Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #12 : Psi hledáčkem Magnum Photos

Letem fotosvětem #12 : Psi hledáčkem Magnum Photos
29. 3. 2021 | 5 minut čtení

Březen pomalu končí a s ním snad i novinky, o kterých jsme průběžně psali. My se tentokrát podívali na prapodivnosti z úplného okraje fotosvěta. Jak mohl dopadnout Polaroid pro Lacoste, jak asi tak může skončit žaloba obyvatelů New Yorku na Sony, jak si povede populární fenomén NFT z hlediska historie, co s malými lháři na Instagramu? To je spousta otázek. Na některé najdete odpovědi v dnešních Letech fotosvětem, na některé najdeme odpovědi v budoucnosti. To, co je spíš samo o sobě reakcí, je úsměvná fotografická výpověď Magnum Photos o životě psů z koutů celého světa.

Krokodýl od Polaroidu

Stává se často, že fotovýrobce osloví jinou věhlasnou firmu kvůli designu ať už přímo kvůli fotoaparátu nebo doplňku. V případě francouzského oděvního gigantu Lacoste to bylo obráceně, ta si přizvala Polaroid. Vzniklo hned celé barevné popkulturní portfolio produktů - hlavně oblečení, které nás vlastně vůbec nezajímá (byť je s fototematikou), filtrů do fotoaplikací, které už jsou zajímavější, ale je tu třeba i limitovaná verze Polaroidu 600. Teda popravdě už zase není, protože limitka s krokodýlem byla hned vyprodaná. Nicméně autorem Lacoste x Polaroid Kit Polaroid 600 je specialista na retro technologie a renovace Retrospekt. A jestli dodělávka “krokodýlů” už nebude, asi moc nevadí, protože nabídka zrovna Polaroidů od Respektu je plná nádherných retro kousků. (zdroj:lacoste)


 

Fenomén NFT

Posledních několik měsíců víří pojem NFT náš digitální prostor. Co to “To” NFT vlastně je? NFT znamená Non-Fungible Token. A jde o zajímavou kombinaci hned několika principů a docela užitečných věcí. Stručně je NFT virtuální měna, za kterou lze nakoupit skoro cokoli digitálního - umění, hudbu.. takže v našem případě spíš fotografii a né nakoupit, ale prodat. Přehledně vše shrnula Lindsay Adler v sérii článků. Fotograf se ve chvíli prodeje stává “těžařem” měny a doufá v nárůst hodnoty virtuální měny. Zároveň má třeba stále zachována autorská práva. A kupující vedle pocitu podpory oblíbeného umělce, úročí umělecké dílo hned dvakrát - nejen klasicky s odstupem času, ale i s růstem hodnoty virtuální měny. Tento systém má i další spoustu zajímavostí, například vysoký stupeň unikátnosti, kdy ji nelze nahradit jiným NFT atd. (zdroj:opensea)


 

Nový Instagram

Instagram používá celá řada z nás nejen ke sdílení okamžiků svého života, ale z nemalé části je to součást prezentace naší tvorby nebo přidruženou částí marketingu. Facebook potažmo Instagram se rozhodl chránit mladší uživatele obou dvou sociálních sítí a to formou monitorování podezřelého chování uživatelů a omezení predátorské komunikace mezi dospělými a dětmi. O tom, že obě platformy mají na podobný monitoring dokonalé nástroje, není pochyb. V případě Instagramu dokonce podle uniklé interní zprávy tato opatření vyústí v samostatný Instagram pro děti. Což je trochu paradox, protože instagram je sice dostupný od 13 let, ale jak provozovatelé sítě sami uvedli, nemalá část mladších uživatelů o svém věku lže. (zdroj:buzzfeednews)

 

 

Magnum Dogs

Ikonická agentura Magnum Photos vydala u svého dvorního nakladatelství  Thames&Hudson zajímavou knihu - Magnum Dogs. Jak název napovídá, ústředním motivem jsou psi. Kniha je organizovaná do pěti tematických kapitol a obsahuje propálené i neznámé snímky psů od renomovaných fotografů z celého světa. Jsou v ní humorně protkány osudy hollywoodských “vipek” i toulavých psů z ulic Kábulu. A protože se v CFS snažíme o kompletní nabídku publikací a protože nám Magnum Photos ani Thames&Hudson nejsou cizí, uvidíte knihu i na našem pultu. Koneckonců, kdo jiný by měl tuto knihu kupovat víc než národ pejskařů (a fotografů samozřejmě). (zdroj:thamesandhudson/titul.Elliott Erwitt)

 

 

Občané New Yorku hromadně zažalovali Sony

USA je známe mimo jiné i velkými soudními spory malých lidí s velkými korporáty. 26.03. byla zažalována společnost Sony jménem „všech občanů New Yorku, kteří si zakoupili A7 III“ (čti: cca 1200 podpisů). Problém se týká poškozené závěrky u tohoto modelu, ke kterému často dochází mezi 10 000 a 50 000 cykly. A protože jediný zákon, na který je spoleh, je zákon schválnosti, k poškození dochází velmi často po jednoleté záruční době. V hromadné žalobě se mimo jiné uvádí, že společnost Sony si je tohoto problému vědoma od roku 2017. (Tímto děkuji za dvouletou záruku a 107 tis. bezproblémových expozic na své “sedmtrojce”) (zdroj:photorumors)

 

 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

Foto na kapa desce bez laminace

produkt obsahuje háček na zavěšení, do formátu 30x45 cm, bez laminace

141,-
LENSBABY Sweet 22 pro Canon RF

Pancake objektiv s pevným zaostřením a pevnou clonou pro full frame, Vysoký ohniskový kontrast s snovým rozmazáním, 33 mm ekvivalent na senzorech APS-C

3 990,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Seriály

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...