Rozhovory

Lenka Stehnová: Práce mě nabíjí energií

Lenka Stehnová: Práce mě nabíjí energií
13. 12. 2021 | 15 minut čtení

Lenka Stehnová je máma, fotografka a podnikatelka na plný úvazek. Založila prosperující projekt, v němž radí ostatním, především ženám, a sama fotí svatby a rodinné snímky. Jak se dá skloubit kariéra a péče o malé děti, co při rozhodování o profesi převážilo váhy ve prospěch fotografie, v čem se liší ženský a mužský pohled na fotografii nebo v čem pro ni tkví nekonečné kouzlo rodinných a svatebních snímků, to se dozvíte v aktualizovaném rozhovoru, který si můžete přečíst i v časopise FONT!

Focení svateb a rodinných snímků je pro mě přirozené

  • Dobrý den. Na svém YouTube kanále děláte rozhovory s fotografkami, dnes se dostáváte na jejich místo. Představíte se našim čtenářům?

Krásný den, děkuji moc. Jmenuji se Lenka Stehnová, jsem svatební a rodinná fotografka a autorka projektu Miluji focení. Ve fotosvětě se pohybuji přes 10 let a ateliér mám v přírodě v Dubanech u Pardubic. V roce 2018 jsem založila stránky www.milujifoceni.cz, začala psát blog a sdílet své zkušenosti.

Podporuji v růstu nejen fotografky, ale i maminky, podnikatelky a všechny milovníky fotografování. Během tří let se projekt pořádně rozrostl, na stránkách přibyla nabídka kurzů i fotoproduktů a nezapomněla jsem ani na děti, které si focení můžou užít při hraní mojí nové hry Rodinná karetní FOTO VÝZVA.

  • Kreativní tvorba vás lákala odmalička, vystudovala jste i design. Čím vyhrála právě fotografie?

Po střední škole jsem si moc přála jít na vysokou školu v kreativní oblasti a vyhrál obor Environmental design na FUA v Liberci pod vedením úžasného Bořka Šípka. I na škole jsme měli ateliér fotografie, ale popravdě jsem se tam toho moc nenaučila. Všechno jsem si nastudovala sama. A čím vyhrála fotografie? Hrálo mi to tehdy do karet. :)

Vdávala jsem se během vysoké v 23 letech a o rok později jsme přivedli na svět dceru Isabelku. Nebyl tedy čas rozjet kariéru v oblasti designu. Focení mě doprovázelo již od střední školy a byla to skvělá varianta i pro práci během těhotenství a mateřské. Design mě ale stále doprovází, jelikož můj muž i oba rodiče mají stavební firmy.

© Lenka Stehnová

  • Realizujete se tedy i v designu? Jakým způsobem? A chtěla byste to případně ještě nějak rozvíjet? :)

Designu se občas věnuji i nyní a moc mě to baví. Pro stavební firmy tvořím návrhy barevných řešení fasád panelových domů a také navrhuji interiéry nebo kuchyně v 3D programu.

Mezi moje větší zakázky patří návrhy a realizace interiéru nového kulturního domu v Ostřešanech u Pardubic. Měla jsem zde na starost vzhled interiéru od výběru všech krytin, dveří, koupelen až po realizaci baru a kuchyně. Tento projekt jsem si moc užila a výsledek je úžasný.

Velice často mě také žádají o pomoc známí, kteří staví dům nebo byt a chybí jim cit či představivost. Design bude tedy kolem mě už asi napořád, nicméně mám svoji práci a rodinu a zatím neplánuji, že bych se mu věnovala profesně více. Nikdy ovšem neříkej nikdy.

  • Fotíte svatby a rodiny, co vás táhne právě k těmto žánrům?

Od začátku mě bavilo fotit hlavně lidi. Na střední škole to byly fotografie mladých slečen, převážně z řad mých kamarádek a jejich kamarádek. Po svatbě a s narozením dcery už ale v mém portfoliu začaly přibývat rodinné snímky, miminka, těhotné maminky a také svatby. Fotit tento žánr je pro mě přirozené a moc mě to baví.

