FototipyLeica

Wiki"LEICA"pedie

Wiki"LEICA"pedie
9. 4. 2021 | 11 minut čtení

Přemýšleli jste někdy nad názvy objektivů? Jsou to podivná, často i archaická slova tyhle Trioplany, Planary a Biogony. Když už si nad nimi lámeme jazyk, řeknou nám alespoň něco o objektivu? Co znamenají a kde se berou?

Jde o výrazy spojené s optickou konstrukcí a jak napovídají jejich staré latinou zavánějící názvy, jsou dány historicky. Velmi často jsou spjaté s výrobou. Ale mohla by vlastně znamenat cokoli. To popisuje i kuriózní situace, která nastala poměrně nedávno (čti: před pár lety). Carl Zeiss se při vymýšlení názvů inspiroval u jednoho z hlavních konstruktérů, jehož koníčkem je ornitologie. A proto mají objektivy jména po méně známých zástupcích ptačí říše. Je to trochu úsměvné, určitě nahodilé, ale účel to plní. 

Podobný "výstřelek" nemůžeme asi očekávat od jiného německého výrobce - od někoho, kdo vyrábí techniku na celý život, kterou třeba i dědí další generace. Řeč je o Leice. Takže by možná bylo fajn, se v těch Summiluxech a Super Vario Elmarech trochu zorientovat. Koneckonců už proto, že nehrozí, že by Leica po desítkách let název změnila. Podíváme se tedy na dělení a prapodivné názvy Leica objektivů.

 

 

Bajonet a systém

Paradoxně jsou při orientaci nejdůležitější ty nejkratší části názvu, tedy zkratky. V názvu objektivu určují bajonet a formát. Stručně nám říkají, jaký objektiv na jaké tělo nasadit. V minulosti Leica používala více bajonetů, ale protože se nevěnujeme dějepisu, podíváme se jen na přehled těch aktuálních.

  • Leica M - Jedná se nejrozšířenější a nejpočetnější klasickou řadu dálkoměrných objektivů Leica. Tyto objektivy se na utváření jména Leica podílejí nesporně nejvíc. Jsou kompatibilní napříč kinofilmovými analogovými i moderními digitálními full-frame fotoaparáty. Tyto objektivy mají manuální ostření a clonu, jsou založené na klasických vzorech, ale průběžně se vyvíjejí a zdokonalují pro moderní přístroje. Tady se nejvíc hodí příklad nejprodávanějšího Leica objektivu vůbec: M 35 mm f/2,0 Asph. Summicron. I vzhledem k rozšířenosti jsou vyráběny adaptéry, které umožňují použití těchto legendárních objektivů na zcela jiných fotoaparátech. Popřípadě je tu celá řada výrobců, která produkuje objektivy s bajonetem M. 
  • Leica SL - Jsou určené pro moderní bezzrcadlovky. Relativně nový bajonet L používá Leica společně s Panasonicem a Sigmou. Tyto objektivy jsou také určené pro full-frame, ale jsou větší, mají zabudované automatické zaostřování a propracovanější ovládání clony. Na překvapivě krátkou existenci tohoto bajonetu a systému tu máme poměrně dost objektivů včetně základního ohniska SL 50 mm f/1,4 Asph. Summilux.
  • Leica TL - O tomto systému už není tolik slyšet, ale stále existuje v aktuální nabídce. Jde o jakousi elegantní "spotřebitelskou" řadu bezzrcadlovek Leica založených na senzorech a objektivech APS-C (fotoaparáty jsou kompatibilní s velkými objektivy SL). Objektivy korespondují s chladným a elegantním designem těla, které umocňuje stříbrná barva, např. u TL 35 mm f/1,4 Asph. Summilux.
  • Leica S - Disponuje větším snímačem než řada fotoaparátů L a M, a řadí se tak mezi středoformáty. Jde o pomyslnou špičku ultimátní kvality. Tomu odpovídají i objektivy, které mají většinou zastoupení v Summicronech (f/2), ale najdeme zde třeba i Summilux SL 50 mm f/1,4 Asph.
  • Leica C - Jde o objektivy na pokraji komerční sféry. Výhradně kinematografické průmyslové objektivy s bajonetem ARRI-PL hrdě nesou červenou tečku Leica, ale pro odlišení jsou často značené jako Leitz. Vyrábí se ve třídě Summilux nebo Summicron, kde název doplňuje písmeno "C". Tyto objektivy mají manuální ostření a patří k absolutní špičce kinematografických objektivů.

