RecenzeVidea

Budoucnost je na baterky. Recenze generátorů EcoFlow

Budoucnost je na baterky. Recenze generátorů EcoFlow
27. 10. 2020 | 5 minut čtení

Na to, že fotografická technika v posledních letech prochází dramatickými změnami, už jsem si zvykl. Větší rozlišení foťáků, lepší objektivy nebo barevnější světla mě už nemohou překvapit. Občas se ale objeví něco, co doslova změní hru. Nebo rovnou přestaví hřiště a otevře dveře do jiných fotografických vesmírů. A bateriové generátory EcoFlow, o kterých bude recenze, do této kategorie rozhodně patří.

Kdyby se vám nechtělo číst recenzi až do konce, tak bateriové generátory EcoFlow ve zkratce umožňují (nejen) fotografům i filmařům fungovat kdekoliv, nezávisle na elektrické síti. Jejich výkon a výdrž stačí i na velká filmová světla, mlhostroje, stolní počítače nebo jakoukoliv jinou techniku. Velké (ale i malé) focení či natáčení se tak od této chvíle může odehrávat na jakkoliv odlehlé lokaci.

Teď to trochu rozepíšu. Jako fotograf jsem se v jistém momentě kariéry rozhodl, že mě nebaví pracovat se zábleskovými světly. Přešel jsem na světla trvalá, filmová a nikdy jsem se neohlédl zpět. Filmová světla mi umožňují stavět atmosféru precizněji, používat barvy, pomáhají hercům vcítit se lépe do role a vůbec mají hromady výhod. Bohužel mají i několik velkých nevýhod. Mezi hlavní patří to, že k práci potřebujeme zásuvku. I když LED technologie pokročila, výkon se zvýšil a požadavky na energii snížily, tak stále ještě není mnoho světel, která by měla vestavěnou baterii.

V praxi to znamená, že kdykoliv jsem chtěl fotit mimo dosah elektřiny (například na opuštěném zámku, případně ostrově), měl jsem problém. Buď jsem musel opustit celý svůj fotografický styl a použít bateriové záblesky, nebo na místo dovézt benzínový agregát. Velkou, těžkou, neohrabanou a hlučnou věc, ze které bylo potřeba natáhnout desítky metrů prodlužovaček. Až donedávna.

Pak přišly generátory EcoFlow. První opatrné testování předchozí generace (River 370) ukázalo, že generátory jsou připraveny i pro profesionální užití. I ten nejmenší generátor utáhne bez problémů silný 150W LED fresnel Fomei, moje nejoblíbenější světlo. A to minimálně na dvě hodiny, na plný výkon. O tom se nám mohlo do té doby jenom zdát. Samozřejmostí jsou i všemožné USB výstupy, ze kterých si celý štáb vesele nabíjí mobily.

Bateriové generátory EcoFlow na velkém focení

Na testování jsem si vzal i dva větší brášky - River 600 MAX a Delta 1300. Narozdíl od River 370 jde už o přístroje, určené pro profesionální práci. Jeden s výkonem 600W (a váhou 7,7Kg), druhý 1300W (a váhou 12Kg). River 600 tak bez problémů utáhne hned šest 100W RGB panelů Fomei, Delta 1300 pak téměř celý náš rozsáhlý světelný park najednou.

Generátory jsme poprvé otestovali na relativně extrémním, několikahodinovém focení, kde jely bez přestávky a bez jediného výpadku. Krom světel oba bez problému zvládly napájet i mlhostroj, počítač, nabíjet mobily celému štábu, nabíjet baterie do dronu a k tomu by asi zvládly i připojený kávovar. Ten tedy na focení zatím nebereme, ale odteď možná budeme.

Když jsem zkoumal jak je možné, že zrovna tyto bateriové generátory vydrží daleko víc než všechny dosavadní pokusy od konkurence, dospěl jsem k překvapivému objevu. Stojí za nimi inženýři, kteří pracovali původně pro DJI a Teslu. Jde tedy o naprosto špičkovou technologickou firmu. A je to znát například u nabíjení. Nejsilnější Delta se za hodinu nabije na 80% kapacity. River 600 taktéž. To je dosud nevídaná věc, známá pouze u elektromobilů. Ale jak vidno, technologie pokročila.

Krom výše zmíněných testů jsme s generátory dělali i různé další zábavné pokusy, tentokrát už příliš nesouvisející s focením. Mohu se s vámi ale podělit o to, že Delta 1300 utáhne rozbrušovačku, rychlovarnou konvici, Mac Pro i s displejem nebo 2K filmové světlo Arri.

Krom toho, že generátory EcoFlow získaly pevné místo v našem fotografickém vybavení, je s důvěrou beru na různé výlety za kempováním, případně jako kutilského pomocníka a mám je doma jako zálohu pro případ, že by vypadl proud. Jediné, co mě mrzí je to, že jsme tuto technologii neznali už dávno. Těch zábavných focení, která jsem s nimi už mohl realizovat na nádherných, opuštěných místech…

 

Bateriové generátory EcoFlow recenzoval Stanislav Petera

www.lightgarden.cz

​www.stanislavpetera.com

Fotokniha 15 x 15 v měkké vazbě - AKCE

Lay-flat vazba, Měkká vazba, Fotografický papír Fujifilm 230g/m2 - MAT

189,-
SONY CFexpress 480GB TOUGH Typ B

Úložná kapacita karty 480 GB, Max. rychlost čtení: 1850 MB/s, Max. rychlost zápisu: 1750 MB/s

9 590,-

Související články

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Další Videa

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Tipy na focení - podnikáme kolem fotky a videa

Tipy na focení - podnikáme kolem fotky a videa

Diskuze

Budoucnost je na baterky. Recenze generátorů EcoFlow

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...