Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #7 : Když americký fotograf fotí v Mexiku, aby vyhrál v Austrálii

Letem fotosvětem #7 : Když americký fotograf fotí v Mexiku, aby vyhrál v Austrálii
22. 2. 2021 | 4 minuty čtení

Co se může odehrát ve fotosvětě v druhé polovině února? Je to takový klid před bouří, výrobci čekají a do poslední chvílé tutlají před japonským veletrhem CP+. Takže se snáz hledají ty méně zásadní a o to často zajímavější události. Podle všeho neuvidíme jen tak Foveon snímač od Sigmy, stejně tak zrcadlovku K3 III od Pentaxu, ale dost možná majitelé Canonu uvidí a pouhým pohledem i zaostří. Nikon světu ukázal nadupaný senzor, který umí 1 000 snímků za vteřinu ve 4K. A protože se nám nechce úplně ještě rozloučit s mizejícím sněhem, našli jsme coby inspiraci jednu fotosoutěž na arktické téma. Ta paradoxně proběhla v Austrálii, kde je aktuálně léto.

Návrat Eye Controlled Focus od Canonu?

Společnost Canon si nechala opět patentovat ostření okem. Před 19 roky bylo známé u analogových zrcadlovek Canon. Majitelé fotoaparátů s Eye Controlled Focus mluvili buď v superlativech nebo o katastrofě. Šlo zkrátka o funkci “buď a nebo”. Pokud majitelé posledního modelu Canon EOS-3 byli i majiteli brýlí, používali většinou sprosté výrazy. Se systémy ostření “koketuje” Canon průběžně. Poslední realizace proběhla v podobě samoučícího Deep Learning AF u modelu EOS 1D X III. V minulém týdnu byl podán patent přímo na ostření okem pro digitální bezzrcadlovky. Ten je podobný japonskému patentu Eye Controlled Focus z roku 2019, ale tentokrát přidává i identifikaci uživatele a pamatuje si, na co a jak v minulosti ostřil. Tak uvidíme.. jestli bezzrcadlovky uvidí, co vidíme my (: (zdroj:northlight)


 

Full frame Foveon zatím není

Vedení společnosti Sigma se rozhodlo odkopat asi i na základě rozruchu kolem písmenka “L” v uniklé nové Sigmě fp L  a asi i na základě blížícího se japonského veleterhu CP+. Odkopalo se typicky  japonsky - bez emocí, jen tak trochu a nic moc jsme se nedozvěděli. Z videa s výkonným ředitelem Kazuto Yamakim vyplývá jen to, že tento týden očekávaná novinka fp nebude mít bohužel full-frame legendární Foveon snímač. To jestli bude APS-C nebo FF, jestli se bude dál ve vývoji “dospělého” Fovenu pokračovat ... se snad dozvíme příští týden. (zdroj:youtube)


 

Pentax K-3 Mark III ve skluzu

Dlaší produkt, který na CP+ 2021 neuvidíme je Pentax K-3 Mark III. Ricoh prostřednictvím Pentaxrumors vydal prohlášení, že K-3 III (oznámena 10/20) nebude představena na únorové CP + v Japonsku. Původně slíbený termín se odkládá kvůli potížím při získávání komponent. A byl odložen na neurčito. (zdroj:pentaxrumors)


 

Nikon 1000 fps ve 4K 

Společnost Nikon oznámila nový 1 palcový skládaný snímač, který je schopen snímat 1 000 snímků za sekundu při 4K. Senzor CMOS má 17,84 MPX, dokáže při  60 snímcích za vteřinu pracovat s dynamickým rozsahem až 134 dB. Uvidíme, jak s novým senzorem Nikon naloží. Určitě se bude třeba poprat s “uchlazením” takového výkonu - rozptýlit vzniklé teplo a také dál spravovat vzniklá data. To by mohlo zabránit použití čipu v běžném spotřebitelském fotoaparátu. (zdroj:nikon)


 

Když americký fotograf fotí v Mexiku, aby vyhrál v Austrálii

Každý týden se snažíme dohledat jednu fotosoutěž pro inspiraci. Tentokrát jsme se podívali hodně daleko a “inspirativní okénko” v podobě galerie finalistů jsme otevřeli až na druhém konci světa v Austrálii. Vítězové prvních cen australské soutěže Frank Hurley Photography Awards jsou vesměs (ne)překvapivě australané. S výjimkou toho celkového - tím je americký fotograf Jason Gulley. Ceny jsou zajímavé napříč všemi kategoriemi a nikoho po shlédnutí nepřekvapí, že součástí té hlavní je i účast v expedici na Antarktidu. (zdroj:frankhurleyphotoawards)




 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

SIGMA 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye Art pro Sony E

První diagonální rybí oko se světelností f/1,4 pro full frame, S úhlem pohledu 180°, Odolný proti prachu a stříkající vodě

54 990,-
TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-
TTARTISAN adaptér objektivu Leica M na tělo Hasselblad X

Kovová redukce, Pro objektiv Leica M, Pro těla fotoaparátů s bajonetem Hasselblad X

1 590,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...