 

 

Třída a světelnost

Teď, když víme, jaký objektiv patří na jaké tělo, podíváme se na podivná jména. Mohou nám napovědět a hodně pomoct, stačí se v nich vlastně jen zorientovat a objektiv budete schopni okamžitě určit. Zjednodušeně řečeno nejsou všechny ty Summicrony a Summarity klasické modelové řady, ale označují hlavně světelnost objektivu.

  • Summaron - f/5,6 je velmi nízká světelnost, u německého výrobce výjimečná. Jediný aktuální zástupce je Leica M 28 mm f/5,6 SUMMARON-M. Důvodem "trpění" této nízké světelnosti je její popularita kvůli extrémně miniaturním rozměrům a optické konstrukci. 
  • Elmar - f/4 je světelnost, která už není ve Wetzlaru tak unikátní, ale váže se k velmi zajímavým raritním objektivům, které podobnou světelnost ze své podstaty vyžadují. Mezi dálkoměrnými objektivy je to třeba makro zástupce Leica M 90 mm f/4 Macro-ELMAR-M. Další specialitkou je třeba Tri-Elmar Leica M 16-18-21 mm f/4 Asph. Tri-ELMAR-M - nejde o klasický zoom objektiv, ale sklo se třemi nastavitelnými fixními ohnisky, které mají stejnou světelnost f/4.
  • Super-Elmar - f/3,4 a f/3,8 - tento rozsah světelnosti na první pohled nevypadá příliš rozšířeně, o to překvapivější je ale docela velká skupina objektivů, které jí disponují. Jedná se vlastně o světelnější Elmary. Najdeme zde zástupce velkých SL nebo ještě větších S objektivů, jsou zde i extrémní dálkoměrné širokoúhlé objektivy jako třeba SUPER-ELMAR M 18 mm f/3,8 Asph. a zoomy.
  • Elmarit - Objektivy Elmarit mají maximální clonu f/2,8. V řadě jsou poměrně zastoupeny objektivy Leica pro systém M4/3 pod hlavičkou Panasonic, např. Panasonic 8-18 mm f/2,8-4 Asph. Leica DG Vario-ELMARIT, z těch standardnějších třeba Leica M 28 mm f/2,8 Asph. ELMARIT-M
  • Summarit -  S f/2,4 jsou to objektivy světelnější než Elmarit. V této světelnosti najdeme zástupce středoformátového bajonetu S a jednoznačně mezi nimi dominují M objektivy jako třeba reportážní Leica SUMMARIT-M 35 mm f/2,4 Asph.
  • Summicron - Objektivy Summicron mají maximální clonu f/2. S tímto názvem se vyrábí celá řada skel, a to s bajonetem M i S. Mimochodem, většina objektivů S je právě Summicron. Z těch dálkoměrných můžeme zmínit nejnovější objektiv Leica M 35 mm f/2 Asph. APO-SUMMICRON-M.
  • Summilux - Mezi Summiluxy najdeme světelnost f/,7 ale i f/1,5 a nejčastěji pak f/1,4. Summiluxům dominují M objektivy. Krásně ale demonstrují fakt, že není podstatná velikost a bajonet, ale zkrátka jen a pouze světelnost. Takže je jedno, jestli jde o výměnný objektiv pro velký bajonet Leica-L, např. Leica SL 50 mm f/1,4 Asph. SUMMILUX-SL, malý bajonet Mikro 4/3, třeba Panasonic 12 mm f/1,4 Asph Leica DG SUMMILUX, pevně vestavěný objektiv u full-frame kompaktu Leica Q2 Monochrom, nebo "obyčejného" kompaktu Leica D-Lux7.
  • Noctilux  - Fyzicky se jedná o světelnost v rozmezí f/0,95 až f/1,4, nejčastěji je to f/1,25. Jde o pomyslné třešničky na optickém Leica dortu. Vzhledem ke světelnosti zde najdeme poměrně masivní skla, i když se najdou výjimky, které mají hmotnost pod 0,5 kg, třeba Leica M 50 mm f/1,2 ASPH Noctilux.

