FotoŠkoda FestRozhovoryFotoŠkoda WEEK

Bohuslav Hybrant: Ke glamour a aktu jsem se dostal vlastně náhodou

Bohuslav Hybrant: Ke glamour a aktu jsem se dostal vlastně náhodou
5. 11. 2020 | 12 minut čtení

Bohuslav Hybrant se ve světě fotografie pohybuje od mládí, naplno se do něj ale vrátil v roce 2008. Na svých fotografiích zachycuje ženskou krásu a v rozhovoru vám řekne, co pro něj toto úsloví vůbec znamená, přiblíží vám "náhodnou" cestu ke glamour a aktu, klíč k fotografiím, s nimiž jsou spokojení fotograf i fotografovaná, i to, čím ho přitahuje analog.

Trocha pokory nikdy nikomu neuškodila

  • Dobrý den :) Než začneme pronikat do hloubky vaší tvorby, představil byste se našim čtenářům? Kdo je Bohuslav Hybrant?

To je asi nejtěžší otázka, kterou jste mi mohla položit. Jsem trenér taekwondo, licitátor na aukcích uměleckých děl a snad tak trochu i fotograf. :) Pokud se budeme bavit o poslední disciplíně, snažím se hlavně fotit pro radost, poznávat nové lidi a zajímavá místa. Zakázky neodmítám, ale upřednostňuji volnou tvorbu.

  • Začal jste fotit na střední škole, kde jste dokumentoval studentské večírky. Pak jste si dal od fotografie pauzu a vrátil jste se k ní v roce 2008. Jaká byla cesta ke glamour a aktu, kterému se věnujete nyní?

Na střední škole to bylo spíš spontánní, studoval jsem bývalou Střední filmovou školu, které původně sídlila v Čimelicích, ale já už nastoupil do prvního ročníku v Praze, kde vznikly studijní obory pod Střední průmyslovou školou sdělovací techniky v Panské ulici. Předměty jako třeba umělecká tvorba nebo fotografické laborky nás k tomu přímo vybízely. Nejvíc jsem se věnoval focení o prázdninách, kdy se naskytlo více příležitostí a času. Fotil jsem převážně slečny, které jsem v létě potkal a pak i případně na vámi zmiňovaných večírcích, ale to spíše až na vysoké škole.

Po absolvování ČVUT už nebyl na nic čas. Bylo krátce po revoluci a já se začal spíše zajímat, jak si opatřit byt, jak zaplatit nájem apod…

Zlom nastal na oslavě mých čtyřicátých narozenin, kdy jsem dostával otázky typu "co bych chtěl za dárek". Už dlouho jsem toužil po zrcadlovce, a tak to byla jasná volba. Přátelé i rodina se společně složili na základ a já přidal své úspory. A pak už jsem si z FotoŠkoda odnášel svojí první digitální zrcadlovku Canon 40D.

A jaká byla cesta ke glamour a aktu? Byla to vlastně náhoda. Bavil jsem se s kamarádkou, že si chci zařídit ateliér, ale ještě nejsem rozhodnutý na 100 %. A ona: "A nechceš mě vyfotit?" Společně vyrazili do pronajatého ateliéru a já nafotil svojí první sérii fotek. Dopadlo to z dnešního pohledu katastrofálně (bez vizážistky, stylistky, špatně nasvícené, příšerná postprodukce), ale fotky se líbily.

Výsledek naší spolupráce viděli její kamarádky a kamarádky jejích kamarádek a začal všem známý kolotoč. Většina z nich si přinesla kufr oblečení a jen tak mimoděk i prádlo. Musím říct, že u prvního focení prádla jsem byl hrozně nervózní. Důvodem ani tak nebylo, že mám v ateliéru skoro nahou slečnu, ale z toho, že mi dala tu důvěru a já se bál, abych to nezkazil. Do dneška si stále vybavuji větu: "Můžeme sundat tu podprsenku?" a odpověď: "Já už se bála, že se nezeptáš." :) Tak takhle začalo moje focení glamour a aktu.

© Bohuslav Hybrant

  • Focení aktů i glamour je citlivá disciplína, velkou roli v ní hraje komunikace a důvěra. Jaký je klíč k fotce, se kterou jsou spokojení fotograf i modelka?

Vlastně jste rovnou odpověděla za mě. Je to především o komunikaci a o důvěře. Dobrá fotka má už začátek v okamžiku, kdy se domlouváme na termínu focení. Z této komunikace se dá poznat, trochu povaha "modelky". Já rád komunikuji s lidmi. Jsem spíš "stará škola". Vážím si žen všeobecně, takže u mě má modelka full service. Snažím se hlavně o pohodu. Bytostně nesnáším aroganci a povýšenost.

Nemá cenu vnucovat modelce styl či pózu, ve které se necítí komfortně. Pokud se jedná o volnou tvorbu, snažím se vytvořit podmínky, které by podtrhly přirozenou ženskou krásu. V případě focení na zakázku musím samozřejmě vyhovět požadavkům klienta.