  • Založila jste web Milujifoceni.cz, kde sdílíte obsah na blogu a různými způsoby rozvíjíte v lidech talent a chuť fotit. Zároveň sama fotíte. Jak rozdělujete čas mezi tyto aktivity a co je pro vás v tuto chvíli důležitější? Nebo se to tak pěkně doplňuje a jedno bez druhého by nemohlo existovat?

Máte pravdu – obojí se krásně doplňuje. Kdybych se fotografování nevěnovala a nevzdělávala se v něm, nemohla bych s klidnou duší radit ostatním fotografům.

Skloubit obě profese a věnovat se naplno roli mámy je samozřejmě občas náročné. Musím mít nastavené jasné priority a také plán. Od narození syna, který právě oslavil 2. rok, si dávám pauzu od focení klientů, jelikož na to vůbec není prostor. Nemluvě o tomto bláznivém roce, kdy jsem měla doma i starší dceru, která nechodila do školky.

Projekt Miluji focení řídím z našeho obýváku a mohu mu věnovat více času než fotografování samotnému. Lidé se mě často ptají, co mě baví víc… Vím, že to je možná zvláštní, ale u mě rozhodně vítězí projekt. Ráda pomáhám a radím lidem, miluji psaní, natáčení videí, správu webu a všechny podnikatelské radosti/starosti, které k tomu patří.

© Lenka Stehnová

  • Při focení svateb i rodin jste svědkem mnoha dojemných i veselých, někdy třeba i nepříliš příjemných okamžiků. Je nějaký příběh, který se vám vryl do paměti?

Mám na klienty velké štěstí. Jsem přátelský a pozitivní člověk a navíc miluji svatební atmosféru! Focení si užívám plnými doušky a nejednou mi při obřadu ukápla slza. :) Samozřejmě mám ale i negativní zkušenosti. Jednou se mi stala nepříjemnost, na kterou jen tak nezapomenu.

Na glamour focení mi dorazila paní s dárkovým poukazem na 5 fotografií – nechala se ode mě nalíčit (příplatková služba), půjčila si šaty, focení prodlužovala… Dala mi zabrat třikrát víc než jiné zákaznice. Následně si z náhledů vybrala spoustu fotografií k úpravě, což jsem vnímala pozitivně. Dodala jsem jí cca polovinu domluvených fotografií, což i tak bylo přes rozpočet, a chtěla doplatit celou částku. Peníze neuhradila a už se nikdy neozvala. Celé to bylo zvláštní a dodnes nevím, co si o tom myslet. V každém oboru můžete narazit na různé lidi a platí to i u focení.

  • Focení s dětmi, které k rodinným snímkům bezesporu patří, může být někdy náročné, i to ale patří k jejich kouzlu. :) Máte nějaký trik či nějaké triky, jak vykouzlit pěkný rodinný snímek?

Těch mám spoustu! Hodně děti šimrám nebo řeknu rodičům, aby je polechtali. Snažím se, aby u focení byla zábava – běháme, dovádíme, hrajeme si… Někdy je to náročné, jelikož děti mají svůj rozum, a pokud se rozhodnou, že se fotit nechtějí, nedají vám to zadarmo, což jistě potvrdí každá rodinná fotografka. V takovém případě je mnohem jednodušší fotit přitulenou fotku dítěte k rodičům nebo momentky než pózovaný portrét dítěte.

© Lenka Stehnová

  • Na svém webu píšete, že fotografii jste vlastně pořádně pochopila až s narozením dcery Isabely. Určitě to není ojedinělý příběh, vídám řadu žen, které na mateřské dovolené naplno rozvinuly svůj kreativní talent. Jak se - z vašeho úhlu pohledu - dá skloubit péče o malé dítě a kariéra?

Není to pro každého. Občas je náročné všechno skloubit a naprosto chápu, že to některým maminkám za to nestojí. Já to mám tak, že bych bez práce byla nešťastná. Je to můj svět, díky kterému se rozvíjím, komunikuji s lidmi a tvořím. Nedělá mi problém pracovat večer po tom, co děti uložím do postýlek. Práce mě nabíjí energií.

