Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #8 : Roztomilouš Canon a Transformers Pentax

Letem fotosvětem #8 : Roztomilouš Canon a Transformers Pentax
1. 3. 2021 | 5 minut čtení

Závěr února byl na Lety fotosvětem nabitý.. až moc nabitý. Vedle vyhlášení výsledků známých soutěží a zahájení dokonce nově vzniklých soutěží tu byl hlavně novinkami natřískaný japonský veletrh CP+. Ten by sám o sobě vydal na každodenní report. Nám nezbylo nic jiného než nemilosrdně škrtat. Podlehli jsme tlaku novinek a do naší pětice vybrali ty (nej)bizarnější technické zajímavost. Přidali trochu té kosmické technologie, zajímavý průzkum o chování fotografů a nástřel budoucnosti jedné legendární značky.

Olympus a dál?

Na probíhající CP+ se rozpovídali zástupci Olympusu, koneckonců jim nic jiného nezbývalo, protože většinou reagovali na dotazy. A ty se samozřejmě týkají budoucnosti legendární značky. Co bude, si můžeme načrtnout ze dvou videí. V jednom nás vedení informuje o zachování a vývoji nejen OMD, ale zaniknout by neměly ani foto názvy PEN, Tough ani audio názvy IC a LS. Pokud jde o samotný název Olympus, tak s ním můžeme nadále počítat, ale zaznělo podezřelé “I když nemohu přesně komentovat, jak dlouho budeme značku Olympus používat ..” V druhém videu byly asi nejzásadnější zmínky o případném “rozšiřování obzorů” a “.. než abychom si věci dělali sami, budeme případně spolupracovat s dalšími partnery”. (zdroj:youtube)


 

Transformers od Pentaxu

Na první pohled to vypadalo, že nás chce Nokishita informovat o novém díle Transformers. Pak jsme v tom gumovo-(asi)dřevo-plastovém stroji objevili nápis Pentax. Jde o limitovanou edici Full-Frame Pentax K-1 Mark II J. “Jéčkové” limitované verze jsou proslulé svými barvami, tady jsou dokonce v nabídce hned čtyři. Po jejich shlédnutí jsme se s kolegy shodli, že jsme vlastně rádi, že jsou tyto bizarní limitované edice určené většinou pro Japonsko. (zdroj:twitter)


 

Fotografové jsou sentimentální cíťové

Jeden z předních maloobchodních specialistů na použitou fototechniku společnost MPB si nechala vypracovat u jiných specialistů hodně speciální podrobný průzkum a to poměrně detailní. Byl o přístupu fotografů a aspektech, jak své mazlíky vnímáme, používáme a jak se k nim chováme. Pro nás, kteří s technikou přicházíme do styku x hodin denně, jsou některé výsledky nepředstavitelné. 65% majitelů fotoaparátu má doma fotobrašnu, které se už rok nedotklo. 55% dokonce nepoužilo svou výbavu dva roky. A nejčastější argumenty? „Co kdybychom to ještě potřebovali“ a „ze sentimentálních důvodů“. Mimochodem tomu se dá asi věřit, protože podle dalšího výsledku má 19% z nás ke své technice citovou vazbu. A kdo patří k té nadpoloviční 55% skupině, odneste/pošlete raději techniku do bazaru, ať může plnit svoje poslání a sloužit ještě dál.(zdroj:amateurphotographer)


 

Nejroztomilejší buzerace a vestavěný objektiv od Canonu

Společnost Canon na CP+ odhalila zcela nový koncept kamery, o vlastnostech foto/ video a optiky se nikdo moc nerozpovídal. Zařízení má primárně hlídat a monitorovat naše držení těla a čas strávený u počítače. A protože jde o prakticky o buzeraci, dělá to Canon Posture Fit tím nejvhodnějším způsobem, to znamená roztomilým kýváním. Tomu je uzpůsoben i design. Nutno podotknout, že podobné byť absurdní koncepty ohlášené na CP+ byly většinou zhmotněny a dočkaly se sériové výroby. Trochu menší naděje v tomto ohledu má nový patent na objektiv 15-45 mm f / 4,5-8.  Ten je podle vzorců určený pro Full Frame a je pevný vestavěný. Mluví se o teoretickém konkurentu SOny RX1 a Leica Q2.. tedy až na ty parametry clony. (zdroj:youtube/canonrumors)


 

Dron z Marsu

Už několik dní jsme intenzivně zásobováni působivými záběry z vozítka Perseverance z povrchu Marsu. Takže těm se věnovat tolik nemusíme. NASA pro nás chystá ještě zajímavější pokoukanou v podobě záběrů z dronu, který dosud bydlí v podvozku vozítka Perseverance. Jde o jakousi třešničku na dortu, v tomto případě tedy spíš zatím třešničku pod dortem. Helikoptérka Ingenuity má ukázat, co umí v průběhu dubna. Pouštět drony na cizí planetě není jen tak, takže přinášíme něco málo parametrů: Ingenuity má dvě kamery- barevnou pro dokumentaci a černobílou pro orientaci. Napájí jej 6 lithium-iontovek (mimochodem sen každého dronaře - nárokují si pouze 15% hmotnosti dronu) a o jejich dopíjení se stará solární panel. Vzhledem k jiné gravitaci a podstatně řidší atmosféře se 50 cm vtrulníček doslova “musí otáčet”, umí 4200 otáček za minutu (pro představu je 5 x rychlejší než běžný vrtulník pozemšťanů). A protože má meziplanetární ovládání 12 minutové zpoždění a nechceme hned druhou planetu znečišťovat vraky z dopravních nehod, je let dronu předprogramován. “Pilot” spustí vlastně pouze start. (zdroj:robbreport)






 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Letem fotosvětem #8 : Roztomilouš Canon a Transformers Pentax

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...