Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #3 : 10 gigapixelů

Letem fotosvětem #3 : 10 gigapixelů
25. 1. 2021 | 6 minut čtení

Minulý týden se odehrávalo ve všech fotokoutech něco. A tak se nám podařilo namíchat chuťově vyvážený koktejl Letů fotosvětem. Za analog dal o sobě hned dvakrát vědět Ilford, ukázal nám jak vyrábí filmy a čerstvě představil prémiové papíry pro černobílou fotografii. Coby novinka nás zaujal chystaný PowerShot Pick od Canonu. Černobílá je vlastně i naše dnešní inspirace v podobě jedné z nejhezčích a nejobsáhlejších fotosoutěží The Monochrome Photography Awards. Kategorii NEJ obsadilo 10 gigové panorama jednoho známého obrazu. A když jsme byly v těch obrovským číslech, dali jsme si ekonomické okénko a vystavili účet Donaldu Trumpovi.

Co nového u ILFORDU

Britský ILFORD funguje na trhu neuvěřitelných 142 let. Minulý týden rozšířil nabídku papírů do temné komory o lahůdku MULTIGRADE RC PORTFOLIO. Na co se těšit? Podle společnosti Iford tento multigrade kombinuje všechny nejlepší aspekty z různých papírů. “Dvojitá struktura (225 g/m2) dodává prvotřídní pocit z vláknitých papírů, zatímco základna RC umožňuje rychlé a ploché sušení. Výstup má o něco teplejší základní odstín a barvu obrazu než jejich předchůdci. Dál nabídne lepší, hlubší černou, vylepšené rozestupy ve střední třídě a konzistentnější kontrast v celém tónovém rozsahu.” A než nám papíry dorazí na trh, můžete zatím mrknout na nedávno zveřejněné video ze zákulisí a procesu výroby z filmové továrny Ilford v Mobberley. (zdroj:ilfordphoto)

 

 

Černobílý svět

Možná jste si všimli v našich “inspiračních okéncích”, že mezi finalisty soutěží je velké procento černobílých fotografií. Na tento fakt, že tento návrat k monochromatickému vidění je na vzestupu, upozorňují i sami organizátoři. Né že by se neměli “černobílomilci” kde realizovat, mají svojí vlastní soutěž. The Monochrome Photography Awards je každoroční záležitost pro profesionální i amatérské fotografy, která probíhá 8 rokem a nedávno vyhlásila vítěze. Hlavní cenu pro rok 2020 v kategorii Professional získal Ksystof Mozyro za poutavý snímek „Oponenti“, který vznikl na londýnské rally Black Lives Matter. Za zmínku stojí i kategorie Amater, kde exceloval Světlin Yosifov, ten získal titul Monochromatický objev roku za svůj snímek „Portrét ženy Mursi“ pořízený v jižním Ethopii. Jak patrno soutěž má dvě hlavní části pro profesionály a amatéry. A v každé je neuvěřitelný prostor ve 13 kategoriích, kde se dá realizovat. Proč se o soutěži tolik rozepisume? Jenom galerie stojí za shlédnutí u pořádného šálku kávy. A také protože je již otevřeno další kolo pro rok 2021. Zápisné pak vychází asi na 6 hrnků kafe. (zdroj:monoawards)

 

 

Canon PowerShot Pick

Nový fotoaparát/kamera s AI od společnosti Canon PowerShot Pick má být spuštěn v rámci crowdfundingové kampaně 29. ledna. Koncept vychází z PTZ kamer a pomocí umělé inteligence detekuje, rozpoznává, sleduje a snímá objekty ve scéně zcela autonomně. Canon zařízení nastřelil již na The Photography Show v roce 2018 ale čas asi dozrál až teď. Sloužit by měl mnoha účelům. Může to být vlastní malý “fotografokameraman” (pár centimetrů) pro zachycení rodinného života. Lze jej připevnit do sáněk blesku pro zachycení vedlejších záběrů mimo hlavní objektiv atd. Základní parametry : 12MP snímač CMOS 1 / 2,3 ″ s elektronickou stabilizací, objektiv po přepočtu na kinofilm 19-57 mm (4x zoom), otáčení 170 °, náklon 110 ° a výdrž baterie cca. 2,5 hoďky. Komunikovat by měl přes microSD, USB-C, Wifi i Bluetooth. Na fotkách je vidět i náznak mikrofonu, takže spousta muziky na malém místě, proto jej Canon radši zabalil do odolného těla vůči prachu a vodě. (zdroj:canonrumors/ dc.watch)

 

 

10 miliardové panorama

Hirox Europe je společnost specializující se na výrobu extrémně detailních 3D skenů s vysokým rozlišením. Pomocí svého 3D digitálního mikroskopu a CMOS snímače vytvořila neuvěřitelný panoramatický obraz známé malby „Dívka s perlou“. Mikroskop strávil více než 15 hodin pořizováním obrazů malby v různých hloubkách zaostření, aby vytvořil 3D finální vykreslení obrazu. Výsledný soubor tvoří 9 000 obrazů a má 93 205 x 108 565 pixelů tedy 10 gigapixelů. Interaktivní výsledek je k vidění zde. Jak taková detailní digitalizace probíhá, můžete vidět ve videu. Mimo to, že z hezkého portrétu vznikl bezpočet nehezkých detailů v podobě prasklin a pigmentů v barvě, nabízí tento detailní obraz lepší analýzu techniky použité při samotné malbě a nové perspektivy (různé hloubky a úhly) tohoto klasického obrazu. (zdroj:dpreview)

 

 

Donaldova dědictví

Asi žádný americký prezident během svého čtyřletého funkčního období nezpůsobil tak fatální zásahy do fotoprůmyslu v celosvětovém měřítku jak Donald Trump. A protože v minulém týdnu Donald opustil post nejmocnějšího muže, je na místě mu vystavit “foto účet”. 1) Ban v podobě černých listin nebo blokací amerického ministerstva obchodu si vedle několikrát zmíněné společnosti DJI, vysloužily i výrobci fotomobilů třeba jako Xiaomi a Huawei. 2) Vzhledem k daňové zátěži pro produkty “MADE IN CHINA” se rozhodly třeba společnosti Sony, Olympus produkovat v tolerovanějších zemích jižně od Číny. Fujifilmu se dokonce vyplatilo zdvojit výrobu a pro USA vyrábět X-T4 paralelně v Japonsku. 3) Do podobné nelibosti v podobě speciálního 25% daňového bonusu se dostalo Německo, takže si i jinak konzervativní Leica raději otevřela fabriku v Portugalsku. 4) A pak je tu už asi jen finanční injekce pro Kodak ve výši 375 milionů dolarů na výrobu generických Covid léků a podezřelé opce jejího generálního ředitele. Tak uvidíme, co z toho bude mít časem pozitivní dopad a jak se k tomu případně postaví současná vláda prezidenta Bidena. (zdroj:letemfotosvetem/ titul:Mike Segar)

 

 

 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-
JJC hand grip HG-XS20 pro Fujifilm X-S20

konstrukce s rychloupínací destičkou typu Arca + stativovým závitem, grip umožňuje přístup k ovládacím prvkům, balení obsahuje nástroj pro montáž a demontáž

1 390,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...