Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #10 : Nemilosrdné World Press Photo

Letem fotosvětem #10 : Nemilosrdné World Press Photo
15. 3. 2021 | 5 minut čtení

První polovina března byla zajímavá v mnoha ohledech. Povedlo se zachytit plánovaný debut prvního produktu od (NE)Olympusu pod novým majitelem. Adobe si rozmazluje majitele nových okousaných jablek, Sony oznamuje takový “malý” senzor. Pandemie podle Fuji diskriminuje levnější foťáky a protěžuje středoformáty. A protože jsme dnešní “inspirativní okénko” otevřeli zrovna do emočně silných nominací World Press Photo, rozhodla se naše kolegyně narušit pravidelnou pětici Letů fotosvětem příjemným šestým příspěvkem o rozsáhlém daru nejznámějšího českého fotografa Josefa Koudelky.

První (NE)Olympus debut OM Digital Solutions

Podle spolehlivé stránky 43 Rumors to vypadá, že prvním “čistokrevným” produktem OM Digital Solutions pod hlavičkou Olympus bude audiozáznamník. VN-551PC by měl být oznámen tento týden 17.03. Už fakt, že je uvedeno i datum dostupnosti 9. dubna, dodává úniku na větší důvěryhodnosti. Pak je tu fotografie atd. Až si tak člověk říká, jestli takové informace “neunikají” aby odváděly pozornost od něčeho zajímavějšího. Objektiv M.Zuiko 8-25mm f/4 Pro byl oznámena již loni v červenci, v posledních měsících se docela mluvilo o nástupci vlajkové lodi E-M1X a určitě by si JIP (nový majitel Olympusu) šplhnul a zapsal se inovací kultovního Penu F. Přece nechce někdo debutovat jen s audiozáznamníkem (: ?  (zdroj:43rumors)

 

 

Adobe domazlil Photoshop pro Apple Mac M1

 

O nových procesorech M1 společnosti Apple se mluví od loňského roku. V poslední době se objevila spousta optimalizací softwaru pro tento výkonný čip (z branže třeba Serif's Affinity Photo, PhotoLab 4.1..). Nezahálí ani Adobe po Premiere a Lightroomu je nově k dispozici i Photoshop. To díky nativnímu běhu dokáže fungovat až 1,5x rychleji než standardní verze pro Intel. (zdroj:adobe)

 

 

Covid zvyšuje prodejnost středoformátu a dražších fotoaparátů

V minulém týdnu se rozpovídalo vedení společnosti Fujifilm o pandemii, jak se daří konkrétním modelům, co se dá zlepšit na IBISu, na co se Fuji zaměřuje atd. Pro nezaujatého člověka je to taková střední nuda. Zajímavý byl ale u Fuji dopad pandemie na trh a chování zákazníků během Covidu. Snížila se poptávka po levnějších produktech (čti: pod 1000 $) a naopak výrazně vzrostla po pokročilejších fotoaparátech APS-C a obzvlášť  středoformátech. Tady by se dalo asi argumentovat ohlášením a dostupností novinek jako X-T4GFX 100s a absencí FF senzorů. Mimochodem to je jedna z výzev, na kterou se Fujifilm zaměřuje - snížení ceny mezi středoformátem a Full Frame. (zdroj:dpreview)

 

 

Drobeček od Sony

Společnost Sony ohlásila Sony IMX661. Za nic neříkajícím kódem je středoformátový obrazový snímač, který se může pochlubit nejvyšším efektivním počtem pixelů. V daném rozměru ukrývá 127,68 MPX (dosavadní 102 MPX používá Fujifilm GFX 100 a 100s). Teoreticky může jít o nového obyvatele nastávajícího modelu právě Fuji nebo Hasselbladu, pro které Sony senzory vyrábí. Zas na druhou stranu je IMX661 veden jako “průmyslové zařízení”, tak uvidíme. Pro Fujifilm napovídají rozměry blízké 46,2 x 32,9 mm (13 400 x 9 528 pixelů). Zajímavé jsou i odečty 10 bitů při plném počtu pixelů v sekvenci 21,8 sn/s, 12 bit při 19,6 sn/s a 14 bit při 12,9 sn/s. (zdroj:sony)

 

 

Nominace World Press Photo 2021

Dne 10. března nadace World Press Photo nominovala finalisty do soutěže World Press Photo Contest roku 2021 a Digital Storytelling Contest pro rok 2021. Tady asi není co dodávat, většinou doporučujeme u podobných příspěvků pohodlné usazení do křesla a příjemnou inspirativní pokoukanou, ne však v tomto případě.Při shlédnutí nominací World Press Photo vás rozhodně nemůže nechat v klidu žádná fotografie. I letos jde o surovou masáž intenzivních snímků, které nám připomínají zpravidla neradosti z celého světa. (zdroj:worldpressphoto/tit.: jeremy lempin)

 

 

Josef Koudelka

Po čtrnácti letech jednání a závěrečných problémech s transportem v době pandemie dorazila z Paříže do depozitáře Uměleckoprůmyslového musea v Praze druhá část daru Josefa Koudelky - jediného českého zástupce v Magnum Photos. Dar je unikátní v mnoha ohledech. Mistr je zastoupen v celé řadě prestižních museích a sbírkách po celém světě. Ta si ale fotografie musela zakoupit a nikdy nešlo o tak velký komplet. Jen pro představu o rozsahu daru: menší soubory po kompletaci obohatí sbírku Národní galerii Praha. Soubor Invaze 68 poputuje do Historického musea. Výběr 110 fotografií ze všech cyklů zamíří do Moravská galerie v Brně atd. Podle všeho se nejedná o poslední část, po ukončení putování Výstavy Ruins po Středomoří obdrží Česká republika přes dalších 100 panoramat. Díky, mistře ! (zdroj:aktualne)

 

 

 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

Fotokniha 15 x 15 v měkké vazbě - AKCE

Lay-flat vazba, Měkká vazba, Fotografický papír Fujifilm 230g/m2 - MAT

189,-
FUJIFILM Instax MINI 99

Tiskne fotografie o rozměru 5,08 × 7,62 cm, 5 režimů s automatickou expozicí, 6 barevných efektů

4 999,-
DJI Avata 2 Fly More Combo (Single Battery)

Detailní záběry ve velmi vysokém rozlišení 4K, Pohlcující zážitek z letu, Intuitivní ovládání pohybu

25 990,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...