Uspět může naprosto každý

  • V jednom videu jste říkala, že vám v začátcích chyběl netechnický přístup k fotografii, proto vy sama učíte jednoduše a s ženským citem. Kdybyste měla začínajícím fotografům vzkázat pouze jednu věc, co by to bylo?

Ano, i když je focení technický obor, tak my ženy chceme hlavně kreativně tvořit. Baví nás více tvůrčí stránka focení než ta technická.

Je těžké vzkázat jen jedinou věc, ale bylo by to asi tohle: "Nemějte přehnaná očekávání, že budete fotit skvělé fotografie během pár měsíců - může to trvat i několik let. Pokud vám to ale bude dávat smysl, bude vás to bavit a nevzdáte se, tak uspějete. Uspět může naprosto každý!"

  • Tvrdíte, že k tomu, aby se z člověka stal excelentní fotograf, stačí i velmi málo. Co je tedy podstatné pro to, aby člověk tvořil krásné a působivé snímky?

Každý vnímá "excelentního fotografa" jinak. Já pouze tvrdím, že k dobré fotografií mnohdy nepotřebujeme mraky techniky, modelky ani vybavený ateliér. Vídám často, že se fotografky soustředí na nepodstatné věci a fotografování si zbytečně samy komplikují. Řeší přehnaně techniku, ostření nebo si myslí, že musí mít víc než jeden objektiv, aby fotily super fotky. O tom to podle mě není – je to hlavně o nápadu, úhlech, estetice… prostě takový celkový balíček mnoha prvků, na které se často zapomíná.

Doporučuji jim, aby se dívaly více na scénu a hledaly v ní krásu. Mohou to být emoce - radost, láska, něha - nebo třeba paprsky prosvítající skrze vlasy. Fantazii se meze nekladou. Skvělá fotka se samozřejmě nepovede vyfotit vždycky, někdy to prostě nevyjde. Čím častěji ale budeme trénovat a soustředit se na krásu nebo nějaký zajímavý prvek ve fotce, tím spíš se nám to povede.

© Lenka Stehnová

  • Vaši klientelu tvoří především ženy-fotografky. V čem tkví rozdíly mezi muži a ženami, co se týče jak učení, tak samotného focení nebo jejich stylu? Dokázala byste naučit fotit i muže? A poznala byste z pohledu na fotku, jestli ji fotil muž, nebo žena?

Ve většině případů bych z diskuse poznala, jestli mluvím s ženou, nebo mužem, i kdybych to nevěděla. Muži často řeší hlavně techniku. Netroufám si ale tvrdit, že je to tak vždycky – to určitě ne.

Za ty roky jsem docela vytrénovaná a umím mužům poradit. Dnes už mi nedělá problém reagovat i na technické dotazy, které mají muži tak rádi. Muži se technikou zabývají do hloubky, milují čísla a velice rychle rozumí tomu, jak se které veličiny ovlivňují. V praxi je pro ně focení snazší a díky tomu mají dostatek prostoru se věnovat i kompozici, světlu atd. Technika je zkrátka jejich parťák.

To se o ženách říct nedá (a teď to opravdu nemyslím špatně, mluvím na základě praxe). Milionkrát jsem slyšela věnu: "Já tomu foťáku absolutně nerozumím!". Ženy jsou ale dříči, a když se rozhodnou, že fotit chtějí, tak se to naučí.

  • Najít vlastní rukopis a pouze neimitovat ostatní může být pro začínající fotografy pěkný oříšek. Jak se člověk může k vlastnímu stylu dopracovat?

Mám pocit, že se s praxí vlastní rukopis přirozeně objeví. V začátcích je potřeba, abychom testovali různé styly i úpravy fotografií, ale následně zůstali u toho, co se nám osvědčilo nejvíce. Hledání rukopisu můžeme trochu urychlit třeba tím, že si jasně stanovíme své cíle, postupy a definujeme, co se nám líbí a co ne. Tímto tématem se zabývám i ve svém on-line týdenním fototréninku zdarma, v rámci kterého fotograf dostane za úkol vypracovat tzv. "Plán a strategii fotografa".

