3. 12. 2020 | 6 minut čtení

(Umělé) světlo do snímků vlastních světů našeho lektora a fotografa Stanislava Petery vnáší život a atmosféru. Díky svým bohatým zkušenostem dokáže ocenit i ty nejjemnější detaily. V recenzi zbrusu nových světel Fomei LED Mini RGB 24, kterou pro vás vytvořil, zjistíte, že jsou daleko víc než pouhým spojením světel Mini RGB 12. Že jsou původní světla dokonalá? Mini 24 laťku ještě posouvají!

Fomei LED Mini RGB 24

Na začátku roku mě hradecká firma Fomei ohromila malým, přenosným a výkonným světlem LED Mini RGB 12. Práci s ním jsem si tak oblíbil, že jsem si jich pořídil hned osm a používám je takřka na každém focení. A zrovna když jsem si myslel, že lepší už to být nemůže, Fomei přichází s novinkou LED Mini 24. Což jsou v podstatě dva původní panely spojené do jednoho skládacího celku.

Přiznám se, že jsem chvíli přemýšlel, proč bych si vlastně tohle světlo měl pořizovat. Vždyť to jsou zdánlivě jenom dva původní panely spojené do jednoho, navíc ne za dvojnásobnou cenu, ale ještě o kousek dražší. Intenzivní testování, které jsem za poslední měsíc dělal, ale ukázalo, že v tomhle případě jde o úplně jinou třídu, jiné světlo a vlastně i jiné určení.

Recenze Fomei LED Mini RGB 24; Nitecore © Stanislav PeteraNitecore © Stanislav Petera

Světlo jako pomocník k budování vlastních světů

Teď ale malá odbočka. Posledních několik let se jako fotograf zabývám tím, že si stavím vlastní malé světy. Někdy tak moje fotky vypadají jako z pohádky, jindy jako z postapokalyptického filmu nebo třeba z dobrodružné knihy. Dost často si na focení buď hledáme, nebo rovnou stavíme celé lokace. Aby byla iluze dokonalá, oživujeme je rekvizitami, herci v kostýmech, mlhou a nakonec i světlem.

Recenze Fomei LED Mini RGB 24; Postapo © Stanislav PeteraPostapo © Stanislav Petera

A právě světlo je mou fotografickou specialitou i oblíbeným tématem. Modeluje prostor, vytváří atmosféru a dokáže celý můj svět oživit. Na focení používáme velmi různorodé zdroje, od velkých LED fresnelů přes silné LED panely až po malé atmosférické zdroje, mezi které patřila i původní verze LED Mini 12.

Kam ale zařadit novou verzi? Je to stále ještě malé, levné, relativně slabé světlo, které funguje nejlíp na dokreslení atmosféry a dá se nouzově použít i na nasvícení modela? Nebo je všechno úplně jinak? A proč stojí o téměř tisíc korun víc, než by stály dva původní panely? Tohle všechno byly moje otázky, když jsem ho začal testovat.

Co Mini 24 umí?

Pojďme se na Fomei LED Mini RGB 24 (dál jen Mini 24) podívat nejprve technicky. Jde o malé, přenosné (bezmála 700g) LED světlo s výkonem 24 W, které umí plné RGB spektrum. Má několik módů. Některé použitelné pro fotografy (nastavení barvy v Kelvinech, HSI, RGB nebo přímo podle čísel barevných filtrů Lee a Rosco). Jiné spíše pro filmaře (efekty, pulzování atd). Ke světlu dostanete praktickou brašničku (do které se vejdou hned dvě světla), voštinu, rozptylku a USB-C nabíjecí kabel. Mini 24 má také zabudované (opravdu silné) magnety, takže ho krom stativu připevníte i na jakýkoliv kovový povrch.

Tady ale podobnost končí. Světlo má oproti původní verzi daleko silnější vestavěnou baterii, takže vydrží svítit téměř dvakrát tak dlouho. V praxi to znamená, že jsme ho ještě nikdy nevybili ani během celodenního focení. Druhá novinka je ještě zásadnější. Světlo už není třeba nastavovat ručně, dá se ovládat na dálku z mobilní aplikace. To mi velmi zrychluje a zjednodušuje práci.

Recenze Fomei LED Mini RGB 24; děti © Stanislav Petera© Stanislav Petera

Světlo navíc funguje na stejném protokolu (a ze stejné aplikace) jako všechna ostatní nová (a chystaná) RGB světla Fomei. Pro mě to v praxi znamená, že jakmile dám světla na stativ, už na ně nemusím sahat. Všechno ovládám z jednoho místa, z jedné aplikace. Výkon, barva, efekty. O tom jsem si ještě před rokem mohl nechat leda zdát.

Když ale odhlédneme od technikálií, zůstane nejdůležitější otázka. K čemu vlastně nové světlo je? A tady mě odpověd hodně překvapila. Ukázalo se, že Mini 24 je zcela jiná třída s jiným určením než původní verze. Díky dvojnásobnému výkonu jsme ho začali používat jako hlavní světlo. Nasvítíme s ním bez problémů portrét, často i celou postavu. Mini 24 také déle vydrží a zvládne celodenní focení. A to nejlepší - dá se složit do kapsy. Případně do fotobatohu.

Mini 12, nebo 24? Obě!

S LED Mini 24 jsem zatím nasvítil vánoční rodinné portréty, interiér obrněného auta, armádní protichemickou jednotku a použili jsme ho i na reklamní kampaň s Jaromírem Jágrem. Jde o opravdu silné, univerzální a přitom skladné světlo, které mohu mít stále u sebe. RGB barvy mi umožní vytvořit jakoukoliv atmosféru, solidní výdrž na baterii znamená, že se na světlo mohu spolehnout celý den. Zcela jistě nejde o náhradu záblesků, ale na focení v interiérech nebo pozdě odpoledne má síly víc než dost. Ovládání z aplikace mi šetří čas a umožní světla použít i na větším focení.

Recenze Fomei LED Mini RGB 24; panika © Stanislav PeteraPanika © Stanislav Petera

Poslední otázka je zjevná. Je lepší koupit původní verzi světla (která stojí kolem čtyř tisíc korun), nebo si trochu připlatit a za necelých devět tisíc pořídit rovnou dvojitou? Záleží, co od světla čekáte. LED Mini 12 je stále skvělé, přenosné a skladné světlo, které budu dál používat, spíš ale na dotvoření atmosféry. LED Mini 24 je dospělé, silné a přenosné RGB světlo, kterým mohu nahradit daleko větší a těžší zdroje a které se mi navíc vejde do batohu. Volba je na vás. V mém fotografickém batohu už ale najdete nová světla rovnou čtyři. :)

chci fomei mini led rgb 24

FOMEI LED MINI RGB 5

Výdrž prům. 100 minut., Barevná teplota 2500 - 9000K, HSI s nastavením odstínu, saturace a intenzity.

1 190,-
FOMEI LED MINI RGB 24

Kompaktní skládací rozměry, Silný magnet, Voština, difuze

5 490,-
FOMEI LED MINI RGB 12

Výkon 12W, Efektový režim s 20 efekty v paměti, Bezdrátové ovládání s aplikací Desal Lite +

3 800,-

Související články

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Diskuze

Fomei LED Mini RGB 24: Dvojitá porce dokonalosti

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...