Výstavy

Šeptuchy očima Kuby Kamińského v Leica Gallery Prague

Termín: 29. 4. - 6. 6. 2021| Místo: Leica Gallery Prague
Šeptuchy očima Kuby Kamińského v Leica Gallery Prague
4. 5. 2021 | 3 minuty čtení

Jak žijí a pracují šeptuchy? Kuba Kamiński ve svém černobílém projektu oceněném v několika soutěžích dokumentuje polské a běloruské léčitelky, které samy sebe nazývají šeptuchy. V Leica Gallery Prague si ho můžete prohlédnout i vy.

Léčitelky pohledem válečného fotografa

Polský fotograf Kuba Kamiński (* 1985) řadu let pracoval jako válečný reportér. S oblibou se ale vrací do polského Podlesí a Běloruska a zde na černobílých snímcích, v nichž se spojuje reportáž a symbolické obrazy, se svou Leicou M9 dokumentuje život a práci "šeptuch", jak si říkají místní léčitelky.

Ty umějí zbavit lidi nemocí a bolesti, ať už fyzické, nebo duševní. Na každou bolest platí jiné zaříkávání, které je třeba pronést šeptem. Jsou to jakési středoevropské šamanky, které navazují na staré tradice, v nichž se odráží krajina hlubokých lesů, ve které žijí. Zde se mísí etnika, tradice, jazyky i víry. A zatímco se šeptuchy hlásí k pravoslaví, pravoslavné církvi se jejich rituály zdají příliš pohanské.

Při léčení nerozlišují, odkud kdo pochází nebo v co věří, jejich jedinou podmínkou je, aby pacient věřil jejich léčbě. Při rituálech se symbolicky materializuje neduh, který pacienta sužuje, a následně se rozpustí ve vodě, promění v dým nebo třeba shoří s kouskem lněné koudele na pacientově hlavě.

Mezi šeptuchami najdeme povětšinou starší ženy, výjimečně můžete narazit i na muže. Pacienti za nimi chodí do jejich obydlí nebo na poutní či jinak výjimečná místa. Za svou pomoc odmítají přijmout peníze a odmítají také vykonat cokoliv zlého. Protože prokletí se často vrací k tomu, kdo přeje zlo jinému.

Jedná se o jeden z Kamińského nejosobnějších projektů, za který také získal druhou cenu v soutěži The Best of Photojournalism (2015) a Grand Press Photo (2012).

Výstavu můžete navštívit do 6. 6. 2021. Při návštěvě je třeba dodržovat všechna platná hygienická nařízení, není však nutné dopředu rezervovat termín. V kavárně si můžete koupit kávu ve výdejním okénku a knihy z knihkupectví si můžete v galerii vyzvednout nebo si je nechat zaslat domů.

LEICA Q3

BSI-CMOS senzor s rozlišením až 60 Mpx, Objektiv Leica Summilux 28 mm f/1.7 ASPH, ISO 50 - 100 000 a procesor Maestro s technologií L2

146 990,-
LEICA SOFORT 2 černý

CMOS sensor 1/5“ 4,9 Mpx / 2560 x 1920 bodů, Designation Leica Summar 1:2/2.4 – 28 mm (eqv. 35 mm), Barevný prostor RGB, JPG (DCF 2.0, Exif 2.31)

9 490,-
LEICA M11-P black

Full frame BSI CMOS senzor 60,3 Mpx, Rozlišení: 60 Mpx/L-DNG, 36 Mpx/M-DNG, 18 Mpx/S-DNG, 14-bitová barevná hloubka a dynamický rozsah až 15 EV

224 990,-

Související články

Jan Košč: Lidé/People

Jan Košč: Lidé/People

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...