Fototipy

6 tipů, jak fotit na horách

6 tipů, jak fotit na horách
29. 12. 2021 | 3 minuty čtení

Hory jsou pro mě symbolem svobody, klidu a nové energie. V minulosti byly i důvodem, proč jsem začal fotografovat. Pokud chcete dobře dokumentovat svůj výšlap do jejich blízkosti, je dobré dodržet pár základů. Ať už máte zrcadlovku, kompakt, nebo jen mobilní telefon, je dobré vědět, že když se nad fotkou třeba jen chvilku zamyslíte, výsledek bude o poznání jinde.

#1 Kde není pohodlí, není ani fotka

Jako první pravidlo bychom si měli říct, že je dobré být v teple a pohodě. Základem úspěchu je pro mě vždy vrstvení oblečení. Já volím merino, lehkou sbalitelnou bundu s peřím a vrchní shell. Podle potřeby to pak točím a v batohu mám ještě náhradní spodní vrstvu. Vychytávkou jsou i kvalitní fotografické rukavice Vallerret. Nepodceňujte základy!

#2 Předpověď počasí

I mezi kolegy z oboru vidím často výlety, které končí lokací v mlze, nebo zataženou oblohou. Hory jsou nevyzpytatelné, ale pokud jedete jen přes noc, doporučuji sledovat běžné weby pro předpověď. Ideální je pak vyrážet "na hraně". Při změnách počasí jsem již zažil v horách krásné momenty a je to často neopakovatelné.

© Václav Křížek© Václav Křížek

#3 Kompoziční pravidla

Když se vypořádáte s přírodou, je čas na focení. Kompozici je stejně dobré porušit, jako ji dodržovat. Zkuste si najít na internetu jednoduché pravidlo zlatého řezu, je v něm jasný systém. Cesta vede oko diváka, hlavní objekt má kolem sebe prostor apod. Co se týče porušování, přidám k tomu focení těsně od země. Zkuste třeba fotit parťáka při výstupu od jeho bot. Nevšední záběr je základ úspěchu.

© Václav Křížek© Václav Křížek

#4 Náhradní baterie i paměťová karta

Zkuste se jednou kousnout a balit večer před odjezdem. Můžete tak například myslet na plně nabitou baterii fotoaparátu a ještě lépe, přibalte si náhradní spolu s jinou kartou. U mobilu bych doporučil kompaktní powerbanku. Určitě přijdou vhod.

#5 Stativ jako univerzální pomůcka

Zkoušel jsem mnohokrát balancovat foťák na vršku batohu, podpírat ho kameny apod. Pak jsem našel JOBY GORILLAPOD 1K KIT a bylo po problému. Kompaktní velikost, univerzální uchycení nebo vlogovací podpora do ruky. Tahle věcička unese většinu fotoaparátů s univerzálním objektivem, kompakty i mobily.

© Václav Křížek© Václav Křížek

#6 Zastavte se na chvilku

Posledním tipem je čas. Zkuste se na chvilku zastavit, poslouchat a nadechnout se. Rozhlédnout se kolem sebe. Pokud nejde zrovna v turisticky nejvyhledávanější destinaci, vrátí vám hory pozitivní energii a možná tak trochu jiný pohled. Nežeňte se za nějakou senzací, protože kde jinde než v horách platí, že cesta je cíl.

© Václav Křížek© Václav Křížek

Přeji vám bezpečnou cestu a mnoho skvělých fotek!

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

6 tipů, jak fotit na horách

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...