Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #2 : Blíž k tomu být výš

Letem fotosvětem #2  : Blíž k tomu být výš
18. 1. 2021 | 6 minut čtení

V první polovině ledna se toho událo neskutečné množství. Vlastně teprve naskakují statistiky prodejnosti, patentů, nej fotoaparátů a kdo ví čeho ještě z loňského roku. Zároveň probíhá CES 2021, což je takový festival technologií, kde se vystavatelé předhánějí v novinkách a nástřelech, toho co bude. Proto jsme pro vás vybrali tradičně do Letů fotosvětem stručný přehled toho, o čem se mluvilo méně a co by byla škoda přehlédnout - na co a koho se těšit na dalších veletrzích, které produkty brzy přijdou, se kterými jsme rozloučili a do toho se už opět rozjíždí fotosoutěže - zdroj nejen inspirace, ale v tomto případě i možné účasti.

Rankin a Hanna Heitmann na The Photography show 

Jen pomalu a velice neradi si zvykáme na fyzická omezení cestovat. Výhodou jsou akce typu The Photography show & The Video Show, která hbitě organizačně přeskočily na virtuální podobu Photography Show Spring Shoots Virtual Festival. Ten se bude konat 6. a 7. března. Máme tak možnost cestovat z pohodlí klávesnice a monitoru po přednáškách, workshopech a diskuzích. Na ně se můžete registrovat zde. Opravdu nabitý program obsáhl snad vše, co vás napadne napříč technikou, stylem, tématy i úrovní dovednosti focení a natáčení. Poslední velká jména, na která PS & VS láká jsou fotograf a režisér Rankin, zástupkyně Magnum Nanna Heitmann a fenomenální fotograf zvířat Tim Flach. Ty jsou součástí zpoplatněné Super Stage. (zdroj:photographyshow

 

 

Irix se obuje do středoformátu

V jednoduchosti je síla, to potvrzuje i nenáročná grafika společnosti IRIX. Stačila prostá textace „Time for GFX, THIS JANUARY“ na facebookové stránce Irix a o rozruch bylo postaráno. Středoformát to je všeobecně spousta informací, které neodpustí objektivu sebemenší chybičku. I proto se jedná teprve o druhý objektiv od nezávislého výrobce (prvním je Laowa 17 mm f / 4 GFX Zero-D). Kvůli extrémní kvalitě a logicky i extrémní ceně Fujinon GF je tu určitě prostor pro alternaci třetích stran. (zdroj:fcb irix)

 

 

Fujinon Premista 19-45mm T/2.9

Na první pohled by to mohlo vypadat jako reakce Fujifilmu “zub za zub” na výrobu výše uvedeného GFX objektivu od společnosti IRIX (ta exceluje v profesionálních filmových objektivech). Jenže Fuji oznámila objektiv Fujinon 19-45mm T / 2.9 již v září 2020, ale zatím jsme neměli oficiální datum vydání. Tento očekávaný CINE objektiv bude oficiálně možné zakoupit od 28. ledna. S tímto nejnovějším přírůstkem se Fujifilm Premista Cine rozroste na trojlístek objektivů se zoomem. Tyto objektivy umí vykrýt až 46,3 mm záběru, takže si smlsnou na systémech jako ARRI Alexa, ARRI PL, Super 35 atd.(zdroj:digiworld)

 

 

Sony je o pořádný kus blíž k tomu být výš

V listopadu jsme informovali o plánu Sony vstoupit na trh dronů. A už po dvou měsících na právě probíhajícím CES 2021 odprezentovala Sony “živého” Airpeaka. Vystavený dron představil přímo generální ředitel společnosti Sony Kenichiro Yoshida. Podle videa nejde o běžný spotřební typ, kde je kamera integrována do těla dronu. To co Sony demonstruje je dron z profesionálního sektoru, který nese samostatnou fullframe bezzrcadlovku a asi dokáže konkurovat plnohodnotným filmovým dronům. To by odpovídalo ambicím společnosti Sony v kinematografickém průmyslu. Společnost Sony však uvedla, že Airpeak dorazí „později v tomto roce“, takže se nemusí ještě jednat o finální produkt. (zdroj:youtube)

 

 

R.I.P. FUJICOLOR Pro 400H

 

Společnost Fujifilm oznámila, že ukončí výrobu populárního negativního barevného filmu Pro 400H a to to jak pro formát kinofilm tak i svitek. I přestože je oblíbenost filmů opět na vzestupu (Kodak eviduje dokonce zdvojnásobení prodeje). V případě PRO 400H je to  způsobeno obtížemi při získávání konkrétních výrobních materiálů. „Fólie Fujifilm PRO 400H je jedinečně vrstvený produkt - vyžadující speciální suroviny a chemikálie. A ty je stále obtížnější získávat. Po pečlivém zvážení společnost Fujifilm učinila obtížné obchodní rozhodnutí ukončit výrobu PRO 400H.“ Tak šup - pár svitků i kinofilmů PRO 400H máme ještě v chladících vitrínách. (zdroj:diyphotography)

 

 

Když se Canon “rozpatentí”

Americký patentový úřad udělil společnosti Canon v roce 2020 neuvěřitelných 3 226 patentů, čímž se Canon stal třetí nejplodnější firmou na patenty v průběhu loňského roku. Tím potvrdil skutečnost, že pokud jde o inovace zůstává trvale Canon v první pětce většiny patentů udělených za neuvěřitelných 35 let. Tak jasně - jsou tu patenty jiných výrobců podané v zahraniční, jsou tu i jiné “nefoto” divize Canonu .. a je to koneckonců zlomek patentů, co spatří světlo výrobních hal. To poslední možná neplatí pro vlogovací kamery Canon. Protože podle množství patentů z poslední doby, se jim Canon trochu víc věnuje. Gimbal zdánlivě připomíná DJI Osmo. Podle konkrétních parametrů je osazen bajonetem Canon EOS M. (zdroj:canonnews)

 

 

Relax na Cotient World Photography Award

Cotient World Photography Award zná vítěze vítěze pro rok 2020. Vyhrál brilantně surrealistický kousek portrétu “Relax” od Nimai Chandra Ghosh a mimo jiné získal hlavní cenu 1 000 £. Cotient World Photography Award je volně přístupná a otevřená všem na celém světě. Dělí se do deseti kategorií, ve kterých si snad může najít každý prostor právě pro svou tvorbu. Cotient se mimo jiné odlišuje od jiných fotografických soutěží, už protože nerozhoduje odborná porota, ale vítěze určí počet hlasů veřejnosti. (zdroj:cotientwinners/titul:Nimai Chandra Ghosh)

 

 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Seriály

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...