Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #50 : Nejmenší fotoaparát

Letem fotosvětem #50 : Nejmenší fotoaparát
14. 12. 2020 | 6 minut čtení

Tak trochu výroční padesátý týden tohoto roku přinesl celou řadu novinek, o kterých jste mohli dočíst v našem blogu. My se klasicky zaměřili na ty neméně zajímavé okrajové informace z fotosvěta. Neunikly nám maličkosti v podobě nejmenšího komerčního fotoaparátu a protože jsme trochu zanedbávali byznys podívali jsme se, které firmy může ovlivnit požár v jedné japonské fabrice, jak si vede Kodak po ¾ miliardovém grantu. Nudný obchodní slovník jsme trochu naředili a mrkli se i na pár soutěží, která můžete ovlivnit a nebo mohou být zdrojem inspirace.

Tři telekonvertory v jednom

Canon zase standardně zasypal japonský patentní úřad. Vedle několika zoomových f/2,8 RF objektivů nás zaujal spíš telekonvertor. Ten nezvětšuje 1,4x nebo 2x, jak jsme zvyklí. Ale má hned tři polohy - neobvyklé 1x, 1,5x a 2x v jednom těle. Bohužel má také vysunutou optickou část, která zasahuje hlouběji do objektivu. Takže pokud bude Canon telekonvertor realizovat, bude muset změnit budoucí objektivy, nebo skladbu konvertoru. Protože za daných okolností by s ním spolupracoval asi jen RF 100-500 mm. (zdroj:canonnews)


 

Earth Photo 2020

Pro inspiraci jsme tentokrát sáhli do vyhlášení výsledků Earth Photo 2020. Třetího ročníku Earth Photo se zúčastnilo 2 600 záznamů z celého světa. Do užšího výběru se dostalo 54 fotografií a videí od 35 umělců. No a z nich vybrala porota složená z odborníků z oblasti fotografie, filmu, geografie a ekologie vítěze v 6 kategoriích. Absolutním vítězem se stal světoběžník a  fotograf Jonk, ten se celkově již delší dobu věnuje urbexu. (zdroj:rgs)


 

Vyberte si svého vítěze Wildlife Photographer of the Year

Hlavní vítězové nejprestižnější Wildlife Photographer of the Year byli již vyhlášeni. Stále však existuje jedna cena, kterou je třeba udělit. Hlasujte pro vítěze ceny People's Choice Award. Při prohlížení 25 snímků v užším výběru, můžete na tu, která vás osloví kliknout. O tom tak nějak hlasování je. To končí 2. února 2021. Vítěz se pak zařadí po bok ostatních oceněných 4. července 2021. Můžete ovlivnit nejen, kdo to bude, ale jestli vítězný snímek ponese silné poselství, nebo bude třeba zábavný.(zdroj:nhm)

 

 

Online do Japonska

eden z největších foto a video veletrhů japonská CP + 2021 proběhne 25. do 28. února 2021. Po letošních problémech s Covid-19 se rozhodl organizátor (CIPA) (Camera & Imaging Products Association) nenechat nic náhodě a zveřejnil prohlášení, že akci uspořádá rovnou online. Nesporná výhoda - veletrhu se můžeme zúčastnit i my z pohodlí domova.(zdroj:cpplus)


 

 

Kodak se může vrhnout na výrobu léků

Tak snad už teď. Grant ve výši 765 milionů USD přidělený americkou vládou v letošním létě společnosti Kodak na farmaceutickou výrobu léčiv se jemně zasekl. Grant byl záhy zastaven, protože generální a výkonný ředitel Kodaku Jim Continenza obdržel opce na akcie jen den před oznámením. No a cena akcie Kodaku právě rekordně poskočila skoro o 3000% hned druhý den po přiklepnutí půjčky. Jak se vyšetřování odrazilo na ceně akcií, nevíme. Ale Minulý týden po skončení vyšetřování USA International DFC, kdy nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání, akcie pana Jim Continenza narostly “jenom” o působivých 80%. (zdroj:wsj)


 

Pozastavená výroba Sony

Společnost Sony oznámila, že čelí pozastavení a zdržení výroby několika fotoaparátů a kamer. Z těch zásadnějších je pozastaven model Sony RX0 II a model Sony A6100 nabere nějaké to zpoždění. Může za to nedávný třídenní požár v AKM Semiconductor (jeden z největších světových výrobců integrovaných obvodů a digitálně-analogových převodníků a dodavatelů spol. Sony, potažmo Nikon, ale i Canon).(zdroj:sony)


 

Nejmenší foťák

V “Guinessovce” je stále zapsán jako nejmenší fotoaparát OmniVision, o kterém jsme se zmiňovali. Jenže ten bude pravděpodobně putovat naším tělem při lékařských zákrocích. Tím nejmenším komerčně dostupným fotoaparátem je nově NanEyeC od rakouské společnosti AMS. Fotoaparát poskytuje obrazová data v maximálním černobílém rozlišení 320px x 320px a umí 58 snímků za sekundu. Tuhle radost se povedlo včetně objektivu napasovat do pouzdra 1 mm x 1 mm (další technické informace najdete zde). Takže je tu velká pravděpodobnost, že se i s tímto “mackem” budeme také setkávat u lékaře, ale i mezi tištěnými spoji na deskách v počítačích, v brýlích pro virtuální realitu atd.(zdroj:ams)


 

NEJ polární záře

V letech jsme vám ukázali již mnoho soutěží od často bizarních až po ty nejprestižnější. Trochu stranou se může řadit projekt Northern Lights Photographer of the Year, který vede Dan Zafra - redaktor Capture the Atlas. Ten je zaměřen jen a pouze na polární záře. Nejde o klasickou psanou soutěž. Dan Zafra kurátoruje snímky polárních září po celý rok v rámci přípravy na každoroční vydání v prosinci. Takže ve zdroji jsou k vidění snímky známých tvůrců, ale také jména nových talentů a míst, kde záře ještě nebyla vyfotografována. (zdroj:capturetheatlas/titul:Sergey Korolev)




 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

Fotoobraz pod akrylovým sklem

poskytuje živé a jasné barvy, vysoký lesk, prostorový efekt díky akrylátovému sklu

350,-
Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
LEICA brašna Equipment Bag, recycled Polyester

rozměry 22 x 16 x 4,5 cm, elegantní a praktická, vyrobena v Evropě

3 290,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Seriály

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...