Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #11 : (Ne)sympatické patenty od Canonu

Letem fotosvětem #11 : (Ne)sympatické patenty  od Canonu
23. 3. 2021 | 4 minuty čtení

V druhé polovině března to vypadá, že snad už Sigma dotáhne resty a podle posledních informací z dnešního rána, to čekání asi stálo za to - zkrátka na princezny se prostě musí čekat. Pentax alespoň důkladně ve videu rozebral novinku s 1,6 mil. ISO. Zatímco Canon dál zaměstnává úředníky na patentních úřadech. Některé nápady zní velmi zajímavě, ale jsou tu i takové, které by snad měly skončit právě jen na papíře. Inspirativní okénka jsme dnes zvolili dvě - asi nejrozšířenější fotosoutěž současnosti Sony World Photography a podívali jsme se i domů na Czech Nature Photo.

1 600 000 ISO od Pentaxu

Společnost Pentax (Ricoh Imaging) zveřejnila takovou komentovanou prohlídku vlajkové lodi APS-C Pentax K-3 Mark III. V únoru sice proběhlo info o zpoždění, ale podle nového videa se máme na co těšit. Shigeru Wakashiro v podrobném 20 minutovém rozboru popisuje K3 III doslova do šroubku - od nového obrazového snímače přes vylepšený optický hledáček až po WOW citlivost 1,6 milionu ISO. (zdroj:youtube)

 

 

(Ne)sympatické patenty od  Canonu

Canon je proslulý tím, že každoročně přihlašuje stovky patentů. Většina z nich se nikdy nedostane na trh, což je možná i dobře v případě patentové přihlášky 2021-043294 s objektivem a jeho dotykovým panelem. Ten by měl nahradit klasický ostřící prstenec. Přičemž třeba v minulosti obdobnou funkci Touch Baru z R fotoaparátů Canon záhy odstranil. Druhý už zajímavější patent P2021-43385A podaný v Japonsku skrývá hned 12 různých objektivů pro zakřivený snímač. Myšlenka zakřiveného snímače existuje už léta, umožňuje totiž menší a kompaktnější provedení objektivu. Sony si nechala patentovat svůj vlastní středoformátový prohlý snímač v roce 2017. O komerčním využití francouzského start-upu od Curve One z roku 2020 jsme koneckonců psali. A nyní se zdá, že tato technologie udělala další krok vpřed, když si společnost Canon patentovala svoji první řadu objektivů pro parabolický FF snímač. (zdroj:canonwatch/canonnews)


 

Tak snad už

Po týdnech oddalování a spekulací to konečně vypadá, že bude uveden nástupce Sigmy fp fulframe Sigma fp L. Stále sice nevíme, co přesně znamená písmenko L v názvu, ale do úterý 23.března to snad už vydržíme. Nokishita (ten co se snad nikdy neplete) :  „Zdá se, že Sigma fp L bude oznámena na online akci - Sigma Stage Online naplánované na 25. března. Kromě elektronického hledáčku EVF-11 by měl být oznámen AC adaptér UAC-21 a USB-C kabel SUC-41.” Nutno říct, že  podle fotek hledáček (viz. zdroj) “efpéčku” sluší.(zdroj:nokishita)


 

Sony World Photography Awards 2021 Open competition

Světová fotografická organizace zveřejnila desítku vítězů v jednotlivých kategoriích Sony World Photography Awards 2021 v otevřené soutěži. Už jenom užší finále naznačuje, že bylo z čeho vybírat. Přitom tato stovka vzešla z původních více než 165 000 snímků od fotografů z celého světa. Všech deset vítězů jednotlivých kategorií obdrží od společnosti Sony zařízení, aby se mohli nadále rozvíjet a budou pokračovat v soutěži o celkový titul “Open” fotograf roku a odměnu 5 000 USD. Absolutní vítěz bude pak oznámen 15. dubna. (zdroj:worldphoto/titul.Juan López Ruiz)

 

 

Nominace Czech Nature Photo

Skoro o tři týdny později budeme znát i vítěze tuzemské Czech Nature Photo. Ta totiž minulý týden vyhlásila nominace v jednotlivých kategoriích. Vedle jmen jako Petr Bambousek, bodovali i jména neznámá. Tomu samozřejmě napomohla i novinka pátého ročníku, kterou je kategorie Junior. (zdroj:czechphoto/ titul. Jiří Benda)

 

 

 

 

 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

Fotoobraz pod akrylovým sklem

poskytuje živé a jasné barvy, vysoký lesk, prostorový efekt díky akrylátovému sklu

350,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Seriály

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...