 

 

Výjimky a historické anomálie

Tolik k základnímu dělení názvů soudobých objektivů Leica. Teď tedy vlastně stačí říct "mám summiluxe devadesátku" a my už víme. Jde o velmi obecný klíč a pomůcku aktuálních skel. Jsou tu samozřejmě pozvolna vymírající historické přesahy nebo výjimky, která nezapadají do výše uvedeného konceptu:

  • Telyt - Je spíš přežitek. Byl nejvíc spojován s bajonetem R. I tady název zase napovídá, že jde o teleobjektivy. Aktuálně z hlediska názvosloví dožívá jediný zástupce (vzhledem k Leica konzervativnímu přístupu tu ale může dožívat i několik desítek let), výjimka v dálkoměrné říši TELYT M 135 mm f/3,4 Asph.
  • Thambar - Je anomálií v tom nejdůraznějším slova smyslu. Byl uveden na trh již v roce 1935. V roce 2017 jej Leica opět vytáhla, zmodernizovala pro digitální snímače a uvedla jej v podobě Leica M 90 mm f/2,2 THAMBAR. Jde o jakýsi "antiLeica" koncept. Zatímco ostatní objektivy excelují maximální ostrostí, Thambar je záměrně měkký a snový.
  • Hektor - Těžko říct, jestli se Leica inspirovala tímto názvem v řecké mytologii, astronomii, nebo převzala přímo jméno psa Oskara Barnacka (legendárního optického inženýra ve Wetzlaru). V historii mají tyto objektivy v produkci jen drobná zastoupení, tato třída objektivů je také spojena s nižší kvalitou, kde není třeba šponovat optický výkon a logicky ani cenu do astronomických výšek. Nejznámějším aktuálním příkladem je Automatik-Hektor 60 mm f/12,7 na těle kompaktu s okamžitým tiskem Leica SOFORT.

 

 

Pár zkratek na závěr - ohniska a speciální prvky

V příkladech zazněla i pomocná slovíčka, která asi dávají smysl sama o sobě. Ale pro jistotu: 

  • TriNázev napovídá, že jde o tři, aktuální zástupce je zase solitérní, a to zmíněný Leica M 16-18-21 mm f/4 Asph. TRI-ELMAR-M. Občas se můžete ve spojení s bazarovou nabídkou setkat i dalším Tri a rovněž Elmarem - 28-35-50 mm.
  • VarioTento výraz je oproti Tri u objektivů Leica slyšet poměrně často. A zase trochu napovídá: Vario je variabilní, takže v Leica jazyce je objektiv "Vario" zoomem. 

Zatímco tyto dva výrazy se týkají ohniska, následující dvě zkratky prozrazují speciální optické členy:

  • ASPH - Pokud Leica objektiv obsahuje tuto zkratku, obsahuje optická soustava objektivu minimálně jeden asférický prvek. Ty se používají nejčastěji k odstranění různých aberací. Výroba těchto členů se odráží na ceně objektivu, protože je složitá, ale na druhou stranu maximalizuje optický výstup objektivu. Nesporně jde o jeden z aspektů, který utváří kvalitu Leica objektivů.
  • APOI tento výraz se týká skladby a speciálních členů objektivu. APO znamená apochromatický a prozrazuje, že je objektiv konstruován speciálně pro omezení chromatické a sférické aberace.

Prošli jsme si nejčastěji používané výrazy v aktuálním názvosloví Leica objektivů. Některé z nich se používají téměř sto let (i když většinu z nich si nechala Leica jako ochranné známky zaregistrovat v šedesátých letech) a jen tak se asi měnit nebudou. V důsledku jsou to "přátelská" slova, která rovnou napovídají, s jakým sklem máme tu čest. A kdyby měl přece jen někdo problém, stačí se na nás obrátit, rádi vás uslyšíme a uvidíme.

 

 

Pro bližší informace neváhejte kontaktovat naše Leica specialisty.

222  929 055 | leica@fotoskoda.cz

LEICA Super Vario Elmar SL 16-35/3.5-4.5 Asph.

18 optických členů ve 12 skupinách (2 asférické členy, 3 elementy ze skla s částečnou disperzí), Ochranná vrstva AquaDura pro snazší používání v náročných podmínkách a potlačení odlesků, Světelnost v rozsahu F3,5 až F4,5

148 290,-
LEICA SL 24-90 mm f/2,8-4 Asph. Vario-Elmarit

Ohnisková vzdálenost 24-90 mm, Světelnost f/2,8-4, Mimořádně rychlé ostření

129 790,-
LEICA SL 90-280 mm f/2,8-4 Asph. Apo-Vario-Elmarit černý elox

Ohnisková vzdálenost 90-280 mm, Světelnost f/2,8-4, Mimořádně rychlé ostření

168 490,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...