Fotky většinou vybírám s modelkou, i když na ty existuje řada protichůdných názorů. Každý si řekneme, co se nám na této fotce líbí, či nelíbí a většinou dojdeme ke společnému výsledku a oboustranné spokojenosti.

  • Když jste to zmínil, co pro vás znamená ženská krása?

Ono je to trochu klišé, "ženská krása". Pro mě je asi nejdůležitější ta "vnitřní krása". Tím mám na mysli, aby modelka byla pohodářka, byla s ní legrace, nebyla namyšlená...

Samozřejmě tohle je podmínka nutná, nikoliv však postačující. Jako každý chlap i já mám svůj ideál fyzické krásy. Nepatřím zrovna mezi fanoušky saudkovského typu žen, takže u mých modelek převládá spíše štíhlá až plnoštíhlá sportovní postava. Zásadní je pro mě výraz, mimika obličeje a oči. Jak se říká, oči jsou oknem do duše. :)

© Bohuslav Hybrant

  • Uvedl jste, že vaše životní motto je "chybami se člověk učí". Které chyby vás nejvíc posunuly nebo vás něco naučily?

Nikdo z nás není dokonalý. Každý z nás v životě udělal nějakou chybu a důležité je umět chybu přiznat a poučit se z ní a pokud možno jí neopakovat. Držím se tohoto motta nejen ve svém soukromém životě, ale i ve vztahu ke svým zaměstnancům a asistentům. Jak už jsem jednou říkal, nemám rád povýšenost, aroganci a lidi typu "mistr světa". Trocha pokory nikdy nikomu neuškodila. :)

Pro mě je nejdůležitější si focení užít

  • Na které fotografie ze svého portfolia jste opravdu pyšný?

Ono je těžké napsat, na které fotografie jsem pyšný. Mám několik svých oblíbených fotografií, které byly zlomem v mé fotografické kariéře. O nich jsem nedávnou poskytl rozhovor pro blog Fomei.

Osobně mám rád asi jeden ze svých prvních aktů s Laurou. V roce 2014 jsem pořádal svoji první autorskou výstavu s názvem JANINE. Na vernisáži, jak už to bývá, se člověk potká s mnoha zajímavými lidmi. A bylo to tak i s Laurou. Objevila se u mě v ateliéru s tím, že budeme fotit akty. V té době jsem moc aktů ve svém portfoliu neměl. Pojala mě neskutečná tréma. Laura však byla neskutečně milá a sexy zároveň. Díky tomu se tréma po chvíli vytratila a vznikla tahle fotka. Do dneška patří k mým nejoblíbenějším, i přes svoji technickou nedokonalost.

© Bohuslav Hybrant

  • Na střední škole jste fotil na analog, nyní k němu, tedy konkrétně černobílému svitku, opět nacházíte cestu. Co vás na něm baví? A jak vnímáte rozdíl mezi digitální a analogovou a mezi barevnou a černobílou fotografií?

Na střední škole jsme fotili hlavně na kinofilm. Dal se sehnat za relativně levné peníze ve formě celých kotoučů, které jsme potom převíjeli do kazet. K barevné fotce jsem moc netíhnul, protože ta se v domácím prostředí nedala tak lehce vyvolat. K focení na film mě opět přivedl kamarád, který si koupil středoformátovou Mamiya RB67. Mě fotky tak nadchly, že jsem se sám začal pídit po podobném foťáku a moje srdce zaplesalo nad nabídkou Hasselblad 500 C/M a bylo jasno. Tenhle foťák je prostě legenda. Je neskutečně variabilní a mobilní.

A proč film a ne jen digitál? Jednoduše proto, že u digitální fotky chybí ten okamžik napětí, kdy vyleze fotka na filmu po dlouhém čekání na vyvolání, a radost z toho, že se celý složitý proces povedl. A zároveň udělat kvalitní fotku na film chce trochu kumštu, přemýšlení a práce se světlem a modelem atd. Vždyť film má jen 12 políček. :)

  • Kromě toho, že fotíte zakázky, máte profil i na stránce patreon.com, jak vám pomáhá v další tvorbě?

Patreon se stal v současné době v České republice mezi modelkami a fotografy velice populární. Někteří jedinci o něm sice prohlašují, že se jedná o placené sexy stránky, ale opak je pravdou. Vlastní myšlenka patreonu vznikla jako podpora tvůrčí práce umělce. Jedná se o to, že "patroni" pravidelně určitou malou částkou podporují umělce, kteří jim za to zpřístupňují svoji aktuální tvorbu.

Pro mě je kouzlo v tom, že zde můžu prezentovat svoje fotografie bez cenzury a strachu, že mi Instagram či Facebook smaže celý profil. Zároveň přiznávám, je fajn pocit vědět, že někomu moje fotografie stojí za finanční podporu. Jak to pomáhá mojí tvorbě? V závislosti na počtu patronů mi vybrané peníze umožní zaplatit vizážistkám a pokrýt část výdajů na focení. A samozřejmě mě to nutí pravidelně zveřejňovat nové fotky. :) Takže jestli mě chcete podpořit, tak můžete zde.

