Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #5 : Halo kolem Měsíce

Letem fotosvětem #5 : Halo kolem Měsíce
8. 2. 2021 | 4 minuty čtení

První únorový týden se fotosvět otáčel kolem teoretických rozborů novinek od Sony a Fuji. My si samozřejmě počkáme na naše skutečné první dojmy a určitě vás o nich budeme informovat. Do Letů fotosvětem se nám proto vešlo pár milníků - “malý” milník objektivů Canon a druhý, který nekompromisně ukázal, jak děti (čti. bezzrcadlovky) přerostly přes hlavu rodičům (čti: zrcadlovkám). Mezi naše oblíbená menšinová témata patří i zajímavé projektíky na Kickstarteru a pro inspiraci jedna povedená fotka s aktuálně ideálním časem na cvaknutí.

Výroční objektiv

Společnost Canon oznámila v minulém týdnu svůj 150 miliontý objektiv. Konkrétně šlo o celkový milník v řadách EF a RF dohromady. Někdo si dal práci a pro názornost spočítal, že by se řada všech těchto objektivů skoro rovnala vzdálenosti od středu země na povrch. A že jenom za dobu existence objektivů EF, musel Canon chrlit tyto objektivy nonstop rychlostí 8 kusů za minutu. 

btw #1: Tím výročním 150 miliontým kusem byl Canon RF 70-200/2,8 l IS USM

btw #2: Jak by asi celkové číslo vypadalo s ostatními Canon bajonety R, FL, FD, EF-S a EF-M? (zdroj:canon)


 

Jak přerostly děti rodiče

CIPA (Camera & Imaging Products Association) je mezinárodní průmyslová asociace - takový trochu papež ve fotoprůmyslu. CIPA nedávno zveřejnila údaje o prodejích fotoaparátů za rok 2020. Pokud by se někdo nechtěl pročítat absolutně nezáživnými tabulkami a počítat, může se mrknout na méně nudný souhrn. Vedle poklesu fototrhu, na kterém se nesporně podepsala i pandemie, ukázaly nejnovější údaje, že se nám systémové kompakty (33% trhu) poprvé přehouply nad zrcadla (27% trhu). Tuto změny odborníci připisují v celosvětovém měřítku mimo jiné i nejnovějším verzím bezzrcadlovek Canon (R5 a R6) a Nikon (Z6II a Z7II). (zdroj:cipa)


 

Extrémní FF širokáč

Vedle Petzvalů, Lomogonů, Neptunů a Minitarů je tu novinka ze stáje Lomography - objektiv Lomography Atoll 2,8 / 17 Art. Na trh je naplánovaný na konec léta tohoto roku. Pokud vás zaujaly parametry světelného extrémního širokáče s manuálním ostřením od 10 cm v dostupnosti pro Full Frame bajonety Canon RF, Nikon Z, Sony E, a dálkoměry M a jste nedočkaví, můžete projekt podpořit v kampani na Kickstarteru. (zdroj:lomography)


 

Lunární “halo” efekt

O tom, že NASA každý den zveřejňuje jeden vybraný NEJ snímek, jsme bezpočtukrát psali, už protože v něm poměrně často působí i zástupci z Čech. Snímky, které bodují jsou atraktivní nejen vizuálně, ale často jsou i unikátní po technické stránce nebo obdobím, kdy je lze pořídit. Snímek Görana Stranda (mimochodem jeho stránky stojí za prohlídku) z 1. února byl hodně spojován s Nikonem Z6 II. My jej uvádíme jako tip, protože podmínky pro zachycení měsíčního “halo” efektu jsou i u nás momentálně ideální (oblohu pokrývají vysoké tenké mraky obsahující miliony drobných ledových krystalů). No a pak stačí trocha trpělivosti, umu, poskládat pár snímků a je to (: (zdroj:nasa)


 

Nový čip pro Olympus & Panasonic

Pozvolna dochází k potvrzení listopadových zpráv o 30 MPX 8K snímači, který vytvořila Sony pro Micro 4/3 (MTF). Vypadá to, že nepsané “8K války” se může účastnit i Panasonic nebo Olympus (zvykáme si na OM Digital Solutions). U OM Digital Solutions těžko říct, u Panasonicu by se senzor mohl zabydlet již v GH6. Mimochodem podle patentů Sony nejde o unikát, v posledních měsících se objevily patenty na MFT čipy schopné schroupnout 8K v rozlišení i 41 a 47 MPX. A pak je tu ještě SHARP s 33 MPX ,ten je sice v poměru 16:9, ale cílí na objektivy MFT. (zdroj:43rumors)





 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
JJC spoušť rádiová JM-MII (DC2) pro Nikon D5600/7500/610/750,Z6/7

eliminuje chvění fotoaparátu při fotografování s dlouhou expozicí, dosah až 30 metrů, 16 dostupných kanálů

990,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Seriály

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...