Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #45 : Ze 100 na 400 mega za dva roky

Letem fotosvětem #45 : Ze 100 na 400 mega za dva roky
9. 11. 2020 | 4 minuty čtení

V prvním listopadovém týdnu bylo na FOTOŠKODA WEEK všechno podstatné řečeno, nebo dokonce ukázáno a v tom nejlepším případě rovnou předvedeno. Proto byl trochu problém najít něco, o čem nebyla řeč, bylo nějak zásadní a případně mohlo inspirovat. Ale nakonec jsme nestreamovali žádné video ze zástupcem Lega. I pro zastoupení Sony byl do poslední chvíle překvapením jejich vstup na oblohu prostřednictvím dronů a Fujifilm zvedne výstup ze 100 na 400 MPX snad už po dvou letech (:

Ještě větší výstup

První informace o práci na technologii pixel shift u Fuji GFX 100 prosákly již před dvěma roky v říjnu 2018. Fujifilm je oficiálně potvrdil až únoru letošního roku. Tehdy trochu zapadly do ústraní při ohlašování novinek jako XF50mm f/1 R WR a X100V. Podle posledních zpráv by se majitelé středoformátu GFX 100 mohli po dvou letech dočkat updatu “už” v tomto měsíci. Aby ze 100 megové fotky dostali 400 megový soubor, budou pravděpodobně potřebovat 16 expozic a stativ.(zdroj:fujirumors)

 

 

O hudební fotografii

Sky Arts (od září u nás volně dostupný TV kanál) spustil v pátek minulý týden zajímavou šestidílnou sérii Icon: Music Through The Lens o hudební fotografii - představující práci, techniky a životy předních hudebních fotografů. Vedle toho je fajn pozorovat historii od vývoje obalů alb, přijetí hudební fotografie jako výtvarného umění až po dopad digitální revoluce. (zdroj:sky)

 

 

LEGOndární INSTAX Mini

O fotoaparátech z LEGO kostiček jsme už psali. Tentokrát se na webu Lego Ideas objevil Instax Mini. Ten brilantně designově i velikostí kopíruje předlohu (verzi Mini 7 nebo 11). Dokonce je i z části “funkční” - umí podávat tisky (jak jinak v LEGO rámečku), disponuje počítadlem a má výsuvný objektiv. Návrhy zveřejněné na portálu Lego Ideas mají šanci spatřit pult maloobchodů. K tomu stačí dostatečný zájem, tak šup klik na zdroj a hlasovat. (zdroj:ideas.lego)

 

 

Drony Sony Airpeak

Sony oznámila, že vstoupí na trh dronů. Konkrétně to bude na jaře v roce 2021 se společností Sony Airpeak, ta bude vyvíjet drony založené na „technologii 3R“ ( (Reality, Real time and Remote - realita, reálný čas a dálkovém ovládání). Na zavedeném trhu, kde dominuje DJI, to bude nesporně výzva. Těm ale umí Sony čelit, jak už  v minulosti několikrát dokázala.(zdroj:sony)

 

 

Bezkonkurenční Shift Laowa 15 mm f / 4,5 Zero-D

Společnost Venus Optics výrobce objektivů Laowa je známá svými poměrně výstředními skly. Posledním přírůstkem do téhle bizarní rodinky objektivů je Laowa 15 mm f / 4,5 Zero-D Shift. U tohoto objektivu je zajímavostí hned několik. Zero-D značí téměř nulové zkreslení a deformaci, to je na tak širokém ohnisku určitě vítáno. Pak je tu kombinace právě extrémně širokého ohniska a Shiftu - dosud pravděpodobně nevídaná. Objektiv je určený primárně pro Full-Frame. kde umožňuje posunutí Shift +/- 11 mm, to by nebylo nic neobvyklého, ale parametrově a konstrukčně zvládne objektiv pracovat i se středoformátem, kde shiftuje o +/- 8 mm. (zdroj:venuslens)



 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
DJI RS 4 Combo

Lehký stabilizátor s ještě plynulejším vyvažováním, Nativní vertikální snímání 2. generace, S rozšířenou osou náklonu

18 790,-
MANFROTTO Advanced Befree Backpack III

prostor pro digitální zrcadlovku s objektivem + 6 dalších objektivů, kapsa na notebook nebo tablet, kapsa na stativ

3 590,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...