníků nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí. A tak web od včerejšího večera zasypaly na tuto událost názory, články a s nimi i bezpočtet fotografií. A to je pastva pro dokumentaristy a streetaře. V moři fotek zaujala svým ryzím přístupem série Kevina V. Tona a nám došlo, že spolupracujeme na kurzech se skutečnou kapacitou v oboru.(zdroj:fcb-kevin)

 

 

Průvodce temnou komorou od ILFORD

Tip pro fanoušky černobílé fotky a temné komory: renomovaný výrobce spotřebního materiálu v temné komoře Ilford vydává soubor užitečných „Darkroom Guides“ videí do playlistu na firemním YouTube kanálu. Sérii původně Ilford vytvořil, aby pomohla fanouškům filmu podniknout první kroky v černobílé fotce a v temné komoře. Postupně přibyly triky, vychytávky a občas pár zákulisních videí a fotopříběhů. (zdroj:petapixel)

 

Hodně starý a hodně mladý unikát

Jednou z hvězd poslední aukce Leitz Photographica. 37, která se bude konat ve Vídni 21. listopadu v aukční síni Leica je Leica “Gun” Rifle (Upravená Leica IIIa a teleobjektiv Telyt 200 mm f/4,5). Jde o jednu z nejneobvyklejších modifikací, k tomu můžeme přičíst fakt, že se vyráběly pouze v roce 1938 a o počtu vyrobených kusů se diskutuje, ale podle odhadů dražitelů je dnes ve sbírkách po celém světě 12–14 kousků. Takže nikoho nepřekvapí odhadovaná cena 300 tis. USD.
Na druhé straně je třeba relativní novinka Vario-Elmar-M 28-75 mm f/3,5-5,6 ASPH. To je obyčejné univerzální ohnisko a světelnost, objektiv je z roku 2015, tak kde se bere odhadovaná cena 95 tis. USD? Projekt tohoto skla byl ukončen právě v roce 2015 kvůli složitosti mechanického a vizuálního designu. A tak vznikly pouze tři unikátní objektivy. (zdroj:leitz-auction

 

Peak Design a mobily

Peak Design si už dávno produktově vyšláp mimo brašny výrobou svých stativů. A vlastně tím napověděl kam bude dál ubírat. Naznačoval to miniaturní držák pro mobilní telefon ukrytý ve středové noze stativu. Tak a je to, výrobce se rozkročil i do této platformy produktů a oznámil magnetický montážní systém, který dokáže telefon připevnit na řídítka, zeď, palubní desku vozu, mini stativ atd. Při sondování podrobnějších informací, jsme zjistili, že systém Peak Design Mobile bude kompatibilní i s nově oznámenými Apple MagSafe telefony a pouzdry a taky fakt, že je určitě nebudeme mít do jara 21 skladem. Přesné ceny nejsou zřejmé ani z kitů v právě probíhající kampani na Kickstarteru. (zdroj:peakdesign)

 

 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

LACIE RUGGED SSD 500GB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 500 GB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

4 990,-
FUJIFILM Instax SQUARE Link obal bílý

Pevné a odolné skořepinové pouzdro, Odolné proti prachu a vodě, Chrání vaše oblíbené zařízení před nárazy a poškrábáním

499,-
LEICA brašna Equipment Bag, recycled Polyester

rozměry 22 x 16 x 4,5 cm, elegantní a praktická, vyrobena v Evropě

3 290,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...