Aktuality z fotosvětaLeicaSeriály

Letem fotosvětem #13 : Královské fotoaparáty

Letem fotosvětem #13 : Královské fotoaparáty
6. 4. 2021 | 4 minuty čtení

Přelom měsíce března a dubna byl prima hned z několika důvodů. Jednak šlo o “šťastný” třináctý týden tohoto roku. Moc tomu nepřidal fakt, že nejvíc aktualit bylo zveřejněno 1. dubna a ověřovat si všechny informace hned v několika zdrojích a vytřídit ty aprílové bylo náročnější. Takže jsme při průletu fotosvětem hráli na jistotu a drželi se a spolehlivých a neměnných věcí. A co je konzervativnější než Leica, britská královská rodina, právní systém a nebo třeba sousední planeta.

Když se spojí Leica a Apple

S koncem března skončila možnost zaslání položek do 38. aukce Leitz Photographica Auction. A podle prvních zveřejněných kousků katalogu se máme 12. června na co těšit. Vedle hned tří Rolleiflexů legendárního amerického fotografa Walker Evanse je například vzácnost experimentální Leica MP2 v chromu s elektromotorovým pohonem. Největší mediální pozornost ale vzbudil prototyp designového skvostu Leicy navržený dvorním návrhářem okousaného jablka Jonathanem Ive a světoznámým Marcem Newsonem. U tohoto kusu z leštěného hliníku se paradoxně ani neuvádí stav funkčnosti, v každém případě šlo o poslední vývojový kousek, kdy kamera získala konečnou podobu. Posléze následovala výroba jediného unikátu, který byl vydražen v roce 2013 za 1,8 mil. USD. (zdroj:leitz-auction)


 

Královské fotoaparáty

S královskými “repre” povinnostmi jdou ruku v ruce různé záštity. A protože je vévodkyně Kate známá svým zájmem o fotografii, nafasovala v roce 2019 od královny titul Patronka Královské fotografické společnosti, která v současné době vydává prostřednictvím Národní galerie knihu Hold Still. Kniha obsahuje výběr 100 portrétů pořízených veřejností během loňského uzávěru Covidu (galerie k vidění zde). V rámci předmluvy knihy je prvním portrétem právě vévodkyně Kate Middleton s fotoaparátem. Kate dosud používala výhradně produkty Canon. Zrcadlovku Canon EOS 5D Mk II vystřídala na poměrně dlouho kompaktem Canon Powershot G12. Na zmíněném portrétu je však zvěčněna s bezzrcadlovkou Fujifilm X-T3 s 23mm f/1,4. Takhle nějak si dokážeme představit začátek anarchie v jinak konzervativním Spojeném království. (zdroj:cdn/titul. Matt Porteous)


 

Nové a novější aktualizece

Koncem března získala hned trojice fotoaparátů Canon nový firmware a díky němu Canon EOS R5 konečně umí třeba v 1080p 120 snímků za sekundu a C-Log 3. Vedle EOS 1D X III se nejméně aktualizace asi dotkla R6. I přes to paradoxně byla hned verze updatu v1.3.0. u R6 pro fatální chyby okamžitě stažena a bleskurychle nahrazena opravou v1.3.1. (zdroj:fotoskoda)


 

Virvál kolem Princeho a transformativního umění

Fotografka Lynn Goldsmithová po 4 letech vyhrála nakonec u odvolacího soudu ve sporu o autorská práva a využití jejího portrétu hudebního fenoménu Princeho nadací Andyho Warhola (AWF). Můžeme si říct, že jde to klasický byznys kolem “VIP nebožtíka”. Ale výsledek je důležitý ze dvou důvodů. V právním systému USA se přihlíží k podobným soudním rozhodnutím jako k pádnému argumentu při jiných líčeních v budoucnu. A vedlejším produktem procesu bylo vykreslení doposud neúplně jasné definice transformativního umění „fair use“ a problematika pozměňování uměleckých děl méně známých tvůrců těmi známějšími. (zdroj:petapixel)


 

Selfie z Marsu

Zatímco všichni aktuálně sledují na Marsu Perseverance, přesluhuje na Rudé planetě i jeho předchůdce vozítko Curiosity. Původně se s ním rozhodně po osmi letech vůbec nepočítalo, ale stařík se poměrně činí. Před dvěma týdny bylo zveřejněno gigantické detailní panorama, kde se Curiosity trochu styděl a byl přikrytý pixelizací. Při tom zrovna je tento veterán proslulý svými autoportréty. Aby nám to skrytý exhibicionista vykompenzoval, vyšvihl minulý týden selfíčko, které by mu mohl závidět kdejaký vloger a influencer. (zdroj:360cities/dpreview)

 

 

 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
SIGMA 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye Art pro Sony E

První diagonální rybí oko se světelností f/1,4 pro full frame, S úhlem pohledu 180°, Odolný proti prachu a stříkající vodě

54 990,-
MANFROTTO 200 PL-PRO RC2-ARCA

Pro snadné uchycení fotoaparátu ke stativu, Dva gumové úchyty, Vyrobeno z hliníku

890,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Další Seriály

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...