Fototipy

Jak se fotí s Ricohem Theta Z1

Jak se fotí s Ricohem Theta Z1
19. 10. 2020 | 5 minut čtení

360° fotoaparáty nejsou jenom pro hračičky. Virtuální prohlídky bytů či podniků nabývají na popularitě a právě ony jsou nástrojem, jak jich snadno a rychle dosáhnout. Jak se s fotí s jednou z nich, Ricohem Thetou Z1? Je to opravdu tak jednoduché, jak to vypadá? A co všechno se s fotkami dá vykouzlit? To se dozvíte v našem článku!

Ricoh Theta Z1

360° fotoaparáty jsou čím dál populárnější. Když jsme říjen vyhlásili měsícem architektury, hned nás napadly 360° virtuální prohlídky, které umí přiblížit interiéry jako žádné jiné "ploché fotky". Proto jsme se rozhodli vám ukázat, jak vypadá focení s jedním z 360° fotoaparátů - a co je důležité říci, v rukou člověka, který podobný přístroj doposud nikdy nedržel v ruce. :)


První rande s Thetou

S klasickou zrcadlovkou fotím relativně dlouho, 360° fotoaparát pro mě ale představoval velkou neznámou. Ale ukázalo se, že ho dokáže velmi snadno ovládat i v tomto směru tak nezkušený fotograf jako já.

Po počátečních neshodách, kdy jsem pro spárování s telefonem (pro ovládání je třeba mít staženou aplikaci, která je dostupná pro Android a iOS) musela použít návod (a to já nedělám ráda), už šlo všechno focení hladce. Z mého pohledu je sice aplikace velmi neintuitivní a trvá docela dlouho, než se v ní člověk zorientuje a naučí se s ní zacházet, samotné focení už je ale opravdu jednoduché.

Ricoh Theta Z1 - Fantova budova, hlavní nádraží, PrahaFantova budova, hlavní nádraží, Praha

Z1 podporuje formát RAW (konkrétně DNG) i JPEG, fotila jsem tedy do obou formátů naráz. Můžete si vybrat i různé módy podle toho, jak moc chcete mít fotku pod kontrolou - od AUTO přes Av, Tv a prioritu ISO k plnému manuálu.

Já jsem se povětšinou spoléhala na AUTO, abych zjistila, jak umí expozici vypočítat, a musím říct, že ačkoliv plně nezvládá velké kontrasty (obloha prosvítající okny vs. tmavý interiér), jsou výsledky překvapivě dobré. Zkoušela jsem si pak i pohrát s manuálem a nastavila expozici podle světla pronikajícího oknem, ale šum byl při vytahování stínů mnohem znatelnější (na ISO 400) a vadil mi více než jas od oken u kratší expozice.

 

Kromě toho nabízí i různé další funkce - multibracketing pro ty, kteří si potom fotku chtějí složit, intervalové snímání i kompilaci, se kterou si můžete vyhrát a do jednoho snímku zakomponovat třeba sebe v X pozicích. Zkrátka opravdu široké možnosti jak pro ty, kteří si s ním chtějí užít zábavu, tak pro ty, kteří by ji použili jako pracovní nástroj.

A jak se tedy fotí (nebo natáčí)? Stačí jenom zapnout Wi-Fi a Bluetooth na svém telefonu, zapnout Thetu a umožnit připojení přes Bluetooth a Wi-Fi (po každém zapnutí zůstává toto nastavení shodné jako při vypnutí, takže pokud si s tím nehrajete, nemusíte se po prvním nastavení o nic starat, spárují se automaticky), upevnit ji na stativ, vybrat si mezi focením se samospouští a bez samospouště a zmáčknout spoušť. Toť vše. :)

Ricoh Theta Z1 - Lucerna, PrahaLucerna, Praha

Upravování fotek pro pokročilé

I když v mobilní aplikaci vidíte 360° snímek v celé kráse, RAW formát se vám nahraje do počítače jako dvě oddělené polokoule. Ty můžete libovolně upravovat tak, jak jste u RAWu zvyklí, tím pádem i snížit jas u oken (byť u přepalů kresbu nezachráníte), zvýšit kontrast či zřetelnost, upravit barevné ladění. Zkrátka žádná omezení.

Ricoh Theta Z1 - Fantova budova, hlavní nádraží, PrahaFantova budova, hlavní nádraží, Praha

Se spojováním polokoulí už je to složitější. Pro Lightroom Classic existuje plugin, který vám polokoule spojí, nebo si s fotkou můžete pohrát v aplikaci Theta+, která slouží k úpravám v mobilu, jak jsem to vyřešila já. Kromě "obyčejného" srovnání do linie si tam můžete s fotkou vyhrát a vytvářet s ní i různé abstraktní obrazce, což je vyloženě pro hračičky. :)

Pokud chcete udělat virtuální prohlídku, jsou na to různé prohlížeče a aplikace a také tutorialy na YouTube. V počítači si můžete fotky v plném rozsahu prohlédnout třeba v nativním programu Ricoh Theta nebo Insta360 Studio 2020, kde si můžete stáhnout betaverzi.

Ricoh Theta Z1 - Fantova budova, hlavní nádraží, PrahaFantova budova, hlavní nádraží, Praha

Toužíte-li sdílet svá díla s internetovou veřejností, je na to více možností a každý si najde tu svou, využít můžete originální aplikaci od Ricohu, v jednom tutorialu byla doporučena třeba Kuula, které umožňují i otagovat různé místnosti, takže třeba realitní makléři by je mohli skutečně ocenit. Určitě ovšem nejsou jediné svého druhu. :) Pro Facebook by měla fungovat varianta Facebook 360.

Fotit i upravovat tedy může každý, byť úpravy a spojování vyžadují už trochu pokročilejší znalosti a dostatek času, pokud s tím máte nulové zkušenosti (jako já). Věřím tomu, že jakmile už tomu jednou přijdete na kloub, půjde to velmi rychle. Pokud si ale vystačíte i s JPEGy, které vytvoří samotná Theta (ty se nezobrazují v polokoulích), můžete udělat virtuální prohlídku opravdu velmi rychle.

Vyvolání fotek

vyvolání na fotografický papír Fujicolor DP II, standardní, čtvercové i panoramatické formáty, od rozměru 9 × 13 cm do formátu 30 × 90 cm

8,-
Fotokniha s knižní vazbou

ručně vázaná vazba pro otevření bez záhybů, automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, obálka s vaší fotografií

490,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Jak se fotí s Ricohem Theta Z1

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...