Fototipy

Nahlédněte do filmového zákulisí s Christophem Brachetem

Nahlédněte do filmového zákulisí s Christophem Brachetem
24. 3. 2021 | 3 minuty čtení

Zajímá vás, jak může fotograf fungovat ve filmovém zákulisí? Christophe Brachet vás tam zavede a nejen to - prozradí, na kterou techniku se při vytváření svých excelentních černobílých momentek může spolehnout a jaké výhody mu poskytuje.

Sázka na jednoduchost a přirozenost

"Má výbava Alpha umožňuje tiché fotografování, a to je pro mou práci naprosto zásadní," říká Christophe. "Je totiž velice důležité, abych nikoho na scéně nerušil a nevydával žádné zvuky, které by mohl zachytit mikrofon. Pro mě osobně je také podstatné, že tak mohu vytvářet naprosto přirozené momentky, a to je vlastně celý důvod, proč tam jsem."

© Christophe Brachet

Jak si dokážete představit, práce na místě, kde se natáčí film, může být složitá. Kolem hlavní natáčené scény probíhá horečná aktivita, a proto Christophe často musí pracovat ve stísněných prostorách. Jednou z výhod jeho bezzrcadlových fotoaparátů Alpha oproti digitálním zrcadlovkám (DSLR) je jejich menší velikost a také výklopná obrazovka, s jejíž pomocí Christophe snadno najde vhodný úhel, když není prostoru nazbyt.

© Christophe Brachet

Většinu času fotí Christophe v režimu Raw a JPEG a obrázky JPEG obecně používá přímo v té podobě, v jaké je fotoaparát vytváří. "Všechny černobílé obrázky obvykle fotím naživo na fotoaparátu," vysvětluje, "a používám efekt černobílého snímku s vysokým kontrastem. Líbí se mi, že mohu vytvořit nádherný obrázek a použít ho přímo z fotoaparátu, aniž bych ho musel upravovat." Přitom Christophe samozřejmě opět uplatní zadní displej a hledáček, aby měl jistotu, že expozice bude přesně taková, jak si představuje, ještě než stiskne spoušť.

© Christophe Brachet

Christophe při focení filmových scén používá celou řadu přístrojů Alpha, včetně řady α9. Většině lidí si při zmínce o této řadě vybaví rychlý fotoaparát pro focení akce a sportu. Christophe jeho rychlost využívá, aby měl jistotu, že se může soustředit na kompozici a to, co se před ním odehrává. "Rychlost ostření je pro mě důležitá. Obvykle fotím s nízkou clonou, a proto potřebuji mít jistotu, že oči objektu budou dokonale zaostřené. Automatické zaostření na oči mi umožňuje fotit s malou hloubkou ostrosti, a přitom vím, že oči budou v každém snímku dokonale ostré."

© Christophe Brachet

Výhodou je také široká nabídka objektivů a Christophe ve své brašně nosí rozmanitou výbavu s pevnou ohniskovou vzdáleností i se zoomem. Používá objektivy Sony FE 24 mm f/1,4 G Master, FE 35 mm f/1,8 a FE 55 mm f/1,8 ZA. Jeho absolutně nejoblíbenějším je ale objektiv FE 135 mm f/1,8 G Master. "Podle mého názoru," říká Christophe, "je to opticky nejlepší objektiv, který produkuje mimořádně ostré snímky, s rychlým a tichým automatickým ostřením."

Christophe je ambasadorem Sony Europe Imaging a jeho další práce jsou k vidění na stránce www.sony.cz/alphauniverse.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-
SONY ZV-E10
SONY Alpha ZV-E10 vlogovací fotoaparát

Snímač APS-C s 24,3 MPX, Dotykový otočný displej, Automatická expozice obličeje

19 490,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Nahlédněte do filmového zákulisí s Christophem Brachetem

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...