© Lenka Stehnová

  • Fotky bez úprav dnes málokdo pošle do světa, u svatebních a rodinných fotek je to možná až nemyslitelné. V jakém programu fotky upravujete vy? A jsou nějaké úpravy, do kterých byste nešla, protože jsou pro vás "příliš"?

Miluji úpravy a moc mě to baví! Nicméně se vždy snažím o přirozený dojem. Kombinuji Lightroom a Photoshop, což mi stačí absolutně na všechno.

Nechci tvrdit, že bych do něčeho nešla. Co pro mě před deseti lety bylo "za hranou", dnes už není a platí to i obráceně. Člověk se vyvíjí a s ním i jeho práce.

  • Věnujete se i presetům a jak je nainstalovat do Lightroomu. Presety ale mnozí chápu jako cestu, která vzdaluje fotografa od vlastní individuality. Kdy jsou podle vás užitečné a kdy je naopak lepší na ně příliš nehledět?

Presety jsou skvělá vychytávka, je ale zapotřebí s nimi dobře pracovat. Nikdy to nefunguje tak, že bych si vzala cizí preset, použila ho na fotku a mám hotovo. V mém videonávodu k presetům to několikrát zdůrazňuji.

Vždycky musíme s fotkou pracovat - doladit světlost, kontrast, barvy atd. - a tím dodáme snímku i vlastní individualitu. Cizí presety vnímám jako fajn pomůcku nebo inspiraci, i proto nabízím své presety zdarma – člověk si je může vyzkoušet a otestovat, jestli (ne)sedí na jeho fotky, a nic ho to nestojí.

© Lenka Stehnová

Jakou techniku používáte při focení?

Nyní fotografuji na Sony Alpha A7 III a skvělý objektiv Sigma Art 35 mm f/1,4 a Sony Zeiss 55 mm f/1,8. To je moje hlavní výbava a vystačím si s ní na většinu focení. Občas využívám i makro objektiv Sigma 70 mm f/2.8 a při svatbách využívám i druhé tělo - fotoaparát Canon EOS 6D Mark II s objektivem Canon 85 mm f/1.8.

Mezi moje další příslušenství patří: redukce na objektiv od Sigmy, abych objektiv mohla využívat na obou tělech, ochranný UV filtr na objektivy, několik náhradních baterií k oběma fotoaparátům a nabíjecí stanice, paměťové karty velikosti 32, 64  i 125 GB, skvělý batoh na fototechniku od Kamrette a stativ, který využívám spíš na točení videí.

  • Jaké jsou vaše plány do budoucna? Máte nějaký sen, který byste si chtěla vyplnit a ještě jste to nestihla?

V budoucnu bych ráda nadále spolupracovala s dalšími skvělými fotografy, jelikož vzájemné pomáhání a spolupráce mi dává smysl! Aktuálně mám za sebou první kolo projektu V hledáčku fotografek, kde se nás spojilo 8 žen a cílem je předávání znalostí začátečníkům. Nyní plánuji kolo druhé. Také mám za sebou organizaci prvního většího fotosetkání v Praze, které bylo plné úžasné a laskavé energie. Tímto směrem bych chtěla jít i nadále.

© Lenka Stehnová

Rozhovor vyšel také v čísle 180 (6/2021) časopisu Font.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

39 490,-
SONY ZV-E10
SONY Alpha ZV-E10 vlogovací fotoaparát

Snímač APS-C s 24,3 MPX, Dotykový otočný displej, Automatická expozice obličeje

15 490,-

Související články

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Diskuze

Lenka Stehnová: Práce mě nabíjí energií

Přidat příspěvek
  • Zdeňka K.
    Reagovat

    Lenka a Milujifoceni.cz

    Zdeňka K. 04.12.2020 12:11:17
    Lenku znám osobně a moc mi pomohl její videokurz Photoshop ("pro ženy") :-). Moc jí držím palce.
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...