Aktuality z fotosvětaLeicaSeriály

Letem fotosvětem #53 : Fotky s nadhledem

Letem fotosvětem #53 : Fotky s nadhledem
4. 1. 2021 | 5 minut čtení

V závěru roku se všechny známější agentury a weby ohlížely a vybíraly ty NEJ fotky za uplynulý rok 2020. My jsme ve snaze vybrat ty největší skvosty a přitom nikoho nepřehlédnout, vytvořili pořádně tučný a vlastně nudný seznam galerií. Ten bylo třeba zredukovat. Podívali jsme se tedy na celou věc pěkně z nadhledu až tak z vysoka, že jsme vystoupali na vesmírnou stanici ISS. Snímky z této stanice vlastně symbolicky obsahují vše, co se na Zemi událo. Takže se podíváme na fotky a fotografa, který jediným stisknutím spouště zaznamenává tisíce našich neviditelných příběhů. A s každým novým rokem se pravidelně přivalí lavina chystaných novinek, objevují se různé “road mapy” plánovaného a slíbeného, co by se letos mělo vyrobit. Z toho bezpočtu plánů jsme si vybrali jeden (tak trochu i sen) v podobě Leica kinofilmu. Jako raritku jsme zvolili objektiv jednoho východního legendárního výrobce. A chybět nesmí inspirace pro naší tvorbu v podobě vítězných snímků soutěže. Tentokrát se podíváme na tvorbu dětí, od kterých se můžeme učit nejvíc, pokud jde o vynalézavost, nekonvenční přístup a fantazii.

RIP Flash Player

Po téměř čtvrt století skončil oficiálně na přelomu roku Adobe Flash Player. Ten sloužil k prohlížení multimediálního obsahu. Je vlastně úspěch, že fungoval takto dlouho - Flash Player byl oblíbený nejen u uživatelů, ale i hackerů, takže v posledních letech dost zaměstnával Adobe na opravných záplatách kvůli útokům. Pak je tu ten fakt, že byl zdarma. A v neposlední řadě mu šlapaly na paty webové standardy jako HTML5 atd. Nicméně díky za nespočet hodin u online her a rozhýbané obrázky. (zdroj:adobe)


 

Na vysokou s třemi blesky

Většina fotosoutěží počítá v nějaké té kategorii s mladými začínajícími fotografy. Na věkovou kategorii od dětí přes puboše po adolescenty se zaměřuje speciálně RSPCA Young Photographer Awards. Ta před koncem roku oznámila výsledky již 30 ročníku. Fotky vykazují překvapivou zdatnost v editorech, některé nečakanou trpělivost, cit pro kompozici, ke kterému mají děti tak nějak blíž a v případě absolutního vítěze i technickou vybavenost a vynalézavost. Snímek “Mind Your Head“ pořídil 17letý Jake Kneale z Velké Británie. Na fotopast použil Canon EOS 60D s 18-55mm a hned tři blesky (1/160 s při f / 16, ISO 800). (zdroj:young)


 

Fotky s nadhledem

Jméno Soichi Noguchi jako fotografa vám asi moc neřekne. Jde vlastně o jeho vedlejší profesi coby astronauta. Na svém Twitteru i v oficiálním zdroji NASA sdílí velké množství záběrů nejen toho co vidí z okna, ale i toho co se právě odehrává uvnitř vesmírné stanice. A jakou že NASA používá aktuálně techniku? Drží se zrcadlovek Nikon D5, zakoupených v  roce 2017. A Soichiův oblíbený objektiv na focení měst z výšky 400 km je Nikkor 400/2,8. (zdroj:nasa)


 

Zenit pro Sony

Výrobce Zenit je spíše známý starším fotografům, nebo častým návštěvníkům bazaru. Tento ruský výrobce nás pravděpodobně nasytil vynuceným zájmem v nedávných letech. Nicméně si foto divize Zenitu tak nějak dál produkuje a tak trochu se i veze na populární retro vlně. Vedle panoramatických Horizonů vyrábí kupodivu i jeden digitální ZENIT M, celou řadu “svých” M42 objektivů a to dokonce i s bajonetem Canon EF, Nikon F a Sony E. Před koncem roku oficiálně Zenit oznámil zajímavou manuální stříbrnou retro verzi právě pro Sony E  Zenitar 50mm f/1,5. (zdroj:shvabe)


 

Nová analogová Leica

Dá se říct - jaký výrobce takový rumors. Informace na Leicarumors jsou solidní a v absolutní většině založené na realitě. Tou poslední zásadní v loňském roce byla zmínka o chystaném dálkoměru M. Leica si jede zkrátka svoje, dokáže si obhájit dálkoměry, monochromy.. A zatímco ostatní opouští analog, ve Wetzlaru si podle všeho střihnou novou levnější verzi kinofilmového “eMka”. Levnější dálkoměr asi nebude levný v rámci celkového trhu, ale nejspíš půjde o dostupnější variantu v mezích Leicy třeba v poměru vůči ikonickému modelu Leica M-A. Už protože jde o techniku vyráběnou s přesností a v nadčasové vysoké kvalitě, nebude chtít v tomto ohledu výrobce moc ustupovat.(zdroj:leicarumors)



 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
MANFROTTO 200 PL-PRO RC2-ARCA

Pro snadné uchycení fotoaparátu ke stativu, Dva gumové úchyty, Vyrobeno z hliníku

890,-
WANDRD Fernweh M/L Black Photo Bundle

vyrobeno z materiálu 420D ROBIC a 630D Nylonu ošetřeného voděodolnou vrstvou, nastavitelné popruhy, hrudní i bederní pás, rozšiřitelná kapsa s kompresními popruhy - na lahev s vodou či stativ

11 490,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...