Aktuality z fotosvěta

Women who dare 2021: Klára Kolouchová vyráží na Dhaulágirí

Women who dare 2021: Klára Kolouchová vyráží na Dhaulágirí
6. 4. 2021 | 3 minuty čtení

Je jedinou Češkou, která stanula na vrcholu tří nejvyšších hor světa a největším lákadlem je pro ni výzva. Klára Kolouchová právě odletěla na další, tentokrát čistě ženskou, mezinárodní expedici s mottem Women who dare, jejíž cílem je posvátná hora Dhaulágirí v Nepálu a také podpora organizace Prayaas. Jak vypadala příprava, kdo je součástí expedice, s jakou technikou se do Himálaje vydala či co je podle Kláry hlavní myšlenkou expedice, se dozvíte v článku a videu.

Klára Kolouchová opět v akci

Po dvouleté pauze se česká horolezkyně Klára Kolouchová vydává na další expedici. Po výstupu na K2, z nějž vznikl i film, se nyní pokusí vystoupat na 7. nejvyšší horu světa, Dhaulágirí, v překladu Bílou horu, měřící 8 167 m n. m., která se nachází v Himálaji. Může tak být vůbec první Češkou, která horu zdolá.

Vůbec poprvé je také součástí mezinárodní čistě ženské expedice - společně s ní na Dhaulágirí polezou také Mexičanka, Švýcarka, Japonka a nepálská šerpyně. Do Káthmándú odletěla 2. dubna a její cestu na Bílou horu můžete sledovat na jejím Instagramu.

Součástí expedice, jíž její členky daly slogan Women who dare a jejímž krédem je posouvat hranice, bořit stereotypy a nebát se jít vlastní cestou, je také podpora nepálského projektu Prayaas, který pomáhá zajišťovat perinatální zdravotní péči ženám a dětem v oblastech, kde je lékařská péče obtížně dostupná.

Women who dare - expedice na Dhaulágirí, jejíž součástí je i Klára Kolouchová

Na tuto expedici se Klára připravovala nezvykle krátce a prošla si i školením ohledně focení a natáčení, které jí poskytl lektor Centra FotoŠkoda. Můžeme se tak těšit na skvělé záběry, které bude pořizovat na Nikon Z50. O tom, jak se připravovala na expedici, jak tato myšlenka vznikla, o dalších detailech týkajících se jejích spoluhorolezkyň i o tom, co je pro ni největší význam celé expedice, se dozvíte také ve videu.

Kdo je Klára Kolouchová?

Rodilá Pražačka, matka dvou dětí a výjimečná osobnost, jejíž hlavním rysem je chuť neustále vyrážet za něčím novým. Jako první Češka v roce 2019 vylezla na K2, cesta za zdoláváním horských vrcholů však započala už mnohem dříve. V roce 2005 zdolala Aconcaguu v Jižní Americe, o rok později to byla Čo Oju v Himálaji, šestá nejvyšší hora v Himálaji. V roce 2007 pak vylezla na Mount Everest. Poté stanula na vrcholech řady dalších hor - na některých i se svým partnerem a pozdějším manželem Martinem.

Je vůbec první Češkou v historii, která zlezla tři nejvyšší hory světa - Mount Everest v roce 2007 a Kančendžengu a K2 v roce 2019. Nyní se vydává za dobrodružstvím znovu, opět do Himálaje, ale tentokrát na posvátnou Dhaulágirí.

Klára Kolouchová

Autor úvodní fotografie: Dan Vojtěch

NIKON Z8
NIKON Z8 tělo

Rozlišení 45,7 Mpx / skládaný CMOS full frame senzor, Video až 8,3K 60fps N-RAW / 4,1K 60fps ProRes RAW, 10-bitové interní zpracování / 8K30 a 4K120p

112 990,-
NIKON Z6 II
NIKON Z6 II

Rozlišení 24,5 Mpx snímač BSI CMOS formátu FX, 2× obrazový procesor EXPEED 6, Video UHD 4K/30 N-Log a 10-bit HDMI výstup

56 990,-
Nikon Z5
NIKON Z5

24,3Mpx snímač CMOS formátu FX, Obrazový procesor EXPEED 6, Záznam UHD 4K a Full HD videa

36 990,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Diskuze

Women who dare 2021: Klára Kolouchová vyráží na Dhaulágirí

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...