© Bohuslav Hybrant

  • Kdo, nebo co je vám největší inspirací?

Já moc na inspiraci nekoukám. Jak jsem řekl, pro mě je nejdůležitější si focení užít, potkat se s milými lidmi a relaxovat. Když bych se měl podívat do historie, tak mám rád tvorbu Františka Drtikola a Helmuta Newtona. A ze současných fotografů – Peter Coulson, Ruslan Lobanov a Sean Archer.

  • Čím fotíte? Jaká jsou vaše oblíbená ohniska a co všechno ještě ve vašem ateliéru najdeme?

Jak jsem již jednou zmínil, moje první digitální zrcadlovka byl Canon 40D a od té doby jsem této značce zůstal věrný. Postupně jsem přešel na fenomenální Canon 5D Mark III a v současnosti fotím na jeho nástupce, Canon 5D Mark IV.

Co se týká skla, i zde se držím hlavně značky Canon, kde mám pokrytá ohniska od 16 mm do 200 mm. Mezi mé nejvíce používané ohnisko patří zoom Canon EF 24-70 mm f/2,8 L USM II a tam, kde se vejdu, fotím nejraději pevným sklem Canon EF 85 mm f/1,2 L II USM.

Co se týká studiového vybavení, bateriových světel a příslušenství, základem jsou výrobky firmy FOMEI – záblesky řady DIGITALIS PRO a další příslušenství. Variabilně používám občas i bateriový generátor dýmu a různé LED panely.

Při focení na svitkový film používám převážně Hasselblad 500 C/M a objektiv Zeiss Planar 80 mm f/2,8 T*, pro radost a z nostalgie občas i Flexaretu, Praktiku či Zenit.

© Bohuslav Hybrant

  • Pracujete kromě zakázek také na svých projektech? (A chystáte teď nějaké, příp. jaké?)

V současné době se nejvíc těším na léto a že bude opět možnost volně cestovat. Příští rok bych rád uspořádal focení u moře a zároveň plánuji svou v pořadí třetí autorskou výstavu, kterou jsem byl nucen zrušit kvůli opatřením COVID-19.

V hlavě mám samozřejmě spoustu plánů a nápadů jak na workshopy, tak i na volnou tvorbu. Je spousta věcí, které bych si rád vyzkoušel. Tak uvidíme, jak se bude vše vyvíjet. Vše zveřejňuji na svém Facebooku či stránkách.

  • Až to situace dovolí, budeme vás moci vidět na besedě ve FotoŠkoda, na co se návštěvníci můžou těšit?

Můžu je pozvat na příjemné posezení, kde budou hlavním tématem krásné ženy, moje zkušenosti, jak získat modelky na focení, jak se k nim chovat a jak fotit…

Autorka rozhovoru: Anna Jirásková

CANON EOS 90D
CANON EOS 90D tělo

32.5 Mpx APS-C CMOS snímač a DIGIC 8 procesor, Dual Pixel AF s detekcí obličeje a 45 křížovými body, 4K UHD/30p a 1080p full HD se snímkonavíc frekvencí až 120p/ BEZ CROPU

31 990,-
CANON EOS 250D
CANON EOS 250D černý + 18-55 mm IS STM

miniaturní rozměry a hmotnost - ve světě fotoaparátu s vyměnitelnými objektivy (DSLR, CSC), 24,1 Mpx APS-C snímač s vyspělou technologii dual-pixel, Wi-Fi a Bluetooth zajištuje propojení s chytrými zařízeními

17 990,-
CANON EOS 5D Mark IV
CANON EOS 5D Mark IV

full frame snímač CMOS s rozlišením 30,4 megapixelů s obrazovým procesorem DIGIC 6+, ISO 100 až 32 000 rozšířitelná na 50 až 102 400 - perfektní výsledky za jakéhokoliv osvětlení, širokoplošný retikulární systém automatického zaostřování se 61 body z nichž je 41 křížových (při použití telekonvertoru 21)

71 990,-

Související články

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Podzimní FotoŠkoda FEST: Co všechno jste mohli zažít?

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

Festival FotoŠkoda FEST slaví 10 let od svého vzniku!

FESTivalová soutěž na Instagramu

FESTivalová soutěž na Instagramu

Další Rozhovory

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Další FotoŠkoda WEEK

Radek Plíhal: Snímač si dnes vyčistím kdykoliv a kdekoliv

Radek Plíhal: Snímač si dnes vyčistím kdykoliv a kdekoliv

Martin Kacvinský: Na natáčení svatby se připravuji hlavně psychicky

Martin Kacvinský: Na natáčení svatby se připravuji hlavně...

Kuba Kamiński: Fotografie mě zachránila

Kuba Kamiński: Fotografie mě zachránila

Diskuze

Bohuslav Hybrant: Ke glamour a aktu jsem se dostal vlastně náhodou

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...