Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaLeica

Letem fotosvětem #43 : Jak porazit fobii a všechny makrofotografy

Letem fotosvětem #43 : Jak porazit fobii a všechny makrofotografy
26. 10. 2020 | 4 minuty čtení

V druhé polovině října jsme se obloukem vyhnuli technickým novinkám, o kterých jsme vás stejně průběžně informovali v našem blogu. A zmíníme se jen o těch okrajových zajímavostech, na které se nedostalo, jako je naše oblíbená Leica nebo malý/velký senzor od Canonu. Jinak v minulém týdnu způsobila rozruch v naší kotlince noční fotografie dvou pánů. Ale nás spíš než politické důsledky zaujala moc jediného snímku. Fotka dokáže ovlivnit nejen politické dění, ale motivovat nás třeba při ochraně přírody, nebo pomáhat s fobiemi. O tom ví své i saúdskoarabský fotograf, který začal brouky fotit kvůli svému strachu. Že fotografie může být i hodně povznášející, potvrzuje soutěž Aerial Photography Awards a hodně vysoké umístění Tomáše Neuwirtha.

Největší mezi těmi nejmenšími

Na počátku minulého týdne byla vyhlášena hlavní cena v soutěži Nikon Small World Photomicrography 2020 ( pořádaná trochu (ne)překvapivě společností Nikon :) ). Tu získal Daniel Castranova (viz titulní fotografie). Soutěž v mikrofotografiii Nikon Small World byla poprvé zahájena v roce 1975 a letos se konal 46 ročník. O tom, že je svět těch nejmenších neskutečně inspirující, se můžete přesvědčit ve zdroji. (zdroj:nikonsmallworld)


 

Když chceš vyhrát nad fobií a porazíš všechny 

A jen kousek je od mikra je makro. Vítězem hlavní ceny Luminar Bug Photographer of the Year 2020 je saúdskoarabský fotograf Mofeed Abu Shalwa. Ten posbíral ceny (ve své kategorii a i tu titulní) v celkové hodnotě  5 500 £. Což je fajn, na to že začal fotografovat brouky v rámci terapie, jak sám uvedl, aby překonal svou fobii z hmyzu. Mimochodem někteří bezobratlí ve vítězné galerii (viz. zdroj) by se mohly vyrábět jako plyšový mazlíčci (: .(zdroj:photocrowd)


 

Český zářez v Aerial Photography Awards

Úplně z druhé žánrové strany, tedy z pořádné dálky a výška je soutěž Aerial Photography Awards. Tu letošní jako absolutní vítěz s cenou 10 000 $ a titulem Letecký fotograf roku 2020 vyhrál belgičan Sebastien Nagy. Za zmínku stojí druhé místo Tomáše Neuwirtha a jeho snímku Hřbitov v kategorii Stavby. Koneckonců celá galerie stojí za zhlédnutí, je taková.. jak to říct.. povznášející (:. (zdroj:aerialphotoawards)


 

250 megapixlíků od Canonu

Společnost Canon uvolnila snímač s ohromujícím rozlišením 250 MP. Že by se Canon chystal na středoformát? Ne. Že by nový čip do R1? Ne. Ve skutečnosti je tento nový snímač ve velikosti APS-H (28,7 x 19 mm) takže menší než kinofilmové políčko. A jak se to tam vešlo? Rozteč pixelů je 1,5 μm. Kam s takovým senzorem?  Popravdě uvolněné čipy jsou hned dva- CMOS LI8020SAC (barevný) / LI8020SAM (černobílý). Trochu napoví, že rozlišení je  30x vyšší než 4K Video a dokáže bez teleobjektivu přiblížit 125x a přesto získat obraz 1080p (pro představu video ve zdroji). Proto uplatnění najde hlavně v průmyslovém video použití. (zdroj:youtu.be)


 

Leica Q2 Monochrom

O modifikaci Leica Q2 007 jsme již psali. Oficiální oznámení jde tak trochu ruku v ruce s uvedením nové bondovky v kinech. A to se stále nějak odsouvá. Vypadá to že ji předběhne verze Monochrom. Jde o Leicu Q2 s ryzím černobílým podáním obrazu bez Bayerovy masky. Jelikož je zdrojem informací i Nokishita a už unikla fotografie Q2 Monochromu, bude spuštění u Leica na spadnutí. Mimochodem na rumorsech jde v diskuzích o adepta na nejsexy Leicu vůbec. (zdroj:nokishita)




 

fotosvětem prolétl: Bohuslav Brož

 

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
ROLLEI Sportsline Fun bílý

Stylový kompaktní fotoaparát, Fotografie v rozlišení až 7680 × 5760 px, Nahrávání videa v rozlišení Full HD

2 290,-
DJI Power 1000 EU

Přenosná nabíjecí stanice, Podporuje rychlé nabíjení dronů DJI, Je vhodná i pro běžné domácí spotřebiče

25 790,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...