Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #51 : Fotka co trvala přes osm let

Letem fotosvětem #51 : Fotka co trvala přes osm let
22. 12. 2020 | 5 minut čtení

Před vánoci se objevilo pár větších novinek, o těch jsme psali průběžně. A protože je čas pozvolna zpomalit a přesunout se do bačkor a k vánočnímu stromku, zvolníme i v letech fotosvětem. Pod stromečkem letos ještě nenajdete update legendárního analogového Ilfordu, ale kdo ví třeba příští rok. Mezi tím můžete z pohodlí gauče sledovat televizi, nebude to trvat tak dlouho, co se setkáte na Netflixu s filmy natočenými na Panasonic BGH1. Až než k tomu dojde, můžete si střihnout z domu online akademii pro focení dokumentů a streetu, aby se jste měli chuť z těch vánočních bačkor zase vyskočit a jít fotit.

Expozice přes osm let

O nejdelší čas závěrky (kdyby nějakou plechovka měla (: ) se postarala Regina Valkenborgh v roce 2012 studentka výtvarného umění v Hertfordshire v Anglii. Tehdy nainstalovala na observatoři v Bayfordbury jako experiment dírkovou komoru -  zmíněnou obyčejnou plechovku s fotomateriálem. Od té doby na ni částečně zapomněla a částečně výsledku nevěřila po selhání jiných experimentů. To ale ne správce observatoře David Campbell (podobnost jména se slavnými “warholovými” plechovkami Campbell je snad náhodná (: ), ten nechal obsah zpracovat. A snímek ukázal 2 953 obloukových stop slunce za osm let. Mimochodem během té doby to autorka ze studentky dotáhla na technika fotografování na vysoké škole a hostující lektora na univerzitě.(zdroj:cnn)


 

Starý nový ILFORD Sprite 35

Britský výrobce ILFORD se rozhodl oprášit oblíbený koncept ze šedesátých let. A tak je tu analogový fotoaparát Sprite 35-II. Jde o nejkompaktnější kompakt (122 g a 12 x 6,7 x 4,4 cm ) na kinofilm typu „point-and-shoot“. Stejně jako u předchůdce nebude žádné laborování s expozicí. Pokud 60 starý předchůdce měl tři polohy pro clonu, tak tady vůbec nic takového nehledejte. Fotoaparát má pevnou rychlost závěrky 1 / 120s, objektiv s pevným ohniskem 31 mm a světelností F9, vestavěný blesk se dobíjí řádově 15 sekund. Vlastně takový jednorázový foťák v moderním retro designu, který lze použít opakovaně.(zdroj:dpreview)


 

Akademie pro street a reportáž

Evropské zastoupení Nikon a NOOR Foundation spolupracují od roku 2009 na bezplatné iniciativě Akademie Nikon - NOOR. Ta umožňuje účast a rozvoj začínajících dokumentárních fotografů a fotoreportérů. Aktuální přihlášení je dostupné i nám a vyžaduje jen základní znalost angličtiny. Zaregistrovat se můžete do 17. ledna 2021 jednoduše ve zdroji. Letošní rok se můžete těšit na lektor(k)y : Sanne De Wilde, Jon Lowenstein, Francesco Zizola, Jurij Kozyrev, Olga Kravets, Kadir van Lohuizen, Andrea Bruce, Heba Khamis a Pep Bonet. Kdo má radši tuzemské kapacity a osobní přístup včetně mateřského jazyka, může vyrazit do ulic třeba s Kevinem V. Tonem (titul: noorimages/zdroj:contests)


 

Zakřivený obrazový senzor

Francouzská společnost Curve-One SAS uvedla takovou malou revoluci v obraze - zkřivený obrazový senzor. S vypouklým “nerovným” senzorem se laboruje již docela dlouho, protože výrobce objektivů vlastně standardní rovný kinofilm nebo čip dost zaměstnává. Čočka je ve své podstatě vypouklá a výstup z ní se musí natáhnout zakřivit do roviny, zatímco oblouk je pro čočku a její výstup tak nějak přirozenější. Pokud vše neskončí "před pultem" jako doposud třeba u Sony, můžeme se těšit na menší, lehčí a logicky levnější objektivy s úplně jinými parametry pro clonu a nižší hladinou optických vad v rozích.(zdroj:curve-one)


 

Další “Paňák” na Netflixu

Panasonic měl minulý týden takové malé vánoce. V pořadí již druhá kamera konkrétně BGH1 byla schválena pro použití při produkci Netflix Originals ve 4K na streamovací platformě. Co to vlastně obnáší? Osvědčené postupy a doporučení Netflixu (které splnil v minulosti i fotoaparát S1H) zahrnují formát mov v rozlišení 4096 x 2160 nebo 3840 x 2160, snímání v 10-bit, V-Log L, kodek All-i 400 Mb/s 4: 2: 2. Příjemný v tomto případě je fakt, že na podobnou prestižní příčku si může sáhnout kamera v systému micro 4/3. Tak třeba to pomůže i společnosti JIP při rozhodování o osudu Olympusu coby staršího bratra v micro 4/3. (zdroj:newsshooter)

 

 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-
DJI RS 4 Pro

Profesionální stabilizátor pro videotvůrce, S vertikálním snímáním 2. generace, Plynulé a pohodlné vyvažování

22 790,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...